Χυλωμένη μαγειρίτσα με αυγολέμονο – Μια παραδοσιακή συνταγή για το βράδυ της Ανάστασης

Δοκιμάστε τη και θα μας θυμηθείτε
Αν θέλετε να εντυπωσιάσετε στο φετινό πασχαλινό τραπέζι, δοκιμάστε αυτή την εκδοχή της μαγειρίτσας, πηχτή και γεμάτη αρώματα, με απολαυστικό αυγολέμονο και πλούσια υφή. Μια συνταγή με υπογραφή, γεμάτη νοστιμιά και θαλπωρή.
Υλικά που θα χρειαστείτε
- 1 αρνίσια συκωταριά
- 500 γρ. αρνίσια εντεράκια (προαιρετικά)
- 3 λίτρα νερό
- 3 λίτρα ζωμό κρέατος
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. βούτυρο
- 16 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- ½ φλιτζάνι ρύζι (τύπου Καρολίνα)
- Αλάτι & πιπέρι, ανάλογα με τα γούστα σας
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- ½ φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
Βήμα προς βήμα η εκτέλεση
- Καθαρισμός εντέρων:
Ξεπλένετε πολύ καλά τα εντεράκια. Με τη βοήθεια μιας ξύλινης βέργας, τα γυρνάτε από την ανάποδη πλευρά, τα ξεπλένετε ξανά και τα αφήνετε για λίγα λεπτά σε νερό με ξύδι. Έπειτα τα στραγγίζετε και τα ψιλοκόβετε.
- Προετοιμασία συκωταριάς:
Ζεματάτε ελαφρά τη συκωταριά, την κόβετε σε μικρά κομμάτια και την αφήνετε στην άκρη.
- Σοτάρισμα:
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο μαζί με το βούτυρο και ρίχνετε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τα εντεράκια και τη συκωταριά, συνεχίζοντας το σοτάρισμα. Καρυκεύετε με αλάτι, πιπέρι, άνηθο και μαϊντανό.
- Προσθήκη ζωμού:
Σε ξεχωριστή κατσαρόλα φτιάχνετε ζωμό με νερό και έναν κύβο κρέατος. Όταν διαλυθεί, προσθέτετε όσο χρειάζεται στην κύρια κατσαρόλα ώστε να καλυφθούν τα υλικά. Σιγοβράζετε για περίπου 20 λεπτά.
- Ρύζι & χύλωμα:
Ρίχνετε το ρύζι και συνεχίζετε το βράσιμο για ακόμα 20 λεπτά, προσθέτοντας ζωμό σταδιακά, μόνο όσο χρειάζεται για να διατηρηθεί πηχτή η υφή.
- Αυγολέμονο:
Χτυπάτε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και προσθέτετε λίγο από τον ζεστό ζωμό της σούπας, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψουν τα αυγά. Τέλος, ενσωματώνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα και ανακατεύετε καλά να δέσει.
Συμβουλές επιτυχίας:
- Αν δεν προτιμάτε τα εντεράκια, μπορείτε να τα παραλείψετε.
- Ο κύβος ζωμού μπορεί να αντικατασταθεί με κύβο κοτόπουλου, για πιο ήπια γεύση.
- Η πηχτή υφή επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της ποσότητας ζωμού και την υπομονή στο βράσιμο.
Απολαύστε τη μαγειρίτσα ζεστή, με μπόλικο λεμόνι και καλή παρέα!