Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Το πέτρινο χωριό των Χριστουγέννων: Το «στολίδι» της Πέλλας με την καθηλωτική ομορφιά

Ο γραφικός προορισμός που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο

27 Νοεμβρίου 2023 19:22
Το πέτρινο χωριό των Χριστουγέννων: Το «στολίδι» της Πέλλας με την καθηλωτική ομορφιά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος είναι το πέτρινο χωριό, που είναι μια ιδανική πρόταση για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ας γνωρίσουμε το «στολίδι» της Πέλλας με την καθηλωτική ομορφιά.

Ένας προορισμός της Ελλάδας που δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο, ειδικά αυτή την γιορτινή περίοδο του χρόνου. Εκτός από την ομορφιά, τον πρώτο λόγο έχουν στην περιοχή και τα έθιμα, σύμφωνα με το exploringgreece.tv.

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος τα Χριστούγεννα είναι ένα γραφικό όνειρο. Μια σελίδα παραμυθιού που θα απολαύσεις είτε πας ως ζευγάρι ή ως παρέα ή οικογενειακά. Το χωριό έχει το εξής χαρακτηριστικό: Ενώ αποτελεί έναν πολύ δημοφιλή τουριστικό προορισμό, παρ' όλα αυτά καταφέρνει να διατηρεί μια ηρεμία και μια γαλήνη και να τα προσφέρει στους επισκέπτες του. Αρχικά σκέψου ένα χωριό ειδυλλιακό και πετρόχτιστο. Με την ευκαιρία, δείτε το ορεινό χωριό της Μακεδονίας που είναι βγαλμένο από παραμύθι.

Οι πέτρινοι ξενώνες με τα τζάκια να καπνίζουν προσφέρουν μια μοναδική διαμονή και σε κάνουν αμέσως να μπαίνεις σε ένα άλλο, χειμωνιάτικο κλίμα γεμάτο θαλπωρή και ζεστασιά και ας έχει έξω θερμοκρασία κάτω από το μηδέν. Το επίπεδο παροχών στα καταλύματα είναι πολύ υψηλό, δεδομένης της αυξημένης τουριστικής κίνησης, πράγμα που συμβαίνει επίσης και στα καταστήματα εστίασης. Δε θα σου λείψει τίποτα και θα απολαύσεις κάθε ώρα της διαμονής σου εκεί. Από τις εγκαταστάσεις για υδρομασάζ στα καταλύματα, μέχρι τις τοπικές παραδοσιακές συνταγές στις ταβέρνες, δε θες κάτι άλλο για τα πιο χαλαρωτικά Χριστούγεννα της ζωής σου. Το ίδιο, φυσικά ισχύει και για το φαγητό καθώς Παλαιός Άγιος Παντελεήμονας και φαγητό είναι δύο έννοιες που συνδέονται άρρηκτα.

Τα Χριστούγεννα στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο έχουν έντονο εορταστικό χαρακτήρα. Το πιο γνωστό και εντυπωσιακό έθιμο είναι οι «Φωτιές των Χριστουγέννων» που αναβιώνει στις 23 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται το Πρωινό της Παραμονής των Χριστουγέννων. Οι φωτιές ανάβουν στην κεντρική πλατεία με όσους έχουν συγκεντρωθεί να φωνάζουν «κόλιντα μπάμπω» πριν αρχίσουν να γλεντούν με την ψυχή τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα πολύ παλιό έθιμο που θεωρείται ότι μπορεί να σχετίζεται με τη σφαγή των βρεφών από τον Ηρώδη.

Παλαιός Άγιος Αθανάσιος
Παλαιός Άγιος Αθανάσιος

Το πρωινό της Παραμονής των Χριστουγέννων οι φωτιές σβήνουν στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο καθώς το φως της μέρας συμβολίζει την έλευση του Ιησού. Μόλις σβήσουν, αρχίζουν να λένε τα «κόλιαντα» δηλαδή τα τοπικά κάλαντα τα οποία συνήθως αρχίζουν ως εξής: «κόλιντα, κόλιντα δώσ’ μου μπάμπω κλούρα».

Πώς θα πάω στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο

Ο Παλαιός Άγιος Αθανάσιος βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, πολύ κοντά στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδονία και απέχει 123 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 28 χιλιόμετρα από την Έδεσσα και 605 χιλιόμετρα από την Αθήνα. Με αφετηρία την πρωτεύουσα θα χρειαστείς κάτι λιγότερο από 7 ώρες για να βρεθείς εκεί, οπότε καλύτερα να έχεις κάποιες μέρες στη διάθεσή σου. Αρχικά θα βγεις στην Aθηνών - Θεσσαλονίκης - Ευζώνων και θα συνεχίσεις στην Εγνατία Οδό. Βγαίνεις αριστερά στην έξοδο προς Πέλλα, Γιαννιτσά, Έδεσσα και ακολουθείς την Φλώρινας - Θεσσαλονίκης. Θα δεις πινακίδες για να στρίψεις αριστερά προς Άγιο Αθανάσιο και σε λίγα λεπτά θα είσαι στον προορισμό σου για να κάνεις Χριστούγεννα στον Παλαιό Άγιο Αθανάσιο.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share