Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Εσύ το ήξερες; Οι γάτες ακούν το όνομα τους!

Δεν το ξέραμε αυτό!

8 Απριλίου 2019 15:19
Εσύ το ήξερες; Οι γάτες ακούν το όνομα τους!

Η θεωρία που θέλει τις γάτες πιο ανεξάρτητες και αδιάφορες από τους σκύλους επιβεβαιώνεται από ιαπωνική έρευνα που κατέδειξε ότι αναγνωρίζουν μεν τη φωνή των αφεντικών τους, χωρίς ωστόσο να αντιδρούν και να ανταποκρίνονται, επειδή απλώς έτσι εξελίχθηκε το είδος τους.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ιαπωνίας, με επικεφαλής τους Ατσούκο Σάιτο και Καζουτάκα Σινοζούκα, μελέτησαν τη συμπεριφορά 20 γατών στο σπιτικό περιβάλλον τους.

Να σας θυμίσουμε: Εσύ ήξερες γιατί τα πορτοκάλια πωλούνται σε κόκκινο δίκτυ;

Περίμεναν να φύγει από το σπίτι ο ιδιοκτήτης των ζώων και, στη συνέχεια έπαιξαν ηχογραφημένες διάφορες φωνές αγνώστων, καθώς και του αφεντικού τους. Οι ερευνητές κατέγραφαν προσεκτικά τις αντιδράσεις των ζώων σε κάθε ξεχωριστή φωνή (κινήσεις αυτιών, ουράς και κεφαλιού, νιαουρίσματα, διαστολή ματιών κ.ά.).

Η ανάλυση έδειξε, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι οι γάτες ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν τη φωνή του αφεντικού τους, ο οποίος φώναζε το όνομά τους μέσα από τα ηχεία, όμως δεν έδειξαν ιδιαίτερη προθυμία να κάνουν κάποια κίνηση για να τον βρουν (ίσως επειδή ήταν αρκετά έξυπνες για να καταλάβουν ότι στην πραγματικότητα το αφεντικό τους απουσίαζε).

Πάντως, οι ιάπωνες ερευνητές έβγαλαν το συμπέρασμα ότι «οι γάτες δεν αντιδρούν ενεργητικά, δείχνοντας διάθεση επικοινωνίας με τα αφεντικά τους, όταν ακούνε τις φωνές τους χωρίς να τους βλέπουν, παρόλο που σίγουρα μπορούν να αναγνωρίζουν τις φωνές τους ανάμεσα σε πολλές άλλες».

Όπως είπαν, «αυτή η σχέση γάτας - αφεντικού διαφέρει από την αντίστοιχη με εκείνη των σκύλων». Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτή η σχετική αδιαφορία εκ μέρους των γατών μπορεί να αναχθεί στην εποχή που εξημερώθηκαν.

Πρόσφατες γενετικές αναλύσεις έδειξαν πως ο κοινός πρόγονος της σύγχρονης γάτας ήταν ένα είδος αγριόγατας (Felix silvestris), που ήλθε για πρώτη φορά σε επαφή με ανθρώπους περίπου πριν από 9.000 χρόνια. Καθώς οι αρχαϊκές κοινωνίες άρχισαν να αναπτύσσουν τη γεωργία, οι γάτες σταδιακά ήλθαν να ζήσουν κοντά στους ανθρώπους για να τρώνε τα ποντίκια, τα οποία είχαν ήδη προσελκυστεί από τους χώρους, όπου οι προϊστορικοί άνθρωποι αποθήκευαν τρόφιμα.

Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, στην πραγματικότητα «οι γάτες αυτο-εξημερώθηκαν» και «αντίθετα με τους σκύλους, δεν έμαθαν να υπακούουν στις ανθρώπινες εντολές μέσα από τη διαδικασία της εξημέρωσής τους. Μάλλον, είναι αυτές που έμαθαν από παλιά να παίρνουν την πρωτοβουλία στην αλληλεπίδραση με τους ανθρώπους».

Η εξημέρωση των σκύλων από τους λύκους ήταν μια μακρά διαδικασία κατά την οποία οι λύκοι-σκύλοι σταδιακά τρέφονταν όλο και συχνότερα από τους ανθρώπους και έτσι έμαθαν να ανταποκρίνονται όλο και περισσότερο στις εντολές τους. Αντίθετα, στην πορεία της εξέλιξής τους, οι γάτες ποτέ δεν έμαθαν να υπακούνε.

Πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, «μπορεί οι σκύλοι να θεωρούνται από τους ιδιοκτήτες τους πιο συναισθηματικοί από τις γάτες, όμως οι ιδιοκτήτες σκύλων και οι ιδιοκτήτες γατών δεν διαφέρουν μεταξύ τους σημαντικά, όσον αφορά το επίπεδο συναισθηματικής προσκόλλησης στα κατοικίδιά τους».

