Τετάρτη, 15 Μαΐου 2024

Αρχαία Μαντίνεια Αρκαδίας: Στους κάμπους της κρύβει μια «ανορθόδοξη» ορθόδοξη εκκλησία, ένα «πάντρεμα» χριαστιανοσύνης και μυθολογίας

Ένα αρχιτεκτονικό τόλμημα και ένας από τους πιο παράξενους ναούς του κόσμου!

21 Μαρτίου 2024 12:31
Αρχαία Μαντίνεια Αρκαδίας: Στους κάμπους της κρύβει μια «ανορθόδοξη» ορθόδοξη εκκλησία, ένα «πάντρεμα» χριαστιανοσύνης και μυθολογίας
Από Εύη Κουρίδου

Το αρχιτεκτονικό τόλμημα του Κώστα Παπαθεοδώρου στον κάμπο της Αρχαίας Μαντινείας στην Αρκαδία, η Αγία Φωτεινή, αποτελεί μία από τις πιο παράξενες εκκλησίες του κόσμου.

Ο Ιερός Ναός της Αγίας Φωτεινής ανήκει στον Μαντινειακό Σύνδεσμο. Η θεμελίωσή του έγινε το έτος 1969 και τα εγκαίνια το 1978, από τον τότε Μητροπολίτη Κυρό Θεόκλητο, τον Β’ Φιλιππαίο.

Το αρχιτεκτονικό αυτό τόλμημα ανήκει στον αρχιτέκτονα και αγιογράφο Κώστα Παπαθεοδώρου, μαθητή του διάσημου αρχιτέκτονα Δημήτρη Πικιώνη. Ο ίδιος σχεδίασε την εκκλησία με πολύ μεράκι και την έχτισε και με πολύ προσωπική εργασία, αποκαλώντας το μάλιστα και έργο ζωής.

Δείτε επίσης: Βάστα: Το χωριό της Αρκαδίας με το εκκλησάκι που ξεπηδούν 17 βελανιδιές και αναβλύζουν νερά από τα θεμέλιά του

Η Αγία Φωτεινή απηχεί τη σχέση της Αρκαδίας με το φως. Είναι γνωστό πως Λύκαιο όρος σημαίνει φωτεινό, το ίδιο σημαίνει και το όνομα Λυκάων, που είναι οικιστής της Αρκαδίας.

Εξωτερικά, ο ναός διαφέρει από όλους τους υπόλοιπους ναούς. Η διαφορετικότητα των υλικών αλλά και η αρχιτεκτονική του, δημιουργούν συναισθήματα θαυμασμού στον επισκέπτη και τον οδηγούν παράλληλα σε διάφορες σκέψεις και προβληματισμούς.

Σ’ αυτόν τον ναό, έχει γίνει προσπάθεια να συνδυαστούν στοιχεία χριστιανικά, βυζαντινά και αρχαιοελληνικά. Το εσωτερικό της Αγίας Φωτεινής είναι βυζαντινής τέχνης, με στοιχεία από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Αυτό φαίνεται έντονα και στο εσωτερικό του ναού, παρατηρώντας τα ψηφιδωτά δάπεδα και τις παραστάσεις στους τοίχους.

View this post on Instagram

A post shared by © In Athens (@in_athens)

Σήμερα, στην εκκλησία της Αγίας Φωτεινής γίνονται γάμοι ή βαπτίσεις και στο ειδυλλιακό τοπίο οι επισκέπτες μπορούν να χαρούν την φύση. Είναι κτισμένη με ντόπια, φυσικά υλικά, όπως πέτρα, μάρμαρο, ξύλα και κεραμίδια, χωρίς καθόλου τσιμέντο. Σύμφωνα μάλιστα με φήμες, για να χτιστεί, χρησιμοποιήθηκαν ερείπια αρχαίων ναών της περιοχής, ενώ το κτίσμα πατάει πάνω σε θεμέλια αρχαίου ναού.

View this post on Instagram

A post shared by Tsoupress (@tsoupress_blog)

Δυτικά της εκκλησίας βρίσκεται το Φρέαρ Ιακώβ, που συμβολίζει τη συνάντηση του Ιησού με τη Σαμαρείτιδα. Στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας βρίσκεται το Ηρώον, προς τιμή όλων εκείνων που αγωνίστηκαν για την πατρίδα και κατάγονται από τον Δήμο Μαντινείας. Τα τρία κτίσματα, ο ναός, το Φρέαρ Ιακώβ και το Ηρώον συμβολίζουν την Αγία Τριάδα.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share