Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Νορβηγία: Έπιασαν ρωσική φάλαινα-«κατάσκοπο» (Video)

Οι πρώτες υποψίες!

30 Απριλίου 2019 14:28
Νορβηγία: Έπιασαν ρωσική φάλαινα-«κατάσκοπο» (Video)

Συναγερμός σήμανε στη Νορβηγία μετά τον εντοπισμό φάλαινας μπελούγκα που φορούσε έναν ειδικό ιμάντα, ρωσικής κατασκευής, όπου προσαρμόζεται κάμερα.

Οι πρώτες υποψίες των Αρχών ήταν μήπως το κήτος προερχόταν από κάποια ρωσική στρατιωτική εγκατάσταση κι ήταν εκπαιδευμένο για να αναλαμβάνει αποστολές υποβρύχιας κατασκοπείας.

Τη φάλαινα εντόπισαν την περασμένη εβδομάδα ψαράδες στον Αρκτικό ωκεανό κοντά στη Νορβηγία και βούτηξαν στο νερό για να απομακρύνουν τον ειδικό ιμάντα, που προκάλεσε το έντονο ενδιαφέρον αξιωματούχων των ενόπλων δυνάμεων της χώρας.

Ο καθηγητής Ενάλιας Βιολογίας του Αρκτικού Πανεπιστημίου στο Τρόμσοε της βόρειας Νορβηγίας, Αουντούν Ρίκαρντσεν πιστεύει ότι «πιθανότατα εμπλέκεται στην υπόθεση με τη φάλαινα το ρωσικό πολεμικό ναυτικό του Μουρμάνσκ», όπου η Ρωσία διαθέτει μεγάλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει σε τι είχε εκπαιδευτεί η φάλαινα, ή αν μετείχε σε ρωσικές στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή. «Είναι ένα εξημερωμένο ζώο που έχει συνηθίσει να του προσφέρουν τροφή και γι’ αυτό πλησίασε τους ψαράδες.

Λευκός καρχαρίας: Μόνο ένα ζώο τρέμει πραγματικά! (Video)

Μπορεί ο μεγάλος λευκός καρχαρίας να θεωρείται ο «βασιλιάς των θαλασσών»,σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα οι λευκοί καρχαρίες τρέμουν τόσο πολύ τις όρκες, που κάνουν έως και ένα χρόνο να επιστρέψουν στα λημέρια τους αν εμφανιστούν εκεί οι φάλαινες-δολοφόνοι.

Οι ερευνητές επικέντρωσαν την έρευνά τους κυρίως στη θαλάσσια περιοχή των νήσων Farallon ανοικτά της Καλιφόρνια και διαπίστωσαν ότι όποτε εμφανίζονταν φάλαινες δολοφόνοι στα λημέρια των λευκών καρχαριών, οι τελευταίοι τα εγκατέλειπαν μέσα σε λίγα λεπτά και εξαφανίζονταν στον ωκεανό, αναζητώντας άλλες αποικίες θαλάσσιων ελεφάντων.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι οι όρκες παρέμεναν συνήθως περί τη μία ώρα στην περιοχή, ενώ οι επιστήμονες κατέγραψαν μόνον μία επίθεσή τους σε λευκό καρχαρία, όταν καταβρόχθισαν μόνον το συκώτι του, όπου αποθηκεύεται λίπος και ιχθυέλαιο και αποτελεί βασική διατροφική πηγή.

Οι ερευνητές δεν κατάφεραν, πάντως, να εξακριβώσουν αν οι φάλαινες δολοφόνοι αντιμετωπίζουν τους λευκούς καρχαρίες ως λεία ή ως ανταγωνιστή στο κυνήγι.

 

Ειδήσεις

Ροή ειδήσεων

Share