Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Νύχτα θρίλερ στο Αιγαίο: Εντός Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis με τον μισό Τουρκικό στόλο γύρω του - Στη σκιά τους Ελληνικές φρεγάτες έτοιμες για όλα (photo-video)

Χάρτης πρόκληση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έρευνες του Oruc Reis από Κάρπαθο μέχρι Καστελόριζο

11 Αυγούστου 2020 08:28
Νύχτα θρίλερ στο Αιγαίο: Εντός Ελληνικής Υφαλοκρηπίδας το Oruc Reis με τον μισό Τουρκικό στόλο γύρω του - Στη σκιά τους Ελληνικές φρεγάτες έτοιμες για όλα (photo-video)
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Συναγερμός επικρατεί στο Αιγαίο καθώς εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας παραμένει από τις 17:30 περίπου το απόγευμα της Δευτέρας (10/08) το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis, δημιουργώντας εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία.

Το Oruc Reis που συνοδεύεται από σχεδόν τον μισό τουρκικό στόλο βρίσκεται από περίπου τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό άκρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό σκάφος όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί κινείται με κατεύθυνση νοτιοανατολικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα (ώρα 22:45).

Όπως εκτιμούν οι Ελληνικές Αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Την ίδια ώρα από τους ασυρμάτους των Ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβερνήτη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε Ελληνική Υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή.

Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποίες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γυρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικό σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιώντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής ΑΟΖ.

Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές από τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας έτσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.

Χάρτης πρόκληση από το Τουρκικό ΥΠΕΞ: Έρευνες του Oruc Reis από Κάρπαθο μέχρι Καστελόριζο

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δημοσίευσε χάρτη που δείχνει τη δραστηριότητα της υπεράκτιας έρευνας του σεισμικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis. Σύμφωνα με τον χάρτη που παρουσίασε η Άγκυρα, το Oruc Reis κινείται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας της χώρας και στα σύνορα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) στην Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπροσθέτως, ο Τούρκος διπλωμάτης θέτει ευθέως θέμα Καστελόριζου, λέγοντας πως οι αξιώσεις της Ελλάδας έρχονται σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, ενώ μέσω του χάρτη, η Άγκυρα προαναγγέλει έρευνες του Oruc Reis στην περιοχή που οριοθετήθηκε πρόσφατα στη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο και δη σε ελάχιστη απόσταση από την Κάρπαθο.

Δείτε τον χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα ο Τούρκος αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών της Άγκυρας:

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share