Τετάρτη, 03 Μαρτίου 2021

Lockdown: Όλα τα πιθανά σενάρια για τα Χριστούγεννα - Τι θα γίνει με την εστίαση;

Ποιες είναι οι σκέψεις της Κυβέρνησης;

29 Νοεμβρίου 2020 08:46
Lockdown: Όλα τα πιθανά σενάρια για τα Χριστούγεννα - Τι θα γίνει με την εστίαση;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Με μεγάλο προβληματισμό προχωρά ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση του lockdown ενόψει των Χριστουγέννων. Ποια είναι τα πιθανά σενάρια;

Συγκεκριμένα, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν, ότι το lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θα παραταθεί μέχρι και τις 14 Δεκεμβρίου.

Το σενάριο αυτό μοιάζει τούτη τη στιγμή το πιο πιθανό. Παρότι, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας χθες Νίκος Σύψας τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του lockdown μέχρι τις 21 Δεκεμβρίου. Η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ μιας νέας παράτασης, πέραν της 7ης Δεκεμβρίου και τις επόμενες ημέρες η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει τον οδικό χάρτη για την επανέναρξη της αγοράς.

σενάρια για άρση Lockdown

Ο Μητσοτάκης για τα Χριστούγεννα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε από τη Θεσσαλονίκη το δικό του μήνυμα -διαβάστε εδώ αναλυτικά όσα είπε-, επισημαίνοντας ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι πολύ διαφορετικά. "Πολύ - πολύ πιο περιορισμένα, με τις οικογένειες μας, με τους ανθρώπους που αγαπάμε, άντε ενδεχομένως μία οικογένεια ακόμα. Και έτσι πρέπει να γίνει σε αυτό το ιδιαίτερο 2020, το οποίο μας επιφύλαξε πάρα πολλές εκπλήξεις" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός. Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι "δεν θα ξεφύγουμε από την πανδημία, εάν δεν υπάρξει ικανός εμβολιασμός".

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για "λουκέτο" στην εστίαση στις γιορτές

Η ημερομηνία επανεκκίνησης της αγοράς θα κρίνει και το άνοιγμα των σχολείων, που ούτως ή άλλως θα μείνουν κλειστά την περίοδο των εορτών. Την ίδια ώρα, κι ενώ το εμπόριο θεωρείται βέβαιο ότι θα ανοίξει από τις μικρότερες επιχειρήσεις, έντονο προβληματισμό προκαλεί ο κλάδος της εστίασης, που θεωρήθηκε ως εστία υπερμετάδοσης του κορωνοϊού.

Ωστόσο, το ζήτημα δεν προκαλεί αντιδράσεις μόνο μεταξύ των επιστημόνων, αλλά και μεταξύ των επιχειρηματιών. Σύμφωνα με το Mega, παρά τα σενάρια για την επαναλειτουργία εστιατορίων και καφέ περί τις 20 Δεκεμβρίου, με αυστηρούς όρους και μόνο με καθήμενους, το άνοιγμά τους προσκρούει σε εμπόδια και δεν αποκλείεται το λουκέτο κατά την περίοδο των εορτών.

άρση Lockdown

Αρκετοί εκπρόσωποι του κλάδου έχουν απευθύνει μήνυμα προς την κυβέρνηση και τα συναρμόδια υπουργεία να μην ανοίξουν καθόλου τα μαγαζιά την περίοδο των εορτών, να μην μπει δηλαδή ο κλάδος στο σενάριο του "ακορντεόν", γιατί ήδη η ζημιά που έχουν υποστεί είναι βαρύτατη.

Η απόφαση δεν αφορά μπαρ και νυχτερινά κέντρα, που δεν αναμένεται να ανοίξουν ούτως ή άλλως, αλλά καφέ και εστιατόρια. Στις εορταστικές απαγορεύσεις, μελετάται ακόμη απαγόρευση κυκλοφορίας και συναθροίσεων όπως το φετινό Πάσχα, όπως και μετακινήσεις από τον έναν νομό στον άλλο.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share