Δευτέρα, 17 Μαΐου 2021

Κορωνοϊός: «Άρση του lockdown όταν φτάσουμε τα...» - Ξεκάθαρος ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Όλα όσα είπε

4 Δεκεμβρίου 2020 22:03
Κορωνοϊός: «Άρση του lockdown όταν φτάσουμε τα...» - Ξεκάθαρος ο καθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

O καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε ότι «για να συζητήσουμε για το άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα κορωνοϊού». Ενώ, νέα μέτρα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς

«Με τα κρούσματα των τελευταίων ημερών βλέπουμε μια αχτίδα αισιοδοξίας, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να χαλαρώσουμε. Γενικώς, το lockdown και η απαγόρευση μετακινήσεων πετυχαίνουν. Είμαστε σε έναν καλό δρόμο, ελαττώνονται τα κρούσματα, άρα καλά κάνουμε αυτή τη διαδικασία. Για την άρση των μέτρων έχουμε καιρό ακόμα, γιατί παρόλο που ελαττώνονται τα κρούσματα, εξακολουθούν και είναι πάρα πολλά. Για να πούμε ότι είμαστε ασφαλείς για να συζητήσουμε για άνοιγμα πρέπει να φτάσουμε στα 300-500 κρούσματα», διευκρίνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο κ. Βατόπουλος.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στα εμβόλια σχολίασε ότι «πρέπει πρώτα να εγκριθούν από τους διεθνείς οργανισμούς κι εφόσον δοθούν οι άδειες, μπορεί να αρχίσει ο εμβολιασμός. Άπαξ και αρχίσει ο εμβολιασμός και αρχίσει να δημιουργείται τείχος ανοσίας, θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα, αλλά τον χειμώνα θα τον “φάμε”», είπε και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο από το καλοκαίρι να επιστρέψουμε στην κανονικότητα.

Kαθηγητής Αλκιβιάδης Βατόπουλος

Για το «διαβατήριο εμβολιασμού», σημείωσε ότι υπάρχει ήδη από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για ορισμένα κράτη και πρέπει κάποιος που ταξιδεύει να το έχεις μαζί, για ασθένειες όπως ο κίτρινος πυρετός, η χολέρα κλπ. «Ως ιδέα υπάρχει, αλλά αν θα εφαρμοστεί σε Ευρώπη και Αμερική δεν ξέρω αν θα γίνει, γιατί είναι δύσκολο να εφαρμοστεί μαζικά. Μπορεί όμως ένα κράτος που δεν έχει κρούσματα να αποφασίσει ότι για να δεχθεί επισκέπτεες από άλλες χώρες, πρέπει να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Σχετικά με τα δημοσιεύματα που για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, ο κ. Βατόπουλος είπε ότι «έγραψαν για διπλά βιβλία του ΕΟΔΥ λες και θα κλέψει κάποιος την εφορία. Τέτοιο θέμα δεν υπάρχει» συμπληρώνοντας ότι η βάση δεδομένων που έχει συμφωνηθεί να χρησιμοποιείται από όλους, είναι στην ΗΔΙΚΑ, είναι ηλεκτρονική και τροφοδοτείται από όλους όσοι παράγουν δεδομένα.

«Αν ο ΕΟΔΥ θέλει να μαζέψει κάποια δεδομένα, έχει το δικαίωμα. Κάθε μέρα δημοσιοποιούνται τα δεδομένα της ΗΔΙΚΑ. Προφανώς και θα θέλαμε καλύτερα δεδομένα, λίγο πιο λεπτομερή, αλλά δεν πιστεύω ότι ο ΕΟΔΥ κρύβει δεδομένα επίτηδες», κατέληξε.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share