Κυριακή, 05 Μαΐου 2024

Συναγερμός στο Αιγαίο: Ξαφνική αλλαγή πορείας για το Oruc Reis - Έκτακτο συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο

Όλες οι τελευταίες εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά

11 Αυγούστου 2020 20:17
Συναγερμός στο Αιγαίο: Ξαφνική αλλαγή πορείας για το Oruc Reis - Έκτακτο συμβούλιο Άμυνας στο Πεντάγωνο
Από Ραφαήλ Αλαγάς

Ο συναγερμός καλά κρατεί στο Αιγαίο, με το Oruc Reis να αλλάζει ξαφνικά πορεία πριν από τις 19:30 την Τρίτη (11/8), συνεχίζοντας τον «πόλεμο νεύρων» από την τουρκική πλευρά, μετά την νύχτα θρίλερ που υπήρξε στη Ρόδο.

Ειδικότερα, μόλις 8 ναυτικά μίλια πριν φτάσει στο όριο της παράνομα δεσμευμένης περιοχής από την Άγκυρα, το Oruc Reis, η συνοδεία του και τα πολεμικά πλοία που το ακολουθούν άλλαξαν πορεία.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, τα τουρκικά πλοία φαίνεται να ακολουθούν πορεία προς νότο και συγκεκριμένα νοτιανατολικά στις 171 μοίρες.

Οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως πρόκειται για την απαρχή στροφής προς τα ανατολικά, αυτό όμως είναι κάτι, το οποίο θα φανεί τις επόμενες ώρες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το ελληνικό πολεμικό ναυτικό συνεχίζει να το παρακολουθεί στενά και να του εκπέμπει μηνύματα ειδοποιώντας το ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας και καλώντας το να αποχωρήσει από αυτή.

Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στο Πεντάγωνο

Από στιγμή σε στιγμή ξεκινάει έκτακτο Συμβούλιο Άμυνας, στο Πεντάγωνο.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προεδρεύει της σύσκεψης στην οποία μετέχει ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και οι Αρχηγοί των Επιτελείων. Η σύσκεψη πραγματοποιείται για την αποτίμηση των δεδομένων με το Oruc Reis το τελευταίο 24ωρο.

«Φύγετε από την τουρκική ΑΟΖ»

«Κόκκινος» συναγερμός χτυπά στο Αιγαίο, αφού οι Τούρκοι προέβησαν σε ακραία πρόκληση, μην έχοντας απλά μπει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αλλά ζητώντας μας να φύγουμε από τη... δική τους ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ η Άγκυρα από χθες (10/8) το βράδυ άλλαξε τακτική απέναντι στην Ελλάδα και απάντησε στα μηνύματα που εκπέμπουν διαρκώς οι ελληνικές φρεγάτες, ότι θα πρέπει να αποχωρήσουν από την περιοχή το Oruc Reis και τα συνοδευτικά τουρκικά πλοία, ενώ ο Τσαβούσουγλου «εκτοξεύει» νέες απειλές.

Οι κυβερνήτες των τουρκικών φρεγατών, έσπασαν τη σιγή ασυρμάτου, και απαντούν ότι βρίσκονται εντός της «τουρκικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, οι κυβερνήτες των τουρκικών πλοίων απαντούν στους Έλληνες κυβερνήτες ότι δεν πλέουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας αλλά «εντός της τουρκικής ΑΟΖ». Άρα θα πρέπει εκείνοι να εξέλθουν από την «τουρκική ΑΟΖ», όπως λένε χαρακτηριστικά.

Υπό την στενή παρακολούθηση των ελληνικών πολεμικών πλοίων, το τουρκικό σεισμογραφικό «Oruc Reis» κινείται για δεύτερη ημέρα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος κινείται με δυτική κατεύθυνση προς τη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Καρπάθου με μικρή ταχύτητα.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share