Παρασκευή, 03 Ιουλίου 2020

Πέθανε η Ελένη Μουζενίδου

Θρήνος...

7 Ιουνίου 2020 13:17
Πέθανε η Ελένη Μουζενίδου
Αρθρογράφος: Γιάννης Κυριακόπουλος
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ ATHENSMAGAZINE.GR

Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση θανάτου της κομμώτριας Ελένης Μουζενίδου, στα 52 χρόνια της. Θρήνος «ξέσπασε» και στην Κρήτη, αφού έφυγε από τη ζωή ο Στέλιος Παπαδογιάννης, ο οποίος ήταν ο πιο στενός φίλος του σπουδαίου Νίκου Ξυλούρη.

Η εκλιπούσα ήταν 52 ετών και μητέρα δύο κοριτσιών ενώ διατηρούσε κομμωτήριο στην περιοχή της Αγυιάς. Η κηδεία της θα γίνει την Δευτέρα (8/6) στις 1μμ, το μεσημέρι από τον Ιερό Ναό Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Αγυιάς.

Το Σωματείο Κομμωτών Αχαϊας αποχαιρετά την συνάδελφο με ένα ποστ στο facebook:

Η οικογένεια των κομμωτών σήμερα είναι φτωχότερη! Αειμνηστη Ελένη Μουζενίδου συνάδελφος, σύζυγος, μήτερα,καλό...

Posted by Κομμωτές Ν.Αχαϊας Σωματείο on Sunday, 7 June 2020

Πέθανε ο Κωνσταντίνος Ξενάκης

Πέθανε σε ηλικία 89 ετών ο εικαστικός Κωνσταντίνος Ξενάκης. Ο διεθνής, κοσμοπολίτης εικαστικός της ελληνικής διασποράς γεννήθηκε το 1931 στο Κάιρο, όπου έκανε και τα πρώτα του βήματα στη ζωγραφική. Σπούδασε στο Παρίσι (1956-1961), αρχιτεκτονική και διακόσμηση εσωτερικών χώρων, και ζωγραφική. Θρήνος επικρατεί και στο χώρο του αθλητισμού καθώς πέθανε σε ηλικία 56 ετών ο Μάκης Σκλαβενίτης.

Η πρώτη του ατομική έκθεση έγινε στη Σουηδία (1969, Sôdertalje Konsthal). Δίδαξε στο Βερολίνο και στο Παρίσι, όπου εγκαταστάθηκε το 1973. Ο Κωνσταντίνος Ξενάκης παρουσίασε την πρώτη του ατομική έκθεση στην Ελλάδα το 1971, μέσα στην δικτατορία των συνταγματαρχών, στο Ινστιτούτο Γκαίτε, στην Αθήνα. Η έκθεση του είχε λειτουργήσει σαν μια τολμηρή παρέμβαση σε καλλιτεχνικό και πολιτικό επίπεδο.

Το έργο του Κωνσταντίνου Ξενάκη βρίσκεται σε διάλογο με το πολιτιστικό παρελθόν, η προσωπική του ποιητική σημειολογία δανείζεται στοιχεία από τη σύγχρονη ζωή, αλλά και από συστήματα γραφής παλιών πολιτισμών. Ήδη πριν το τέλος της δεκαετίας του 1960 είχε ξεκινήσει την ενασχόλησή του με το κατεξοχήν χαρακτηριστικό θέμα της ώριμης δουλειάς του: τους κώδικες, τα σημεία και τα σύμβολα που μεταφέρουν μηνύματα και ορίζουν τρόπους επικοινωνίας. Ο κόσμος των ιερογλυφικών, το φοινικικό και το ελληνικό αλφάβητο αλλά και το ιαπωνικό και το λατινικό διαμορφώνουν την προσωπική εκφραστική του γλώσσα.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 οι επισκέψεις του στην Ελλάδα πυκνώνουν και, βαθμιαία, αρχίζει να μοιράζει το χρόνο του μεταξύ Παρισιού και Αθήνας. Το 1996, τιμώντας την αιγυπτιώτικη καταγωγή του, παρουσιάζει στην Αλεξάνδρεια και στο Κάιρο αναδρομική έκθεση με τίτλο Η Επιστροφή του Καλλιτέχνη, 1958-1996. Στην Ελλάδα εκθέτει σε τρία μέρη την αυτοβιογραφική σειρά με τίτλο Το βιβλίο της ζωής (1995, 1997, 2003), ενώ το 2003 γίνεται και αναδρομική παρουσίαση έργων του της τελευταίας εικοσαετίας (Κ.Μ.Σ.Τ., Θεσσαλονίκη). Στα ελληνικά έχουν κυκλοφορήσει δύο μονογραφίες για το έργο του, το 1995 και το 2009.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share