Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έλληνας επιστήμονας προειδοποιεί για τσουνάμι στην Ελλάδα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης!

Τι αναφέρει;

24 Ιουλίου 2019 16:28
Έλληνας επιστήμονας προειδοποιεί για τσουνάμι στην Ελλάδα από το ηφαίστειο της Σαντορίνης!

Τι αναφέρει για τα ενεργά ηφαίστεια στη χώρα μας ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος. Ανησυχία για το ενδεχόμενο μεγάλου σεισμού στην Αθήνα!

«Τη χώρα μας προς το παρόν δεν την ανησυχεί η έκρηξη της Αίτνας, αλλά πάντα αυτά τα φαινόμενα είναι πολύπλοκα και ποτέ δεν ξέρουμε ποια θα είναι η πορεία που θα πάρουν», ανέφερε χαρακτηριστικά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο κ. Παπαδόπουλος.

«Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχουν ενεργά ηφαίστεια, το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης με την Καμένη και τον Κολούμπο. Κατά συνέπεια και στον ελλαδικό χώρο έχουμε ενεργά ηφαιστειακά κέντρα, τα οποία εκτός από τον ηφαιστειακό κίνδυνο που περικλείουν, αποτελούν και πηγές μελλοντικών τσουνάμι», πρόσθεσε ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος από την Αίτνα για το Ιόνιο πέλαγος. Για τη σεισμική δραστηριότητα στη Ζάκυνθο ανέφερε ότι ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ στο τέλος Οκτωβρίου θα έχει μετασεισμική ακολουθία για αρκετούς μήνες. «Νομίζω έχουμε ακόμα πορεία μπροστά μας. Υπάρχουν εκατοντάδες μετασεισμοί, απολύτως φυσιολογικοί», υπογράμμισε.

Δείτε το βίντεο:

Λέκκας: Ο σεισμός 5,1 ρίχτερ ήταν έκπληξη - Περιμένουμε μετασεισμό 4-4,2 Ρίχτερ! (Video)

Για ομαλή εξέλιξη του φαινομένου μετά τον σεισμό των 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ το μεσημέρι της Παρασκευής που ταρακούνησε την Αθήνα έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας Ευθύμιος Λέκκας.

Ο ίδιος έκανε λόγο και για έναν μετασεισμό της τάξης των 4-4,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ «που θα είναι προς τη θετική κατεύθυνση».

«Θέλουμε τέτοιους σεισμούς προκειμένου να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι είμασε σε φάση εκτόνωσης» εξήγησε ο κ. Λέκκας λέγοντας ότι «μπορεί να είναι και σε μια εβδομάδα» αλλά και ότι «από τους πιο πολλούς δεν θα γίνει αντιληπτός, θα γίνει από όσους βρίσκονται σε ψηλά κτήρια».

Όσον αφορά το ρήγμα που έδωσε τον σεισμό της Αθήνας την Παρασκευή, ο κ. Λέκκας είπε στον ΣΚΑΪ ότι «ήταν έκπληξη το 1999, ήταν και τώρα. Το 1999 δεν το είχαμε αποτυπώσει στην επιφάνεια, ήταν «τυφλό» το ρήγμα. Τότε ενεργοποιήθηκαν τα 3/4 του ρήγματος και έμεινε το 1/4 που δεν ξέραμε ότι έχει ενεργοποιηθεί. Τώρα ξέρομε ότι το ρήγμα δεν έχει δυνατότητα να δώσει άλλο σεισμό».

Μιλώντας, τέλος, για την Αθήνα και την κατάσταση των κτηρίων της, ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ παρατήρησε ότι «το 80% του οικιστικού ιστού αντέχει σε μεγάλα μεγέθη σεισμών».

Δήλωση βόμβα σεισμολόγου Σκορδίλη: «Θα αντιμετωπίσουμε σεισμό 6 – 6,5 ρίχτερ…»

Ποια τα σοκαριστικά λόγια σεισμολόγου Σκορδίλη για σεισμό στην Ελλάδα...

«Ο Έλληνας ζει σε μία περιοχή με υψηλή σεισμικότητα, κορυφαία στην Ευρώπη. Ένας σεισμός μεγέθους 6 με 6,5 Ρίχτερ συμβαίνει κάθε χρόνο, άρα αργά ή γρήγορα θα τον δεχτεί τον σεισμό και πρέπει να ξέρει πώς θα τον αντιμετωπίσει», δήλωσε σήμερα ο καθηγητής Σεισμολογίας τουΑριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Μανώλης Σκορδίλης.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της συνεδρίασης του τοπικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων, ο κ. Σκορδίλης σημείωσε ότι ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος και θα πρέπει να εκπαιδευτεί και μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης και μέσα από σχετικές πρωτοβουλίες της πολιτείας και μέσα από τηλεοπτικά σποτ.


