Παρασκευή, 26 Απριλίου 2024

Tips για νοικοκυρές: Πώς να καθαρίσεις σωστά την φρυγανιέρα σου, μέσα και έξω

Μία συσκευή που σίγουρα παραμελείς να καθαρίσεις όσο συχνά χρειάζεται!

29 Νοεμβρίου 2022 11:50
Tips για νοικοκυρές: Πώς να καθαρίσεις σωστά την φρυγανιέρα σου, μέσα και έξω
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι εύκολο να θυμάσαι τα βασικά κατά τον καθαρισμό της κουζίνας, όπως το σκούπισμα των πάγκων, το καθάρισμα βρώμικων σκευών και πιάτων και το άδειασμα των σκουπιδιών. Αλλά μόνο και μόνο επειδή ορισμένες συσκευές δεν έρχονται αμέσως στο μυαλό μας όταν σκεφτόμαστε τον καθαρισμό δεν σημαίνει ότι δεν το χρειάζονται. Το να μάθεις πώς να καθαρίζεις την καφετιέρα, το μπλέντερ και—ναι—ακόμα και τη φρυγανιέρα σου, είναι ουσιαστικό για μια τακτοποιημένη κουζίνα.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: Λαμπίκο σε χρόνο μηδέν: Κάντε την τοστιέρα να αστράφτει χωρίς τρίψιμο με ένα πανέξυπνο κόλπο

Η φρυγανιέρα είναι μια συσκευή πάγκου που λερώνεται αρκετά μετά τη χρήση, όπου ψίχουλα και άλλα σωματίδια τροφής παραμένουν παγιδευμένα και συσσωρεύονται με την πάροδο του χρόνου. Εάν δεν καθαρίζονται και αφαιρούνται τακτικά, αυτά τα σωματίδια τροφής μπορεί να γίνουν επικίνδυνα και να επηρεάσουν την ικανότητα του μηχανήματος να λειτουργεί, γι' αυτό είναι απαραίτητη η σωστή συντήρηση και φροντίδα.

Γιατί πρέπει να καθαρίζεις τακτικά την τοστιέρα

Είναι σημαντικό να γνωρίζεις πώς να καθαρίζεις τη φρυγανιέρα και πόσο συχνά να το κάνεις για να αποφύγεις τις άσχημες οσμές στην κουζίνα, τη ζημιά στο μηχάνημα ή την κουζίνα σου, σε περίπτωση που καεί κάτι, καθώς και την κακή ποιότητα των τροφίμων. "Στη φρυναγιέρα συσσωρεύεται στάχτη και καμένη ψίχα ψωμιού, κάτι που κάνει τα φρυγανισμένα ψωμιά να καίγονται με την πάροδο του χρόνου", λέει η Adriana Aziz, ειδικός καθαρισμού και υπεύθυνη λειτουργιών στο MaidForYou, μια υπηρεσία καθαρισμού. Όταν υπάρχει φαγητό στη φρυγανιέρα, θερμαίνεται και μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία της συσκευής και να εμποδίσει το ομοιόμορφο ψήσιμο του ψωμιού.

Επιπλέον, εάν τα ψίχουλα πιαστούν στο θερμαντικό στοιχείο ή παγιδευτούν ανάμεσα στις υποδοχές, είναι κίνδυνος πυρκαγιάς. Πιθανότατα θα παρατηρήσεις μια έντονη μυρωδιά (σαν κάτι να καίγεται) εάν δεν έχεις καθαρίσει την τοστιέρα σου εδώ και καιρό. Αν η έλλειψη καθαρισμού γίνει συνήθεια, ίσως χρειαστεί να αντικαταστήσεις τη φρυγανιέρα σου με μια νέα, εάν τα εξαρτήματα καταστραφούν πολύ με την πάροδο του χρόνου.

