Συνταγή για τυρόπιτα με κρέμα τυριών

Με πλούσια κρέμα τυριών!
Η τυρόπιτα είναι το απόλυτο σνακ για μικρούς και μεγάλους. Γίνεται εύκολα, ενώ έχει και λίγα υλικά. Η συγκεκριμένη συνταγή που σας προτείνουμε παρακάτω, έχει πλούσια κρέμα τυριών και κάνει τη… διαφορά! Ωστόσο, αν νηστεύετε, το Athensmagazine.gr σας προτείνει να φτιάξετε νηστίσιμη σπανακόπιτα με τραγανό φύλλο.
Τα υλικά και η διαδικασία
Υλικά
Μερίδες: για ταψί 38 εκ.
- 8 χωριάτικα φύλλα (έτοιμα ή σπιτικά)
- 500 γρ. φέτα, κατά προτίμηση βαρελίσια, θρυμματισμένη
- 300 γρ. κεφαλογραβιέρα, τριμμένη
- 200 γρ. κασέρι, τριμμένο
- 4 αυγά
- 400 ml φρέσκο, πλήρες γάλα
- 100 γρ. βούτυρο αγελάδας
- 3 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- αλάτι, πιπέρι, κατά προτίμηση λευκό
- ελαιόλαδο για το άλειμμα
Διαδικασία
- Για την τυρόπιτα με κρέμα τυριών, ξεκινάμε και σε μια κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να ενσωματωθεί και να πάρει λίγο χρώμα.
- Προσθέτουμε το γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να σχηματιστεί μια λεία κρέμα, χωρίς αλευρένιους σβόλους.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς
- Ρίχνουμε τα τυριά και τα αυγά και αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή, γιατί τα τυριά και πικάντικα είναι, και αλμυρά).
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C και αλείφουμε καλά με λάδι το ταψί.
- Απλώνουμε τα 4 χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα πολύ καλά το καθένα ξεχωριστά, έτσι ώστε να καλύψουν τον πάτο και τα τοιχώματα. Απλώνουμε τη γέμιση και τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα χωριάτικα φύλλα, λαδωμένα καλά το καθένα ξεχωριστά. Γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα, ώστε να κολλήσουν και να εγκλωβίσουν τη γέμιση.
- Λαδώνουμε την επιφάνεια, τη χαράσσουμε σε τετράγωνα κομμάτια και ψήνουμε σε χαμηλό ράφι στον φούρνο (για να ψηθεί καλά και από κάτω) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.
Υπέροχη συνταγή για απίθανη τυρόπιτα σουφλέ
Η συνταγή για τυρόπιτα που ακολουθεί δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όσες έχετε δοκιμάσει μέχρι τώρα. Και με αυτό βέβαια δεν εννοούμε ότι είναι η πιο νόστιμη που έχετε φάει ποτέ, αλλά ότι στη γεύση δεν θυμίζει τυρόπιτα, αλλά σουφλέ τυριών.
Υλικά
Για τη γέμιση
- 300 γρ. φέτα
- 200 γρ. κασέρι
- 200 γρ. πικάντικη γραβιέρα
- 200 γρ. πρόβειο γιαούρτι με πλήρη λιπαρά
- 1 φλ. γάλα με πλήρη λιπαρά
- 6 κρόκοι αβγών
- 1 φλ. σουσάμι
- 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένος αν θέλουμε
- ½ -¾ φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 έτοιμα φύλλα κουρού ή φύλλο που θα ανοίξουμε μόνοι μας -Για το φύλλο
- 4 φλ. αλεύρι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 100 ml βούτυρο λιωμένο
- 3 κ.σ. ούζο
Εκτέλεση
- Αν χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένο έτοιμο φύλλο το αφήνουμε να ξεπαγώσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
- Αν φτιάξουμε δικό μας φύλλο ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε βαριά λεκάνη, ανοίγουμε μια γουβίτσα στη μέση και ρίχνουμε περίπου 1 φλ.
- νερό χλιαρό ανακατεμένο με το ελαιόλαδο και το ξύδι.
- Ζυμώνουμε γύρω στα 10 λεπτά φέρνοντας το αλεύρι από έξω προς τα μέσα μέχρι να έχουμε μια αρκετά σφιχτή ζύμη.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μπάλες, τη μια μεγαλύτερη από την άλλη και τις αφήνουμε σκεπασμένες με πετσέτα να ξεκουραστούν για μισή ώρα τουλάχιστον.Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C.
- Ετοιμάζουμε τη γέμιση: τρίβουμε στη χοντρή μεριά του τρίφτη το κασέρι και τη γραβιέρα.
- Σε μπολ, θρυμματίζουμε τη φέτα με τα δάχτυλα και ρίχνουμε τη γραβιέρα και το κασέρι, το γιαούρτι, τους κρόκους χτυπημένους, το γάλα, τον άνηθο αν χρησιμοποιήσουμε, λίγο αλάτι (προσεκτικά γιατί τα τυριά είναι αλμυρά) και μπόλικο πιπέρι.
- Ανακατεύουμε πολύ καλά.
- Αν χρησιμοποιούμε έτοιμο φύλλο κουρού, το ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη επάνω σε αλευρωμένη με κορνφλάουρ επιφάνεια.
- Αν χρησιμοποιούμε δικό μας φύλλο ανοίγουμε τη ζύμη σε δύο φύλλα, το ένα μεγαλύτερο από το άλλο.Αλείφουμε με ελαιόλαδο ένα ταψί διαμέτρου 34 – 36 εκ., στρώνουμε το μεγαλύτερο φύλλο αφήνοντας να κρέμεται έξω από το ταψί και απλώνουμε τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με το άλλο φύλλο και γυρίζουμε και τα δύο φύλλα προς τα μέσα φτιάχνοντας ένα κορδόνι.
- Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και λίγο νερό και πασπαλίζουμε γενναιόδωρα με σουσάμι.
- Χαράζουμε την πίτα βαθιά (προσέχουμε να μην κόψουμε το φύλλο της βάσης) και ψήνουμε για 40 λεπτά περίπου.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε να μείνει η πίτα 15 λεπτά πριν την κόψουμε.