Σάββατο, 27 Απριλίου 2024

Το ξέρατε; Γιατί τα πλήκτρα «F» και «J» του πληκτρολογίου έχουν προεξοχές

Εσείς το γνωρίζατε;

30 Σεπτεμβρίου 2020 18:11
Το ξέρατε; Γιατί τα πλήκτρα «F» και «J» του πληκτρολογίου έχουν προεξοχές

Για πολλούς το πληκτρολόγιο ενός υπολογιστή είναι η… προέκταση των χεριών τους. Εσείς τώρα που δεν έχετε επεξεργαστεί τα πλήκτρα του, καιρός να το πράξετε.

Αν παρατηρήσετε προσεκτικά, θα δείτε ότι τα πλήκτρα «F» και «J» («Φ» και «Ξ») να έχουν κορυφογραμμές, προεξοχές που βοηθούν τους χρήστες να τοποθετούν τα χέρια έτσι ώστε να εντοπίζουν τα σωστά πλήκτρα χωρίς να κοιτάζουν το πληκτρολόγιο. Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο πράγμα που αγνοούσαμε σχετικά με το πληκτρολόγιο του υπολογιστή, δείτε εδώ τις κρυφές λειτουργίες των πλήκτρων F1 - F12.

Με τους δείκτες τοποθετημένους στις δυο ραβδώσεις-κλειδιά, το αριστερό σας χέρι καλύπτει τα γράμματα A, S, D και F, ενώ το δεξί καλύπτει τα γράμματα J, K, L και το ερωτηματικό.

Και οι δυο αντίχειρες, «ξεκουράζονται» στο πλήκτρο του space.

Οι δυο προεξοχές, ήταν μια ιδέα της Τζέιν Μπότιχ προκειμένου να αυξηθεί η ταχύτητα και η ακρίβεια ενός χρήστη όταν πληκτρολογεί. Η πατέντα της Μπότιχ κατοχυρώθηκε το 2002.

Γιατί τα γράμματα στο πληκτρολόγιο είναι μπερδεμένα;

Δεν είμαστε εμείς ψυχαναγκαστικοί, τα γράμματα είναι μπερδεμένα.

Τα 12 κουμπιά του πληκτρολογίου που δεν χρησιμοποιείς ποτέ και θα σου «λύσουν» τα χέρια!

Και διερωτώμαι τώρα εγώ, αυτός που είχε την ιδέα της κατασκευής του πρώτου πληκτρολογίου, ήταν ή δεν ήταν σαδομαζοχιστής; Γιατί για να πάρεις την απόφαση να βασανίζεις κατά αυτόν τον τρόπο για μια αιωνιότητα όλον τον πλανήτη, ε μην περιμένεις να χαρακτηριστείς και ως ο πιο φυσιολογικός άνθρωπος.

Γιατί όμως και ποιος ήταν αυτός που μπέρδεψε τα γράμματα;

Αν κοιτάξετε το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σας, αλλά και των πιο παλιών γραφομηχανών, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα πως τα γράμματα «Q, W, E, R, Τ και Υ» είναι τα πρώτα έξι γράμματα, ενώ όλα είναι μπερδεμένα μεταξύ τους!

Ποιος αποφάσισε να ανακατέψει τα γράμματα και γιατί το έκανε; Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η κατασκευή της πρώτης γραφομηχανής έγινε το 1868 στις ΗΠΑ από τον Κρίστοφερ Σολς Λάταμ και αποτελούνταν από έναν κινητό μηχανισμό με μελάνι, έναν μοχλό για τη συστροφή του χαρτιού και ένα πληκτρολόγιο με γράμματα, τα οποία ήταν τοποθετημένα αλφαβητικά.

Οι γραφομηχανές από την αρχή της λειτουργίας τους, παρουσίασαν πολλά προβλήματα, επειδή τα γράμματα συνεχώς μπλόκαραν και κολλούσαν, λόγω της μεγάλης ταχύτητας των γραμματέων.

Η μόνη λύση που θα μπορούσε να δοθεί θα ήταν να μειωθεί η ταχύτητα των δακτυλογράφων, προκειμένου να μην «κολλάνε» τα πλήκτρα. Να σημειωθεί πως το πρόβλημα ήταν πιο έντονο κυρίως με τα πρώτα γράμματα της Αλφαβήτα. Μια λύση που τότε σκέφθηκε ο Latham ήταν να μπερδέψει τις γραμματείς, ανακατεύοντας τα γράμματα στο πληκτρολόγιο!

Και όλα πήγαν καλά! Η σύλληψή του ήταν μεγαλειώδης και η επιτυχία της σύντομα φάνηκε και στην πράξη. Όπως αποδείχθηκε, τελικά το μπέρδεμα ήταν αποτελεσματικό.

Η ταχύτητα των γραμματέων μειώθηκε αισθητά, αφού για να σχηματίσουν πλέον μια λέξη έπρεπε να «διανύσουν» μεγαλύτερη… απόσταση με τα δάχτυλα στο πληκτρολόγιο, αλλά και να… ψάξουν λίγο παραπάνω τα γράμματα! Και -ω! του θαύματος- τα «κολλήματα» στα γράμματα εξαφανίστηκαν! Η επιτυχία του πληκτρολογίου «QUERTY» συνεχίζεται μέχρι σήμερα…

 

Τεχνολογία

Ροή ειδήσεων

Share