Παρασκευή, 24 Μαρτίου 2023

Οι «συμπληγάδες» των Γρεβενών και το γεφύρι που μετρά 3 αιώνες

Μοναδικό θέαμα

23 Ιανουαρίου 2023 12:02
Οι «συμπληγάδες» των Γρεβενών και το γεφύρι που μετρά 3 αιώνες
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Τα ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα συχνά αποκαλύπτουν μέρη, αξιοθέατα και γωνιές που πιθανόν ούτε καν είχες φανταστεί. Ειδικά η Μακεδονία έχει δεκάδες ανεξερεύνητα διαμάντια και τοποθεσίες που κρύβουν πολύ ενδιαφέρουσες ιστορίες.

Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για ένα ιδιαίτερο μέρος της Ελλάδας που μπορούμε και να το αποκαλέσουμε ως «συμπληγάδες» των Γρεβενών. Οι εικόνες που θα δεις παρακάτω από ψηλά είναι σίγουρο ότι προκαλούν δέος. Εκεί βρίσκεται και ένα γεφύρι το οποίο μετρά ούτε λίγο ούτε πολύ περίπου 3 αιώνες ζωής. Με την ευκαιρία, δείτε το χωριό δίπλα στις πύλες του Άδη.

Μακεδονία: Ποιες είναι οι «συμπληγάδες» των Γρεβενών

Στους πρόποδες του Όρλιακα, λοιπόν, βρίσκεται μια ήρεμη και όμορφη κοιλάδα. Ένα εντυπωσιακό φαράγγι μέσα σε ένα καταπράσινο περιβάλλον το οποίο συνοδεύεται και από τρεχούμενα νερά. Αυτά του ποταμού Βενέτικου, παραποτάμου του ξεχωριστού Αλιάκμονα, του μεγαλύτερου σε μήκος ποταμού στην Ελλάδα με 297 χιλιόμετρα μήκος. Εκεί, λοιπόν, καθώς κινείται και ρέει ο ποταμός Βενέτικος ξαφνικά συναντά μπροστά του τις λεγόμενες «συμπληγάδες» των Γρεβενών. Είναι τα βράχια του φαραγγιού της Πορτίτσας ύψους 200 μέτρων άκρως εντυπωσιακά. Εκεί το ποτάμι αποκτά πιο ορμητικά νερά και το σκηνικό είναι ιδιαίτερο.

Το περίφημο γεφύρι που μετρά τρεις αιώνες ζωής

Στη μία από τις εισόδους του φαραγγιού, θα δεις να στέκεται αγέρωχο το παλιό πέτρινο γεφύρι της Πορτίτσας. Ένα πραγματικό στολίδι πάνω από τον ποταμό το οποίο στέκεται εκεί περίπου τρεις αιώνες αποτελώντας ένα από τα πιο ωραία αξιοθέατα της περιοχής.

Μιλάμε για ένα δίτοξο γεφύρι άκρως εντυπωσιακό. Το άνοιγμα του μεγάλου τόξου φτάνει στα 13,80 μέτρα και του μικρού τα 5, ενώ το συνολικό του μήκος εκτιμάται στα 34 μέτρα και το ύψος του στα 7,80. Το γεφύρι της Πορτίτσας όταν κατασκευάστηκε είχε σαν σκοπό να διευκολύνει την επικοινωνία ανάμεσα σε δύο χωριά και συγκεκριμένα τα χωριά Σπήλαιο και το Τρίκωμο. Υπολογίζεται ότι έχει κατασκευαστεί κοντά στα 1743 με προσφορές από το Μοναστήρι του Σπηλαίου.

Πρόκειται για ένα από τα δημοφιλέστερα μα και ομορφότερα γεφύρια της Μακεδονίας που προκαλεί δέος. Αν βρεθείς στην Μακεδονία, τα αξιοθέατα που θα δεις είναι πολλά και διαφορετικά. Ειδικά στη Δυτική Μακεδονία, μη χάσεις την ευκαιρία να δεις από κοντά την λίμνη Χειμαδίτιδα. Πρόκειται για την μικρή άγνωστη ελληνική λίμνη που είναι αποτέλεσμα… παγετώνων. Αλλά και την μικρή Καππαδοκία της Ελλάδας που είναι γνωστή σε λίγους ανθρώπους. Η Μακεδονία γενικώς κρύβει εκπλήξεις που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό σε κάθε ταξίδι σου…

Τα «Παγωμένα Κύματα»: Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στον Αργοσαρωνικό που εντυπωσιάζει όποιον το δει

Όσα μέρη κι αν επισκεφθείς στην Αττική, πάντα θα σε εκπλήσσουν εικόνες, ειδικά όταν τις βλέπεις από ψηλά. Με αυτό τον τρόπο, μπορείς να εντοπίσεις διάφορα σημεία και φαινόμενα που δεν φανταζόσουν ότι υπήρχαν. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και τα «Παγωμένα Κύματα», ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στην Αττική που είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακό και ενδεχομένως να μην γνώριζες ως τώρα.

Το φαινόμενο στο οποίο αναφερόμαστε συμβαίνει στον Αργοσαρωνικό και οι εικόνες από ψηλά είναι σίγουρα σπάνιες. Μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει «Παγωμένα Κύματα» και δικαιολογημένα μιας και έτσι μοιάζουν. Με την ευκαιρία, δείτε το μέρος μισή ώρα από την Αθήνα που θυμίζει σαλέ στην Αράχωβα.

Τα «Παγωμένα Κύματα»: Ένα ιδιαίτερο φαινόμενο στην Αττική

Οι εικόνες που θα δείτε παρακάτω, στο βίντεο του καναλιού haanity του Youtube είναι πραγματικά ιδιαίτερες και καθόλου συνηθισμένες. Όπως θα δείτε, τα αβαθή νερά και τα ρεύματα έχουν δημιουργήσει μέσα στη θάλασσα σαν μικρούς λοφίσκους άμμου οι οποίοι έχουν πάρει μια ξεχωριστή μορφή που τα κάνει να μοιάζουν σαν «Παγωμένα Κύματα». Αν παρατηρήσεις από ψηλά, θα δεις ότι όσο κι αν κινείται η θάλασσα από πάνω τους, αυτά τα κύματα μοιάζουν να παραμένουν ακίνητα, σχηματίζοντας έναν διάδρομο με λευκή άμμο. Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το τιρκουάζ που κάνει το φαινόμενο ονειρικό.

Πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο το οποίο παρατηρείται σε μια περιοχή ανάμεσα στο Αγκίστρι και στην Αίγινα στον Σαρωνικό Κόλπο πολύ κοντά στη νησίδα Μετώπη. Το σημείο είναι ακριβώς εδώ όπως θα δείτε στους χάρτες της Google. Από κάποιους θεωρείται ότι τα αβαθή γύρω από τη νησίδα Μετώπη κάποτε ήταν στεριά η οποία συνδεόταν με το Αγκίστρι και με την Αίγινα, αλλά μετά από αιώνες καταβυθίστηκαν.

 

Travel

Ροή ειδήσεων

Share