Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Μονή Αγίας Ελεούσης: Το μοναστήρι της Αχαΐας που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων μέσα στη φύση

Η ορθόδοξη γυναικεία Μονή που είναι αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου

3 Νοεμβρίου 2023 10:36
Μονή Αγίας Ελεούσης: Το μοναστήρι της Αχαΐας που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων μέσα στη φύση
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Μονή Αγίας Ελεούσης είναι ένα μοναστήρι της Αχαΐας που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων μέσα στη φύση και προκαλεί δέος με την ομορφιά του.

Είναι ορθόδοξη γυναικεία Μονή αφιερωμένη στο Γενέσιον της Θεοτόκου και βρίσκεται σε σε υψόμετρο 610 μέτρων περίπου στις βορειοανατολικές υπώρειες του Παναχαϊκού, κοντά στις νότιες απολήξεις της Ζήριας.

Η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη με αυτοκίνητο, καθώς βρίσκεται πάνω στον νότιο δρόμο, που οδηγεί από τον Άγιο Βασίλειο Ρίου στις Καμάρες, ανάμεσα στα χωριά Πιτίτσα, Βοτένη και τους οικισμούς του Σαλμενίκου. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το μοναδικό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο.

Πρόκειται για σύγχρονο μοναστήρι, το οποίο ωστόσο είναι άγνωστο πότε δημιουργήθηκε αρχικά, ίσως τον 14ο αιώνα ή αργότερα.

Η αρχική θέση του μοναστηριού, το λεγόμενο "Παλαιομονάστηρο", βρισκόταν ακριβώς έξω από το χωριό της Πιτίτσας, εκεί όπου βρίσκεται το σπηλαιώδες ναΐδριο της Αναλήψεως που είχε την χρήση του αρχικού καθολικού (κυρίως ναού) της Μονής.

Δείτε επίσης: Η Μονή της Κεχαριτωμένης: Το ιερό ησυχαστήριο που είναι σκαρφαλωμένο στο βουνό και «πνιγμένο» στο πράσινο

Ωστόσο, το αρχικό μοναστήρι εγκαταλείφθηκε λόγω των δύσκολων συνθηκών του χειμώνα και μεταφέρθηκε στη σημερινή χαμηλότερη θέση.

Στο "Παλαιομονάστηρο", όπου παλιότερα διακρίνονταν ερείπια κελιών καθώς και ο ερειπωμένος ναός του Αγίου Χαραλάμπους, σώζονται τοιχογραφίες, η μελέτη της τεχνοτροπίας των οποίων έχει καταλήξει ότι δημιουργήθηκαν πιθανόν στα τέλη του 17ου αιώνα ενώ διαπιστώνεται και ένα δεύτερο στρώμα τοιχογραφιών από τον 18ο αιώνα.

Μονή Αγίας Ελεούσης
Μονή Αγίας Ελεούσης

Σύμφωνα με παραδόσεις, στο "Παλαιομονάστηρο" είχαν βρει καταφύγιο γυναικόπαιδα κατά την περίοδο της Επαναστάσεως του 1821, τα οποία πρόδωσε ο Γκολφίνος Λουμπιστάνος προξενώντας το θάνατό τους.

Σύμφωνα με επιγραφή το καθολικό της Μονής Αγίας Ελεούσας ανακαινίστηκε το 1854.

Μέχρι το 1930 λειτουργούσε ως ανδρώο μοναστήρι, κατόπιν διαλύθηκε και ανασκευάστηκε το 1947· Έκτοτε λειτουργεί ως γυναικείο μοναστήρι.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share