Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Στεγνό κοτόπουλο: Το πανέξυπνο κόλπο για να το διατηρήσετε ζουμερό και μαλακό

Χωρίς κόπο!

6 Απριλίου 2023 14:51
Στεγνό κοτόπουλο: Το πανέξυπνο κόλπο για να το διατηρήσετε ζουμερό και μαλακό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Πώς να μην στεγνώνει το κοτόπουλο στο ψήσιμο. Το ρωτάς και το ξαναρωτάς στις φίλες σου που έχουν μπει στο mood και τη διαδικασία της μαγειρικής εδώ και χρόνια. Όσες φορές και αν έχεις προσπαθήσει, πάντα το κοτόπουλο στεγνώνει. Ψυχραιμία. Σου έχουμε το μυστικό των chef. Με την ευκαιρία, δέιτε πως θα αξιοποιήσετε το κρέας που περίσσεψε από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι.

Το τρικ είναι ένα, εύκολο και ανέξοδο. Αφού διαβάσεις το παρακάτω μυστικό, κάλεσε τους φίλους σου για γεύμα. Θα τους εντυπωσιάσεις με το πόσο ζουμερό είναι το κοτόπουλο που έχεις φτιάξεις για εκείνους.

Κάτω από το ταψί με το κοτόπουλο, τοποθέτησε μία πολύ μικρή κατσαρόλα με νερό και λάδι. Το επιπλέον νερό θα βοηθήσει ώστε το κοτόπουλό σου να μη στεγνώσει.

Στεγνό κοτόπουλο: Το πανέξυπνο κόλπο για να το διατηρήσετε ζουμερό και μαλακό

Η διαδικασία

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ΟC στον αέρα. Μαρινάρουμε το φιλέτο κοτόπουλου με αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο και το βάζουμε σε ένα ταψί με σχάρα. Ψήνουμε το φιλέτο μας για 30-35 λεπτά, μέχρι η θερμοκρασία του να φτάσει τους 72-75οC.

Μόλις ψηθεί, μεταφέρουμε το φιλέτο μας σε ένα πιάτο, το σκεπάζουμε με ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά. Σερβίρουμε το κοτόπουλό μας συνοδεύοντάς το με τη γαρνιτούρα της αρεσκείας μας.

Οπωσδήποτε τηρούμε τους χρόνους ψησίματος και σε καμία περίπτωση δεν αφήνουμε το κρέας μας ξεσκέπαστο όσο περιμένουμε να ξεκουραστεί.

Μήπως πρέπει να το πετάξετε από το ψυγείο; Σε πόσες μέρες πρέπει να καταναλώνουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο

Από τις πιο εύκολες, γρήγορες και δημοφιλείς επιλογές, το κοτόπουλο βρίσκεται στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα, σχεδόν, κάθε νοικοκυριού. Ειδικά για τις μικρές οικογένειες ή τους singles, ένα ολόκληρο κοτόπουλο είναι αρκετό για να τους προσφέρει φαγητό παραπάνω από μία ημέρα. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση του ξαναζεσταμένου κοτόπουλου και μέσα σε πόσες μέρες μετά το μαγείρεμά του μπορείτε να το καταναλώσετε για την δική σας ασφάλεια;

Με την ευκαιρία, δείτε ποιο είναι το πιο ανθυγιεινό λάθος που κάνουμε με το κοτόπουλο.

Σε πόσες μέρες πρέπει να καταναλώσετε το μαγειρεμένο κοτόπουλο

Η απάντηση είναι πολύ απλή, όπως εξηγεί και το healthdigest.com. Εάν το μαγειρεμένο κοτόπουλο, βρίσκεται στο ψυγείο για 3- 4 ημέρες, είναι ασφαλές να το φάτε. Για περισσότερο από αυτό, ρισκάρετε ενάντια σε παθογόνα βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες. Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που έχετε ξεχάσει πότε ακριβώς φάγατε το υπόλοιπο από αυτό το μισό ψητό κοτόπουλο που έχετε στο ψυγείο σας;

Μήπως πρέπει να το πετάξετε από το ψυγείο; Σε πόσες μέρες πρέπει να καταναλώνουμε το μαγειρεμένο κοτόπουλο

Οι αισθήσεις σας μπορούν πραγματικά να σας δώσουν μια πολύ καλή ιδέα για το αν είναι ώρα να το πετάξετε ή όχι. Εάν υπάρχει οποιαδήποτε αλλαγή στη μυρωδιά ή την εμφάνιση, όπως μια γλοιώδη επιφάνεια, μυρωδιά που «σβήνει» ή έχει κάνει την εμφάνισή της μούχλα, θα πρέπει να το πετάξετε. Επ' ουδενί μην το δοκιμάσετε για να μάθετε αν είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Λάβετε υπόψη ότι το κοτόπουλο που έχει απομείνει στο ψυγείο μπορεί να επηρεαστεί από 2 διαφορετικούς τύπους βακτηρίων. Ένα που είναι παθογόνο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ασθένειες και ένα άλλο που προκαλεί αλλοίωση. Ο πρώτος (και πιο σοβαρός) τύπος δεν φαίνεται, δεν μυρίζει και δεν έχει γεύση. Οπότε αν έχετε αμφιβολίες η καλύτερη λύση είναι να πετάξετε το κοτόπουλο.

Τα μαγειρεμένο κοτόπουλο πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγή δοχεία

Εάν ξέρετε ότι δεν θα μπορείτε να καταναλώσετε ολόκληρο το γεύμα κοτόπουλου μέσα σε λίγες μέρες, μπορείτε να αποφύγετε την αλλοίωση -και τη σπατάλη- τοποθετώντας το στην κατάψυξη. «Μπορείς να καταψύξεις μαγειρεμένο κοτόπουλο για μεγάλο χρονικό διάστημα», είπε στο Woman+home η Jane Cook, ιδρύτρια του ιστολογίου τροφίμων και βιωσιμότητας Hungry City Hippy.

μαγειρεμένο κοτόπουλο στο ψυγείο

«Αλλά θα έχει καλύτερη γεύση αν καταναλωθεί μέσα σε τρεις έως έξι μήνες. Εάν είναι κατεψυγμένο για περισσότερο, θα είναι ακόμα ασφαλές για κατανάλωση, αλλά η υφή μπορεί να έχει αλλάξει ελαφρώς -προτιμώ να το προσθέσω σε μια σούπα ή κάρυ σε αυτό το σενάριο, οπότε παραμένει υγρό». Μπορείτε, επίσης, να παγώσετε τα κόκαλα και την πέτσα του κοτόπουλου για να τα χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε σπιτικό ζωμό κάποια στιγμή στο μέλλον.

Σε κάθε περίπτωση, το κοτόπουλο, είτε ωμό είτε μαγειρεμένο, πρέπει να φυλάσσεται σε αεροστεγές δοχείο και να ψύχεται στους 4 βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερη.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share