Tips για νοικοκυρές: Πώς να καθαρίσεις σωστά την φρυγανιέρα σου, μέσα και έξω

Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις μια φρυγανιέρα;

Οι φρυγανιέρες λερώνονται κυρίως από τη συσσώρευση ψίχουλων από τοστ και bagels, και έτσι το πόσο συχνά τη χρησιμοποιείς θα είναι ένας τεράστιος παράγοντας στον καθορισμό του τρόπου καθαρισμού μιας φρυγανιέρας για ιδανική συντήρηση. Όσο πιο συχνά τη χρησιμοποιείς, τόσο περισσότερο θα συσσωρεύονται ψίχουλα και παλιά σωματίδια φαγητού, και θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για συντήρηση και τακτικό καθαρισμό την εβδομάδα.

Άδειασε το δίσκο με τα ψίχουλα με κάθε χρήση και καθάρισε το εσωτερικό και το εξωτερικό της κάθε εβδομάδα για να αποφύγεις την υπερβολική βρωμιά και τα καμένα σωματίδια τροφής. Ο βαθύς καθαρισμός και το σκούπισμα του grill μπορεί να γίνει με διάλυμα μαγειρικής σόδας προκειμένου να εξαλειφθούν πραγματικά αυτές οι δύσοσμες οσμές και θα πρέπει να γίνεται μία φορά το μήνα.

Μια συμβουλή για να βεβαιωθείς πραγματικά ότι έχουν φύγει τα ψίχουλα είναι να κρατήσεις την τοστιέρα ανάποδα και να την ανακινήσεις, όπου τυχόν ψίχουλα που παραμένουν κολλημένα θα πέσουν κάτω. Η χρήση μιας στεγνής οδοντόβουρτσας και ο καθαρισμός σε αυτές τις δυσπρόσιτες ρωγμές θα βοηθήσουν επίσης στη συνέχεια.

Πώς να καθαρίσεις σωστά μια φρυγανιέρα

Πέρα από την καθημερινή συντήρηση και τον καθαρισμό του δίσκου για τα ψίχουλα, για να καθαρίσεις καλά μια φρυγανιέρα, θα χρειαστείς μια οδοντόβουρτσα και ένα διάλυμα που περιέχει ένα μείγμα λευκού ξιδιού και νερού για ένα αποτελεσματικό διάλυμα καθαρισμού που θα χαρίσει λάμψη. Όπως πάντα, αποσύνδεσε τη φρυγανιέρα και βεβαιώσου ότι δεν υπάρχει θερμότητα από τη συσκευή.

Τι θα χρειαστείς:

  • Οδοντόβουρτσα
  • Μικρό πανί που δεν αφήνει χνούδι
  • Λευκό ξύδι
  • Σαπούνι για τα πιάτα

"Το πρώτο βήμα είναι να εντοπίσεις το δίσκο με τα ψίχουλα και να τον σκουπίσεις καλά με ένα μείγμα διαλύματος σαπουνιού και νερού και να φροντίσεις να ξεπλύνεις καλά, μέχρι να φύγουν όλα τα ψίχουλα", λέει η Aziz. Μόλις τελειώσεις, άφησε το δίσκο να καθίσει για να στεγνώσει.

"Το επόμενο βήμα είναι να καθαρίσεις το εσωτερικό της φρυγανιέρας, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο λόγω των ηλεκτρικών εξαρτημάτων μέσα στη συσκευή", λέει η Aziz. Ανακάτεψε το λευκό ξύδι με νερό και μόλις αναμειχθεί, πιάσε μια οδοντόβουρτσα, βούτηξε τη σε διάλυμα λευκού ξιδιού και νερού και χρησιμοποίησε την για να καθαρίσεις τα θερμαντικά σώματα μέσα στη συσκευή. Μόλις τελειώσεις, χρησιμοποίησε το πανί που δεν αφήνει χνούδι για να σκουπίσεις τα μεγαλύτερα εσωτερικά εξαρτήματα της.

Τέλος, χρησιμοποίησε ένα πανί από μικροΐνες και ένα γενικό καθαριστικό πολλαπλών χρήσεων για να σκουπίσεις καλά το εξωτερικό της φρυγανιέρας. Προσπάθησε επίσης να αποφύγεις την υγρασία των θερμαντικών στοιχείων. Δοκίμασε και σκούπισα τα με μια στεγνή πετσέτα ή πανί από μικροΐνες, αντί με μια βρεγμένη πετσέτα.

 

Σπίτι

Ροή ειδήσεων

Share