Παράλληλα, θα πρέπει να ακολουθεί τις συμβουλές του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας και να ενημερώνεται για τα σημεία συγκέντρωσης του πληθυσμού σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού, ο κ. Σκορδίλης αναφέρθηκε στους τρεις μεγάλους σεισμούς που έγιναν στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το 1902 στην Άσσηρο, το 1932 στην Ιερισσό και το 1978 στη Βόλβη και σχολίασε ότι ανάμεσα στους σεισμούς της Ασσήρου και της Ιερισσού μεσολάβησαν 30 χρόνια και σε εκείνους της Ιερισσού και της Βόλβης 46.


Σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τα χρονικά αυτά διαστήματα συσσωρευόταν ενέργεια για τον επόμενο μεγάλο σεισμό, ενώ από το 1978 μέχρι τώρα δεν έχει εκδηλωθεί νέος μεγάλος σεισμός, γεγονός που απέδωσε στις αλληλεπιδράσεις του σεισμικού δυναμικού της περιοχής με άλλους σεισμούς σε γειτονικές περιοχές που, όπως είπε χαρακτηριστικά, «σπρώχνουν πιο πίσω τον χρόνο εκδήλωσης ενός πιθανά μεγάλου σεισμού».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι από το 1999 οι επιστήμονες του ΑΠΘ ασχολούνται με τη μεσοπρόθεσμη πρόγνωση σεισμών, καταλήγουν σε συμπεράσματα και ενημερώνουν την πολιτεία για τις περιοχές, για τις οποίες τα προσεχή πέντε με δέκα χρόνια υπάρχουν υψηλές πιθανότητες εκδήλωσης σεισμών άνω των 6,3 Ρίχτερ.

Από εκεί και πέρα η Πολιτεία, όπως είπε, «θα μπορούσε να ιεραρχήσει τις περιοχές του ελληνικού χώρου, στις οποίες θα έπρεπε να λάβει κάποια προληπτικά μέτρα και να εστιάσει σε αυτές που στο προσεχές μέλλον είναι πιο επικίνδυνες».


Εξάλλου, τόνισε ότι δεν υπάρχει μέθοδος βραχυπρόθεσμης πρόγνωσης των σεισμών, άρα οι προσπάθειες των εμπλεκόμενων φορέων εστιάζονται στον περιορισμό των συνεπειών τους.

Σε αυτό το μήκος κύματος έδωσε έμφαση στην ανάγκη να υπάρχει ο απαραίτητος συντονισμός των φορέων, ώστε να αντιμετωπίζονται προβλήματα που αναμένονται σε περίπτωση μεγάλου σεισμού, όπως το μπλοκάρισμα των οδικών αξόνων μέσα στα πρώτα λεπτά από την εκδήλωσή του.

Για την ετοιμότητα της πόλης της Θεσσαλονίκης να αντέξει έναν μεγάλο σεισμό σχολίασε ότι το 70% των οικοδομών είναι παλιές, δεν είναι χτισμένες με τον καινούριο αντισεισμικό κανονισμό, συνεπώς υπάρχει πρόβλημα, ενώ οι όποιες πρωτοβουλίες σε αυτόν τον τομέα επαφίονται στους κατοίκους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου, ο γγ του Δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης ανήκει σε ζώνη λιγότερο σεισμογενούς περιοχής και υπογράμμισε ότι οι υπηρεσίες (του δήμου) βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα.

Αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στις ενέργειες που έγιναν και αφορούν τη διανομή ενημερωτικού υλικού, την ανάρτηση, στην ιστοσελίδα του δήμου, οδηγιών αντιμετώπισης των σεισμών και πληροφοριών για τους χώρους καταφυγής των πολιτών ή προσωρινών καταυλισμών, τις ασκήσεις εκκένωσης σε παιδικούς σταθμούς και στα γραφεία του δήμου, τις εκστρατείες εκπαίδευσης που έγιναν σε σχολεία, στον προσεισμικό έλεγχο κτιρίων και στην επικαιροποίηση του σχεδίου ενεργειών για την αντιμετώπιση έκτακτης ανάγκης που προέρχεται από σεισμό.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της αστυνομίας, του δασαρχείου, της ΕΜΑΚ, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, του στρατού, του ΕΚΑΒ, εθελοντικών ομάδων και δήμων.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share