Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Έρχεται νέα 24ωρη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου!

Σας αφορά!

5 Φεβρουαρίου 2020 08:35
Έρχεται νέα 24ωρη απεργία στις 18 Φεβρουαρίου!

Σε 24ωρη απεργία προχωρά η ΑΔΕΔΥ την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου, αυτή τη φορά ο λόγος είναι ο αλλαγές και ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι με το νέο νόμο:

Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους ή στα 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας, που ψηφίστηκαν με το Ν. 4336/15 (τρίτο μνημόνιο).
Διατηρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, που έφτασαν στο 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%.
Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενσωματώνεται στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πιθανή πλήρη κατάργησή του μελλοντικά.
Διατηρείται η λεηλασία που έγινε διαχρονικά στα ασφαλιστικά ταμεία.
Διατηρούνται τα ποσοστά αναπλήρωσης του νόμου Κατρούγκαλου, ιδιαίτερα για όσους έχουν, μέχρι 30 χρόνια υπηρεσίας.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την καθιέρωση της 13ης και της 14ης σύνταξης, που περικόπηκε με τους με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του 2010-2012.
Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), για μείωση των ορίων ηλικίας τους - ούτε για τους εκπαιδευτικούς, που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (Ν. 3075/02).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι διεκδικήσεις της ΑΔΕΔΥ συνοψίζονται, ως εξής:

Κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16) και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης.
Κρατική εγγύηση όλων των συντάξεων.
Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Καμία ιδιωτικοποίησή της.

Έρχεται ρύθμιση στο ασφαλιστικό αντί της 13ης σύνταξης! Μάθετε τις λεπτομέρειες!

Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο έρχεται με σημαντικές αλλαγές, ιδιαίτερα στις συντάξεις διαθέτοντας γενναιόδωρες αυξήσεις, με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση, να έχει προβλέψει ρύθμιση, που θα αντικαθιστά επαρκώς τη 13η σύνταξη με ανατροπή της τελευταίας στιγμής.

Στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, λοιπόν, περιλαμβάνεται ένας μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος, που έρχεται να αντικαταστήσει τη «13η σύνταξη». Πρόκειται για την εφαρμογή της εξαγγελίας που είχε κάνει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη.

Ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για τη 13η σύνταξη

Ο κ. Βρούτσης είχε επισημάνει ότι το ασφαλιστικό σύστημα θα ενισχύεται κάθε χρόνο με 0,5% του ΑΕΠ και πως θα λειτουργήσει ένας μόνιμος μηχανισμός στήριξης που θα εστιάζει στους χαμηλοσυνταξιούχους. Αυτό το 0,5% υπολογίζεται κοντά στο 1 δισ. ευρώ. Στο προσχέδιο του ασφαλιστικού νομοσχεδίου τονιζόταν ότι από το 0,5% θα καλύπτονται:

- η δαπάνη που δημιουργείται ετησίως από τον επανυπολογισμό των κύριων και επικουρικών συντάξεων και
- η δαπάνη εφάπαξ παροχής (επίδομα, τύπου «κοινωνικού μερίσματος»), η οποία θα καταβάλλεται το Δεκέμβριο κάθε έτους σε δικαιούχους σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας και θανάτου, σε δικαιούχους προσυνταξιοδοτικής παροχής, επιδομάτων σύνταξης με αιτία την αναπηρία και ανασφάλιστους υπερήλικες.

Η τελική νομοθετική διάταξη παραπέμπει σε ΚΥΑ των υπουργών Εργασίας, Υγείας και Οικονομικών, η οποία θα καθορίζει ετησίως το ποσό για την χρηματοδότηση των εν λόγω πολιτικών, με βάση τις αναλογιστικές προβολές, τα στοιχεία εκτέλεσης του κοινωνικού προϋπολογισμού και τους ετήσιους δημοσιονομικούς στόχους. Αναφέρεται επίσης πως η δαπάνη των πολιτικών αυτών - κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας - χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εγγράφεται στον ετήσιο προυπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. «Για το έτος 2020 η δαπάνη καλύπτεται από τις ήδη εγγεγραμμένες πιστώσεις του κοινωνικού προϋπολογισμού».

Υπενθυμίζεται πως η λεγόμενη «13η σύνταξη» είχε θεσμοθετηθεί τον περασμένο Μάιο με το άρθρο 120 του νόμου 4611/2019 (τον νόμο για τις 120 δόσεις) το οποίο αντικαθίσταται τώρα με τη νέα παροχή.

Κοινωνικό Μέρισμα - Καταγγελία βόμβα: Τέλος στα 700 ευρώ!

