Τρίτη, 14 Μαΐου 2024

Το "μυστικό" της Τσικνοπέμπτης: Αυτό είναι το ιδανικό κόλπο για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο στην μπριζόλα

Για κρέας που λιώνει στο στόμα

16 Φεβρουαρίου 2023 09:44
Το
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Ωραίες οι μακαρονάδες με τις σάλτσες τους, η φρεσκοψημένη πίτσα με τα μανιτάρια και τα burger αλλά σαν την καλοψημένη μπριζόλα στα κάρβουνα δεν είναι. Όχι, δεν είμαι καθόλου υπερβολική, σε προκαλώ να πας να ρωτήσεις φίλους και γνωστούς και θα δεις ότι οι περισσότεροι θα βάλουν τα ζουμερά μπριζολάκια πάνω απ' όλα. Καλή Τσικνοπέμπτη να 'χουμε. Με την ευκαιρία, δείτε 9 προτάσεις του Τάσου Δούση για εξαιρετικό κρέας στην Αθήνα.

Για να πετύχεις όμως την τέλεια μπριζόλα (ξέρεις αυτή που κρατάει λίγη υγρασία στο εσωτερικό της και απ’ έξω είναι καλοψημένη και λίγο τραγανή) χρειάζεται να είσαι λίγο μάστορας στο ψήσιμο. Αν λοιπόν δεν το’χεις και πολύ με αυτή την τεχνική, μην φοβάσαι- εγώ είμαι εδώ. Έχω όλα τα σωστά βήματα για να ψήσεις την μπριζόλα σου καλύτερα και από ένα σεφ.

Αρχικά πρέπει να θυμάσαι ότι ΠΟΤΕ δεν ψήνουμε την μπριζόλα μόλις τη βγάλουμε από το ψυγείο- αφήνουμε το κρέας να πάρει θερμοκρασία δωματίου και να μαλακώσει και στη συνέχεια αλατοπιπερώνουμε καλά και από τις δύο μεριές. Μπορείς φυσικά να βάλεις όποιο άλλο μπαχαρικό ή μυρωδικό θέλεις, αλλά το κρέας γίνεται εξίσου πεντανόστιμο με το παραδοσιακό μείγμα αλάτι- πιπέρι- ρίγανη.

Το 'μυστικό' της Τσικνοπέμπτης: Αυτό είναι το ιδανικό κόλπο για να πετύχετε το τέλειο ψήσιμο στην μπριζόλα

Και ερχόμαστε τώρα στο κρίσιμο σημείο- στη στιγμή που ακουμπάς την μπριζόλα στη σχάρα, εκεί ακριβώς που γίνεται συνήθως το λάθος. Πριν βάλεις λοιπόν τις μπριζόλες στη σχάρα πρέπει να έχεις κάψει πολύ καλά τα κάρβουνα (να έχουν διαλυθεί και να έχουν πυρακτωθεί καλά ώστε να μην βγάλουν μυρωδιά πάνω στο κρέας και σου χαλάσει την ποιότητα, αλλά και το στομάχι σου!) και στη συνέχεια να τα έχεις απλώσει καλά ώστε να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας. Όταν σιγουρευτείς πως τα έχεις κάνει όλα αυτά, βάλε τη σχάρα στη φωτιά και άφησέ την λίγο να κάψει, ώστε να καούν τυχόν μικροοργανισμοί και να μην κολλήσει το κρέας πάνω της.

Και τώρα ήρθε η ώρα για το μυστικό που θα σου χαρίσει ζουμερές και καλοψημένες μπριζόλες. Είσαι έτοιμη;

Οι μπριζόλες ΔΕΝ θέλουν συνέχεια γύρισμα, δεν είναι γύρος- θέλουν το χρόνο τους πάνω στη σχάρα για αυτό πρέπει να τις αφήσεις κανένα 10λεπτο για αρχή και στο μεταξύ απλά να τσεκάρεις πόσο έχουν ροδίσει. Όταν δεις ότι έχουν πάρει χρώμα τότε τις γυρίζεις και μόλις είναι οκ και από τις δύο μεριές τις βγάζεις, γιατί όσο περισσότερο τις ψήνεις τόσο πιο σκληρό θα γίνει το κρέας!

Extra tips

  • Αν ψήνεις χοιρινές πρόσεξε μην τις αφήσεις περισσότερο γιατί το μόνο που θα καταφέρεις είναι να σκληρύνει πολύ το κρέας!
  • Αν ψήνεις μοσχαρίσια λάδωσέ την λίγο πρώτα γιατί το κρέας της είναι στεγνό, δεν έχει καθόλου λίπος και θα γίνει σκληρή.
  • Αν το κρέας που ψήνεις είναι γάλακτος (μοσχαράκι, αρνάκι) πρόσεξε μην το παρακάνεις με το ψήσιμο γιατί είναι αρκετά τρυφερό και δεν χρειάζεται πολύ ώρα για να ροδίσει. Μόλις δεις ότι έχει πάρει χρώμα βγάλτο από τη φωτιά.
  • Ποτέ ΠΟΤΕ μην τρυπάς το κρέας με το πιρούνι, χρησιμοποίησε τσιμπίδα- το τρύπημα θα οδηγήσει σε απώλεια υγρών και το κρέας θα στεγνώσει πολύ πιο γρήγορα!

Δεν είναι το αλάτι, ούτε το ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό της επιτυχίας για την τέλεια μπριζόλα

Τις περισσότερες φορές, όταν μαγειρεύουμε κρέας για δείπνο, το σερβίρουμε κατευθείαν με το που βγαίνει από το φούρνο. Και είναι κάπως λογικό, καθώς μετά από μια δύσκολη μέρα το μόνο που θες είναι να φας και να «λιώσεις» στον καναπέ. Με την ευκαιρία, δείτε το υλικό στην μαρινάδα που θα κάνει το κρέας σας "λιχουδιά".

Αυτό, ωστόσο, μόνο καλό δεν είναι για το κρέας αλλά και για την απόλαυσή σας. Βλέπετε, όταν βγάζουμε το κρέας από το φούρνο και το κόβουμε κατευθείαν, όλοι οι χυμοί του φεύγουν κατευθείαν από το εσωτερικό και χύνονται στην επιφάνεια εργασίας, αφήνοντας τις μπριζόλες ή το ψητό μας στεγνά.

Ούτε αλάτισμα, ούτε ψήσιμο: Εκεί κρύβεται το μυστικό για το τέλειο ψήσιμο στην μπριζόλα

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προγραμματίζετε, όσο είναι δυνατόν, τα γεύματά σας, έτσι ώστε το κρέας που θα ψήσετε, σοτάρετε ή μαγειρέψετε να έχει χρόνο να «ξεκουραστεί» μόλις απομακρυνθεί από τη φωτιά. Αυτός ο χρόνος θα βοηθήσει του χυμούς να μεταφερθούν στο κέντρο του κρέατος και να μοιραστούν σε ίσες ποσότητες σε όλα τα σημεία του.

Δεν έχει σημασία αν το κρέας σας είναι φτηνό ή ακριβό, ο κανόνας ξεκούρασης ισχύει και στις δύο περιπτώσεις. Μια μπριζόλα ή ένα στήθος κοτόπουλου χρειάζονται γύρω στα 5 λεπτά ξεκούρασης, ενώ ένα ολόκληρο μοσχαρίσιο πλευρό ή ένα ολόκληρο κοτόπουλο χρειάζονται γύρω στα 20 με 30 λεπτά.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share