Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Κανένας φούρνος: Αυτό είναι το πιο νόστιμο σπιτικό ψωμί που έχετε φάει ποτέ - Μόνο με 4 υλικά

Ούτε ο φούρναρης δεν το φτιάχνει έτσι

1 Απριλίου 2023 18:23
Κανένας φούρνος: Αυτό είναι το πιο νόστιμο σπιτικό ψωμί που έχετε φάει ποτέ - Μόνο με 4 υλικά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αυτό το ψωμί δεν μοιάζει με το κλασικό ούτε στην προετοιμασία, ούτε στον χρόνο παρασκευής, ούτε στη μυρωδιά όταν ψήνεται... Αυτή η συνταγή για ένα σπιτικό ψωμί με μπύρα και θυμάρι θα σας μείνει αξέχαστη!

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Φάγατε μουχλιασμένο ψωμί; Δείτε τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας αν φάτε έστω ένα μικρό κομματάκι κατά λάθος

Η συνταγή για σπιτικό ψωμί, εύκολο και γρήγορο:

Υλικά

  • 3 φλιτζάνια αλεύρι
  • μισό φλιτζάνι ζάχαρη
  • ένα κουτάκι μπύρας 375ml
  • μια πρέζα δεντρολίβανο και θυμάρι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Κανένας φούρνος: Αυτό είναι το πιο νόστιμο σπιτικό ψωμί που έχετε φάει ποτέ - Μόνο με 4 υλικά

Σε ένα μπολ ανακατέψτε το κοσκινισμένο αλεύρι με τη ζάχαρη. Προσθέστε την μπύρα και συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει η ζύμη. Στη συνέχεια λαδώστε και αλευρώστε μια φόρμα 10x30 εκ. και απλώστε μέσα τη ζύμη.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 190C και ψήστε για 40 λεπτά μέχρι το ψωμί να πάρει ένα χρυσαφένιο χρώμα στο εξωτερικό του.

Προσοχή! Αυτό είναι το μέγα λάθος που κάνουμε όλοι και το ψωμί γίνεται χίλια κομμάτια

Τελευταία, μαθαίνουμε για πολλές μας συνήθειες ότι τις εφαρμόζουμε λάθος στην καθημερινότητά μας.

Σε αυτή έρχεται να προστεθεί και ο τρόπος που κόβουμε το ψωμί. Με την ευκαιρία, δείτε εδώ πώς να διατηρήστε το ψωμί φρέσκο για περισσότερο καιρό...

Εάν κόβεις το φρατζολάκι ακουμπώντας το φλατ σε μια επιφάνεια κοπής, είσαι λάθος, καθώς έτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να κόψεις όμοιες φέτες και το ψωμί συχνά γίνεται χίλια κομμάτια.

Προσοχή! Αυτό είναι το μέγα λάθος που κάνουμε όλοι και το ψωμί γίνεται χίλια κομμάτια

Η σεφ, Sarah Jampel, υπέδειξε τον σωστό τρόπο λέγοντας σε πρόσφατη διαδικτυακή της συνέντευξη: «Ο καλύτερος τρόπος για να κόψετε παρεμφερείς φέτες και να διατηρήσετε το σχήμα του ψωμιού, που έχει την τάση να θρυμματίζεται, είναι να το γυρίσετε στο πλάι και ύστερα να το κόψετε -καθαρές κινήσεις, μόνο μερικές προς τα πίσω και προς τα μπροστά, χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν λιγότερη πίεση μπορείτε».

Φρυγανισμένο ή άψητο ψωμί; Μάθε ποιο είναι πιο υγιεινό

Μικροί και μεγάλοι αγαπάμε το ψωμί σε όλες τις εκδοχές του. Οι διατροφολόγοι συνιστούν πάντα τις πιο υγιεινές επιλογές, όπως είναι το ολικής άλεσης. Στην βάση της πυραμίδας της Μεσογειακής διατροφής βρίσκονται τα αμυλούχα τρόφιμα με αναπόσπαστο κομμάτι το αγαπημένο μας ψωμί. Έχεις αναρωτηθεί όμως πώς η υγεία σου μπορεί να κερδίσει ορισμένα οφέλη εάν το ψήσεις πριν το καταναλώσεις; Με την ευκαιρία, δείτε τι μπορεί να συμβεί στον οργανισμό σας αν φάτε έστω ένα κομματάκι μπαγιάτικο ψωμί κατά λάθος.

Για αρχή, το ψήσιμο δεν επηρεάζει πραγματικά τα θρεπτικά συστατικά του ψωμιού, αλλά προκαλεί κάποια χημική αλλαγή που επηρεάζει το πόσο υγιές παραμένει το ψωμί. Μάθε παρακάτω ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σου, το φρυγανισμένο ή το άψητο ψωμί τελικά:

1. Τα άτομα που πάσχουν από διαβήτη θα πρέπει να τρώνε φρυγανισμένο ψωμί και όχι απλό. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο European Journal of Clinical Nutrition τον Μάιο του 2018, διαπίστωσε ότι το φρυγανισμένο ψωμί έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης εκτιμά την επίδραση ενός τροφίμου στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Το ψήσιμο ψωμιού μειώνει επίσης την ποσότητα λίπους σε ένα τοστ. Αν και το λίπος στο ψωμί δεν θα μειωθεί σημαντικά, σίγουρα θα κάνει τη διαφορά αν τρως ψωμί κάθε μέρα.

2. Το φρυγανισμένο ψωμί είναι μια εξαιρετική μέθοδος για να βοηθηθούν τα άτομα που υποφέρουν από διάρροια. Το φρυγανισμένο ψωμί προσθέτει όγκο στα κόπρανα και αντιμετωπίζει τη διάρροια. Το τοστ αποτελεί επίσης μέρος της μεγαλύτερης δίαιτας κατά της διάρροιας, της BRAT που σημαίνει μπανάνες, ρύζι, σάλτσα μήλου και τοστ. Ο συνδυασμός αυτών των τροφών είναι τέλειος για την καταπολέμηση της διάρροιας!

3. Το φρυγανισμένο ψωμί έχει άμυλο χωρίς υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και το άμυλο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να τονώσεις την ενέργεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κατανάλωση φρυγανισμένου ψωμιού για πρωινό μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου.

undefined

Τι συμβαίνει όταν ψήνεται το ψωμί

Όταν βάζεις μια φέτα ψωμί στην τοστιέρα και τα πηνία αρχίζουν να ζεσταίνονται, εμφανίζεται μια πολύ ιδιαίτερη χημική αντίδραση. Σε θερμοκρασίες μεταξύ 110C και 170C, θα συμβεί μια αντίδραση. Στην μορφή τελικά που θα έρθει το ψωμί, περιλαμβάνονται αμινοξέα και τα σάκχαρα. Η θερμότητα εξατμίζει τυχόν περίσσεια νερού, γεγονός που προκαλεί την έναρξη αυτών των αντιδράσεων στο εξωτερικό του ψωμιού.

Αυτή η αντίδραση είναι μια μορφή μη ενζυματικού «μαυρίσματος» και θα δώσει στο ψωμί μια ελαφρώς πιο γλυκιά γεύση. Αυτό οφείλεται στην απελευθέρωση ορισμένων αρωματικών ενώσεων που παράγουν γεύση όταν εμφανίζεται η αντίδραση «Maillard». Αυτές οι ενώσεις ονομάζονται φουρανόνες και δίνουν στο τοστ την ευχάριστη γεύση του και επίσης το καθιστούν τέλειο συμπλήρωμα για άλλες γλυκές και αλμυρές επικαλύψεις.

TAGS
 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share