Κοινωνικό Μέρισμα: Τον κίνδυνο απώλειας των 700 ευρώ αντιμετωπίζουν περίπου 40.000 συμπολίτες μας, η πλειοψηφία των οποίων εκτιμάται ότι είναι Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), στα οποία θα δοθούν και 70 εκατ. ευρώ για παροχές από το Υπουργείο Εργασίας!

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του Σωματείου ΑμΕΑ Λακωνίας, Τάκης Αλεξανδράκης, καταγγέλλει στο Sputnik ότι χιλιάδες πολίτες αναμένεται να χάσουν το κοινωνικό μέρισμα του 2019, λόγω μίας γραφειοκρατικού τύπου προϋπόθεσης, η οποία αφορά τους όρους χορήγησης του έκτακτου επιδόματος.

Πρόκειται για περίπου 40.000 άτομα, ο «φάκελος» των οποίων απορρίφθηκε σε πρώτη φάση, με αποτέλεσμα να προχωρήσουν σε εμπρόθεσμη ένσταση επί της αρχικής απόφασης.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Αλεξανδράκης, το όλον θέμα ανέκυψε από την προϋπόθεση ύπαρξης διαδοχικών φορολογικών δηλώσεων κατά τα τελευταία επτά έτη.

Όμως, χιλιάδες φορολογούμενοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση τα τελευταία χρόνια, καθώς η νομοθεσία τους απαλλάσσει από την επίμαχη υποχρέωση, λόγω μηδενικού ή πολύ χαμηλού ετήσιου εισοδήματος.

Σε μία κίνηση αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, 40.000 πολίτες, ανάμεσα στους οποίους και πολλά ΑμΕΑ, έσπευσαν να καταθέσουν – έστω και εκπρόθεσμα – όσες φορολογικές δηλώσεις δεν είχαν υποβάλλει τα προηγούμενα επτά χρόνια.

Κι αυτό παρά την οικονομική επιβάρυνση που απορρέει από την εκπρόθεσμη υποβολή.

Όμως, η δικαίωση των συγκεκριμένων 40.000 ατόμων δεν ήρθε ούτε τώρα, καθώς προσέκρουσε σε ακόμη μία «κρυφή» λεπτομέρεια, η οποία ορίζεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση για το μέρισμα.

Πρόκειται για την προθεσμία ολοκλήρωσης της φορολογικής εκκαθάρισης, η οποία εξέπνευσε την 30η Νοεμβρίου του 2019.

«Το κριτήριο αυτό δεν το καλύπτει σχεδόν κανείς από τους ενιστάμενους», υποστηρίζει στο Sputnik ο κ. Αλεξανδράκης.

Μάλιστα, δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές τόσο για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) όσο και για την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), διαμηνύοντας ότι αμφότερες «νίπτουν τας χείρας τους».

«Το χειρότερο είναι πως η ΗΔΙΚΑ αρνείται να τοποθετηθεί, δηλώνοντας αναρμόδια ν’ αποφασίσει και παραπέμπει τους πολίτες να καταθέσουν το ερώτημα στην ΑΑΔΕ, που με τη σειρά της μεταφέρει την σχετική ευθύνη στην ΗΔΙΚΑ και πάει λέγοντας» σημείωσε, με νόημα.

Κατά τον ίδιο, άλλωστε, ως μοναδική λύση προβάλλεται η πολιτική απόφαση για την άρση του εμποδίου του συγκεκριμένου κριτηρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα αιτήματα ενστάσεων υποβάλλονταν στην ειδική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ έως τις 15 Ιανουαρίου του 2020 και αφορούσαν όσες αιτήσεις είχαν απορριφθεί κατά την πρώτη φάση διασταύρωσης των δηλωθέντων στοιχείων.

Ως δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος των 700 ευρώ, σύμφωνα με τη σχετική ΚΥΑ, ορίζονται:

Οι οικογένειες με άνω των τεσσάρων παιδιών και ετήσιο εισόδημα έως 20.000 ευρώ

Οι οικογένειες με έναν γονέα μακροχρόνια άνεργο και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ

Οι οικογένειες με δύο γονείς άνεργους και ετήσιο εισόδημα έως 15.000 ευρώ

Οι οικογένειες με ΑμΕΑ χωρίς εισοδηματικό ή ηλικιακό (σ.σ. παιδιά) κριτήριο

Ωστόσο, όπως προαναφέρθηκε, ανάμεσα στις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του επιδόματος συγκαταλέγεται τόσο η υποχρέωση παρουσίασης φορολογικών δηλώσεων κατά τα επτά τελευταία χρόνια, όσο και η εκκαθάριση αυτών έως τις 30 Νοεμβρίου του 2019.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share