Κυριακή, 05 Μαΐου 2024

Η Μονή της Κεχαριτωμένης: Το ιερό ησυχαστήριο που είναι σκαρφαλωμένο στο βουνό και «πνιγμένο» στο πράσινο

Ιδρύθηκε από τον Πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο το 1976

28 Οκτωβρίου 2023 14:49
Η Μονή της Κεχαριτωμένης: Το ιερό ησυχαστήριο που είναι σκαρφαλωμένο στο βουνό και «πνιγμένο» στο πράσινο
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η Μονή της Κεχαριτωμένης είναι ένα ιερό ησυχαστήριο που είναι σκαρφαλωμένο στο βουνό και «πνιγμένο» στο πράσινο.

Ιδρύθηκε από τον Πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο το 1976. Οι πρώτοι μοναχοί εγκαταστάθηκαν ένα χρόνο αργότερα, ανήμερα της γιορτής της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής. Είναι πολύ κοντά στον σύγχρονο οικισμό της Τροιζήνας, νοτιανατολικά του.

Αποτελεί τη μία από τις δύο ανδρικές μονές της Ιεράς Μητροπόλεως της περιοχής που είναι άβατες. Με την ευκαιρία, αυτό είναι το μοναδικό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στον Όσιο Εφραίμ τον Σύρο.

Οι πολλές δωρεές πιστών και τα ακόμα περισσότερα αφιερώματα κάλυψαν τα έξοδα της ανοικοδόμησής της που έγινε ταχύτατα. Σήμερα στη μονή είναι εγγεγραμμένοι 20 εγκαταβιούντες μοναχοί, οι οποίοι παρουσιάζουν ένα μεγάλο φιλανθρωπικό έργο με δραστηριότητες σε ολόκληρη την περιοχή.

Σκαρφαλωμένη στο βουνό και πνιγμένη στο πράσινο η Ιερά Μονή Κεχαριτωμένης Θεοτόκου στην Τροιζήνα και συγκεντρώνει πλήθος προσκυνητών κάθε χρόνο.

Βρίσκεται νότιο-ανατολικά της Τροιζήνας, ψηλά στις πλαγιές των Αδερών, στα 3.1 χιλιόμετρα από το χωριό, στη θέση "Άγιος Παντελεήμων".

Η Μονή της Κεχαριτωμένης
Η Μονή της Κεχαριτωμένης

Πρώτος ηγούμενος ήταν ο Συμεών Κούτσας, μετά ο Ησύχιος Πέπας και στη συνέχεια ο Πανοσιολογιώτατος Σπυρίδων Παυλόπουλος.

Μονή Αγίου Ιωάννου Ρογκοβού: Το μοναστήρι που είναι χτισμένο πάνω από τη χαράδρα του Βίκου και προκαλεί δέος

Μονή Αγίου Ιωάννου Ρογκοβού: Το μοναστήρι είναι χτισμένο πάνω από τη χαράδρα του Βίκου και προκαλεί δέος σε όποιον το επισκέπτεται.

Πηγαίνοντας προς το Τσεπέλοβο και λίγο πριν φθάσουμε στο χωριό, μια πινακίδα μας πληροφορεί ότι, στα δεξιά μας, υπάρχει διασταύρωση που μας οδηγεί στο μοναστήρι του Αη Γιάννη Ρογκοβού.

Το μοναστήρι αυτό είναι χτισμένο πάνω από τη χαράδρα του Βίκου ή Βικάκι, όπως αποκαλείται στο συγκεκριμένο σημείο και αποτελεί σπουδαίο μνημείο της Χριστιανοσύνης και της περιοχής του Ζαγορίου.

Στην είσοδο του κυρίως ναού, υπάρχει πληροφοριακό σημείωμα, στο οποίο διαβάζουμε ότι η μονή, σύμφωνα με την παράδοση, κτίσθηκε από την Πουλχερία, αδελφή του Ρωμανού του Αργυρού, που υπήρξε αυτοκράτορας του Βυζαντίου, περί το 1028-1034.

Ωστόσο αυτό δεν τεκμηριώνεται με αρχαιολογικά ή ιστορικά δεδομένα. Το καθολικό, αφιερωμένο στο Γενέσιο του Ιωάννη του Προδρόμου, ανήκει στον τύπο του τετρακιόνιου σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού με τρίπλευρους πλάγιους τοίχους. Εσωτερικά ο ναός είναι κατάγραφος.

Οι τοιχογραφίες στον κυρίως ναός είναι έργο των Καπεσοβιτών ζωγράφων Αναστασίου, Ιωάννη και Γεωργίου και χρονολογούνται στα 1765. Ο νάρθηκας τοιχογραφήθηκε αργότερα το 1844 από τους δολιανίτες ζωγράφους Αναγνώστη και Χριστόδουλο. Αξιόλογη είναι η δεσποτική εικόνα του Προδρόμου, έργο του ζωγράφου Ιωάννη.

Μονή Αγίου Ιωάννου Ρογκοβού

Ο χώρος περιβάλλεται από ψηλό περίβολο. Σήμερα εκτός του καθολικού σώζονται δύο κτηριακά συγκροτήματα με κελιά και βοηθητικούς χώρους.

Καταστράφηκε επί Σερβοκρατίας και ανοικοδομήθη το 1783 από τους αδελφούς Νούτσου από το Βραδέτο και τον ηγούμενο Νικόδημο.

Το ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο της μονής διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ σώζονται ακόμη και λείψανα από τους αγίους Διονύσιο Αρεοπαγίτη, Παχώμιο και Θεόδωρο. Φυλάσσονται σε ασημένια λάρνακα, που κατασκευάστηκε από Ηπειρώτη χρυσοχόο το 1877.

Η λέξη «Ρογκοβό» κατά τον Μ. Οικονόμου είναι σέρβικη λέξη και σημαίνει απότομος τόπος.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share