Παρασκευή, 03 Μαΐου 2024

Κίνδυνος με τα αυγά: Το ανησυχητικό στοιχείο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά

Μεγάλη προσοχή!

15 Απριλίου 2023 14:17
Κίνδυνος με τα αυγά: Το ανησυχητικό στοιχείο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το χρώμα του κρόκου ενός αυγού μπορεί να είναι διαφορετικό για διάφορους λόγους. Φυσικά, όταν σπάτε ένα αυγό και το χρώμα του κρόκου δεν είναι αυτό που έχετε συνηθίσει, μπορεί να σας κάνει να αναρωτηθείτε αν είναι ακόμα ασφαλές να το φάτε. Με την ευκαιρία, δείτε τον πανέξυπνο τρόπο για να αξιοποιήσετε τα πασχαλινά αυγά που περίσσεψαν.

Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που καθορίζουν το χρώμα του κρόκου είναι η τροφή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2022, σύμφωνα με το eatthis.com, εξέτασε το χρώμα των κρόκων δύο ομάδων ορνίθων. Η μία ομάδα ορνίθων τρέφονταν με μια βασική διατροφή, ενώ η δεύτερη ομάδα τρέφονταν με μια βασική διατροφή συν ένα πρόσθετο τροφής με καροτενοειδή.

Το χρώμα της δεύτερης ομάδας διέφερε σημαντικά όσον αφορά την ανοιχτόχρωμη και την κίτρινη απόχρωση μεταξύ των δύο ομάδων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα καροτενοειδή της διατροφής μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση του χρώματος του κρόκου.

Κίνδυνος με τα αυγά: Το ανησυχητικό στοιχείο που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά

Τι μας λένε τα χρώματα του κρόκου

Το χρώμα του κρόκου συνδέεται περισσότερο με την τροφή της κότας, σε αντίθεση με τη συνολική διατροφική αξία του αυγού συγκεκριμένα.

«Η διατροφική αξία ενός αυγού καθορίζεται από παράγοντες όπως η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, το προφίλ αμινοξέων και η περιεκτικότητα σε βιταμίνες και ανόργανα άλατα», εξηγεί στο eatthis.com ο Dr. Fernando Cisneros, Global Manger Layers Solutions της DSM.

Ενώ οι κρόκοι των αυγών μπορούν να έχουν χρώμα από ανοιχτό κίτρινο έως βαθύ πορτοκαλί, «οι πιο υγιείς όρνιθες θα έχουν περισσότερα καροτενοειδή στα αυγά τους, παράγοντας έναν βαθύ κρόκο με χρυσαφί χρώμα», εξηγεί ο Cisneros. Έτσι, για να αποκτήσει ένα χρυσό κρόκο, η κότα πρέπει να λαμβάνει καλής ποιότητας τροφή, σωστές πρακτικές εκτροφής -και το πιο σημαντικό να είναι μια υγιής κότα.

Η Jeanine Flaherty, αντιπρόεδρος της Ασφάλειας Τροφίμων και Διασφάλισης Ποιότητας της Vital Farms, συμφωνεί ότι το χρώμα του κρόκου είναι ένδειξη της διατροφής και της συνολικής ευημερίας της κότας.

Πρέπει να ανησυχείτε για τα διαφορετικά χρώματα του κρόκου;

Ο απίστευτος λόγος που τρώμε τσουρέκι και αυγά το Πάσχα - Ο μυστικός συμβολισμός

Κάθε Πάσχα κάνουμε κάποια πράγματα που πρέπει να τηρούμε σύμφωνα με την παράδοση! Ποιος είναι όμως ο συμβολισμός για τα βαμμένα κόκκινα αυγά, το τσουρέκι και τον οβελία; Συνδέονται με συμβολισμούς που έχουν άμεσα σχέση με τη μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας. Ωστόσο εκτός των άλλων πρέπει να γνωρίζετε και τι συμβολίζει η μεγάλη εβδομάδα.

Το αβγό αποτελεί σύμβολο της γέννησης του κόσμου και του κύκλου της ζωής, δεν είναι λοιπόν περίεργο που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, μιας και το Πάσχα -με την Ανάσταση του Χριστού- γιορτάζουμε τη νίκη της ζωής επί του θανάτου. Πλέον τα συναντάμε βαμμένα σε διάφορα χρώματα και με πολλά και ευφάνταστα σχέδια, ωστόσο παραδοσιακά βάφονται κόκκινα, ενώ η μέρα που γίνεται το βάψιμο τους είναι η Μεγάλη Πέμπτη.

Σύμφωνα με την παράδοση λοιπόν, η Μεγάλη Πέμπτη -η μέρα που γίνεται η Σταύρωση- είναι η μέρα που βάφονται τα αυγά κόκκινα, μιας και το χρώμα αυτό συμβολίζει το αίμα του Χριστού. Όσον αφορά στο τσούγκρισμα των αυγών, συμβολίζει την Ανάσταση ή το σπάσιμο του τάφου του Χριστού και πιθανολογείται ότι ξεκίνησε ως παιχνίδι στη Βρετανία και κατόπιν εξαπλώθηκε.

Σημειώστε ότι σύμφωνα με το έθιμο το πρώτο αυγό που βάφετε κάθε χρόνο είναι της Παναγίας και δεν πρέπει να σπάει, αντιθέτως το φυλάτε στο εικονοστάσι μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη του επόμενου Πάσχα οπότε και το φυτεύετε στο χωράφι (εάν έχετε, αλλιώς στις γλάστρες σας) για να είναι εύφορο.

Τσουρέκι και πασχαλινά αυγά

Το έθιμο του σουβλιστού αρνιού προέρχεται από τις παραδόσεις των Εβραίων, οι οποίοι μάλιστα έβαφαν και την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού, κατ’ αναπαράσταση της νύχτας της εξόδου από την Αίγυπτο. Το θυσιαζόμενο αρνί λοιπόν γίνεται οβελίας (ψήνεται δηλαδή στη σούβλα), συμβολίζοντας τον “αμνό” του Θεού που θυσιάστηκε για την ανθρωπότητα.

Στην Ελλάδα, το σούβλισμα είναι μια πολύ παλιά μέθοδος ψησίματος, την οποία εφάρμοζαν και οι αρχαίοι Έλληνες πριν χιλιάδες χρόνια. Πλέον βέβαια, κάθε περιοχή έχει τις δικές τις πασχαλινές παραδόσεις που περιλαμβάνουν και άλλους τρόπους ψησίματος των κρεάτινων εδεσμάτων, όπως το κλέφτικο, το γεμιστό αρνί και η γάστρα.

Μπορεί κάθε περιοχή της Ελλάδας να έχει τα δικά της ιδιαίτερα γλυκά που ετοιμάζουν στα σπίτια τη Μεγάλη Πέμπτη, ωστόσο υπάρχουν δύο γλυκά που δε λείπουν από κανένα σπίτι. Ο λόγος για τα τσουρέκια και τα πασχαλινά κουλουράκια, που μπορεί οι συνταγές τους να διαφέρουν, μοιράζονται όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό -το σχήμα τους θυμίζει πλεξούδα.

Και εάν αναρωτιέστε γιατί επιλέγουμε αυτό το σχήμα, είναι γιατί συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων. Επιπλέον, τα τσουρέκια αλλά και το λαμπρόψωμο και οι λαμπροκουλούρες που φτιάχνονται σε διάφορα μέρη της χώρας μας συμβολίζουν την Ανάσταση, μιας και το αλεύρι “ζωντανεύει” και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share