Παρθένος ετων....40! Γιατί οι Ιάπωνες δεν κάνουν σ$#ξ;

Οι σαραντάρηδες παρθένοι και οι σαραντάρες παρθένες δεν είναι κάτι σπάνιο στην Ιαπωνία. Κάθε άλλο, αφού μια νέα ιαπωνική έρευνα δείχνει ότι σχεδόν ένας στους δέκα ετεροφυλόφιλους ανθρώπους δεν έχει κάνει ακόμη σεξ σε αυτή την ηλικία.

Το ποσοστό των ατόμων και των δύο φύλων χωρίς ολοκληρωμένη ετεροφυλόφιλη σεξουαλική επαφή αυξάνεται διαχρονικά στη χώρα του «ανατέλλοντος ηλίου» και έχει διπλασιασθεί μέσα σε σχεδόν 15 χρόνια, σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τόκιο, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο δρα Πίτερ Ουέντα, οι οποίοι πραγματοποίησαν την πιο ολοκληρωμένη μέχρι σήμερα μελέτη πάνω στο ζήτημα στο σύνολο του ιαπωνικού πληθυσμού και έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα δημόσιας υγείας «BMC Public Health».

Το 6,2% των γυναικών και το 8,8% των ανδρών ηλικίας 30 έως 34 ετών είχαν δηλώσει παρθένοι το 1987, ενώ το 2015 τα ποσοστά αυτά είχαν αυξηθεί σε 11,9% και 12,7% αντίστοιχα. Στην ηλικιακή ομάδα 35 έως 39 ετών, ενώ το 1992 μόνο το 4% των γυναικών και το 5,5% των ανδρών ανέφεραν ότι δεν είχαν έως τότε καμία σεξουαλική επαφή, το 2015 τα ποσοστά είχαν αυξηθεί σε 8,9% για τις γυναίκες και 9,5% για τους άνδρες αντίστοιχα.

Συνολικά, μεταξύ των γυναικών 18 έως 39 ετών, το 2015 περίπου μία στις τέσσερις γυναίκες (24,6%) και ένας στους τέσσερις άνδρες (25,8%) δεν είχαν κάνει ποτέ σεξ, περισσότεροι από όσοι το 1992 (21,7% και 20% αντίστοιχα).

Είχατε απορία αν πετάει η αγελάδα; - Κι όμως πετάει!


Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνδρες είναι πιθανότερο να κάνουν τελικά σεξ, αν έχουν μόνιμη και πλήρη απασχόληση και αν ζουν σε μεγάλη πόλη. Οι φτωχότεροι έχουν 10 έως 20 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν παρθένοι μέχρι τα 40 τους.

«Η σεξουαλική απειρία είναι τουλάχιστον εν μέρει κοινωνικοοικονομικό ζήτημα για τους άνδρες. Εν ολίγοις, το χρήμα ‘μιλάει’», δήλωσε ο ερευνητής Σάιρους Γκαζναβί.

Οι γυναίκες στην Ιαπωνία είναι πιθανότερο να μη μείνουν παρθένες αν έχουν χαμηλά προσωπικά εισοδήματα, εν μέρει επειδή οι παντρεμένες άμισθες νοικοκυρές έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να κάνουν σεξ.

Η έρευνα υπέθεσε ότι όλα τα παντρεμένα ιαπωνικά ζευγάρια κάνουν σεξ, ενώ δεν εξέτασε τι συμβαίνει με τις σεξουαλικές επαφές ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Σύμφωνα με μια εκτίμηση των ερευνητών, αν συμπεριληφθεί και το ομοφυλοφιλικό σεξ, ένας στους 20 ενήλικες στην Ιαπωνία (το 5%) ηλικίας 30 έως 39 ετών έχει κρατήσει την παρθενία του.

Το ποσοστό των ετεροφυλόφιλων Ιαπώνων και των δύο φύλων που κρατούν την παρθενία τους μέχρι μετά τα 30 τους, είναι μεγαλύτερο -έως δεκαπλάσιο- από ό,τι εκείνο σε άλλες χώρες όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Αυστραλία, όπου δεν ξεπερνά το 1% έως (το πολύ) 5%. Παρόλα αυτά οι έρευνες έχουν δείξει ότι και σε άλλες ανεπτυγμένες χώρες αυξάνεται διαχρονικά το ποσοστό των σεξουαλικών ανενεργών νέων ενηλίκων. Απλώς η Ιαπωνία «προπορεύεται» σε μια ευρύτερη διεθνή τάση.

Διαβάστε περισσότερες παραξενες ειδήσεις στο Athensmagazine.gr

 

Funny-Περίεργα

Ροή ειδήσεων

Share