Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Περίσσεψε κρέας από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Αξιοποιήστε το έξυπνα και νόστιμα στο λεπτό

Θα σας λύσει τα χέρια!

1 Ιανουαρίου 2023 19:36
Περίσσεψε κρέας από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Αξιοποιήστε το έξυπνα και νόστιμα στο λεπτό
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σας περίσσεψε κοτόπουλο ή γαλοπούλα από το εορταστικό τραπέζι; Ώρα να φτιάξετε τις πιο τέλειες πίτες, γιατί δεν αφήνουμε τίποτα να πάει χαμένο! Με την ευκαιρία, δείτε το μυστικό για αφράτα και ζουμερά μπιφτέκια.

Υλικά

  • 8 μέτριες αραβικές πίτες ή τορτίγιες ή πίτες για σουβλάκι ή κατεψυγμένες κρέπες
  • ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • 2-3 φλιτζάνια κοτόπουλο ή γαλοπούλα που περίσσεψαν, μαδημένα
  • 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρο τριμμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 2 πιπεριές, σε μπαστουνάκια
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
  • 1 συσκευασία ντοματάκια κονκασέ
  • 1 κουτ. γλυκού ζάχαρη
  • χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 μικρό ματσάκι κόλιανδρο φρέσκο ή μαϊντανό ψιλοκομμένο
  • 1 φλιτζάνι κίτρινο τυρί τριμμένο
  • αλάτι, πιπέρι

Περίσσεψε κρέας από το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι; Αξιοποιήστε το έξυπνα και νόστιμα στο λεπτό

Εκτέλεση

  • Σε ένα φαρδύ τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τις πιπεριές με το σκόρδο σε δυνατή φωτιά, μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το κοτόπουλο, το σκόρδο και το κόλιανδρο και τα φέρνετε δυο βόλτες. Ρίχνετε την ντομάτα και τη ζάχαρη, αλατοπιπερώνετε και χαμηλώνετε τη φωτιά.
  • Μαγειρεύετε με καπάκι για 15-20 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά της ντομάτας και να δέσει η σάλτσα. Προσθέτετε τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο και το λάιμ, ανακατεύετε και κατεβάζετε από τη φωτιά.
  • Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά ένα μικρό τηγάνι στο μέγεθος της πίτας που επιλέξατε. Βάζετε μια πίτα στον πάτο, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και πάνω της μοιράζετε το μίγμα του κοτόπουλου. Σκεπάζετε με μία πίτα επιπλέον. Ψήνετε από τη μια μεριά όσο τραγανή θέλετε την πίτα και γυρίζετε και από την άλλη πλευρά.
  • Σε ένα μπολάκι ανακατεύετε τα υλικά της σος και σερβίρετε από μια κουταλιά πάνω σε κάθε πίτα, αφού την κόψετε στα τέσσερα.

Mανιάτικη μακαρονάδα: Η απόλυτη γευστική συνταγή για λαζάνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα

Μανιάτικα μακαρόνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα σε μια διαφορετική εκδοχή. Η επιτομή της απόλαυσης σε ένα πιάτο που θα συναρπάσει μικρούς και μεγάλους. Με την ευκαιρία, δείτε την συνταγή για μακαρόνια με κοτόπουλο

Υλικά

  • 600 ml κατσικίσιο γάλα
  • 3 αυγά ολόκληρα
  • 1.500 γρ. ψιλό σιμιγδάλι και επιπλέον για το άνοιγμα του ζυμαρικού
  • 15 γρ. αφρίνα
  • 20 ml ε.π. ελαιόλαδο
  • αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος
  • 2 κουτ. σούπας φρέσκια μυζήθρα ανά μερίδα, χοντροθρυμματισμένη
  • 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο ανά μερίδα

Για τον λευκό καγιανά:

  • 40 γρ. βούτυρο γάλακτος
  • 2 αυγά ανά μερίδα
  • 30 γρ. κατσικίσιο γάλα ανά μερίδα
  • λίγο τριμμένο μοσχοκάρυδο πάνω από κάθε πιάτο (προαιρετικά)
  • αφρίνα
  • χοντροσπαμένο μαυροπίπερο

Mανιάτικη μακαρονάδα: Η απόλυτη γευστική συνταγή για λαζάνια με λευκό καγιανά και μυζήθρα

  • Σε μια μπασίνα βάζουμε όλα τα υγρά στοιχεία, ενώ σε μια άλλη σπάμε όλα τα αυγά, τα χτυπάμε ελαφρώς και τα προσθέτουμε στην μπασίνα με το γάλα. Προσθέτουμε το αλάτι, ωστόσο το σιμιγδάλι και το αλεύρι τα ενσωματώνουμε σταδιακά. Η ζύμη πρέπει να είναι εύπλαστη, αλλά χωρίς να κολλάει στα χέρια.
  • Αφού την αφήσουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα, τη χωρίζουμε σε ισόβαρα κομμάτια και την ανοίγουμε πάνω σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια που την έχουμε πασπαλίσει και με κόφτη ζύμης σιμιγδάλι. Ανοίγουμε το φύλλο μέτριο σε πάχος, μάλλον παχύ, και κόβουμε σε ακανόνιστες παχιές λωρίδες. Αν δεν χρησιμοποιηθεί όλη η ζύμη, μπορούμε να ανοίξουμε τα φύλλα και να τα στεγνώσουμε στον φούρνο, αποθηκεύοντάς τα για μελλοντική χρήση.
  • Για να βγει κρεμώδης η συνταγή, μαγειρεύουμε τα λαζάνια ανά 2 μερίδες το πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορούμε να μαγειρέψουμε σε μια μεγαλύτερη κατσαρόλα με μεγαλύτερη ποσότητα. Προσοχή, θέλει καλό τίναγμα από τα αλεύρια, πριν μπουν στο βραστό νερό.
  • Οπότε παίρνουμε περίπου 10 λωρίδες λαζάνια και τις βράζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο νερό ώστε να μη χρειάζεται σούρωμα, με αλάτι και 1 κουτ. σούπας βούτυρο γάλακτος. Σε 2΄ βρασμού είναι έτοιμα και πριν τα αδειάσουμε σε ένα ευρύχωρο και βαθύ πιάτο, ρίχνουμε τη φρέσκια μυζήθρα και τον δυόσμο. Ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε τα λαζάνια μαζί με το ζουμί τους στο πιάτο.
  • Λευκός καγιανάς: Σε ένα άλλο τηγάνι αντικολλητικό βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει και αρχίσει να τσιτσιρίζει ρίχνουμε τα αυγά και το γάλα, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε με μαρίζ για να γίνει ένας καγιανάς κρεμώδης. Εναλλακτικά, μπορούμε να κάνουμε και μια ομελέτα, όπως είναι το πρωτότυπο πιάτο. Τοποθετούμε πάνω στα λαζάνια τον καγιανά ή την ομελέτα, τρίβουμε λίγο ακόμα πιπέρι, ρίχνουμε μοσχοκάρυδο προαιρετικά και απολαμβάνουμε το πιάτο ζεστό.
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share