Σαν σήμερα 18 Μαρτίου 1821: Η πρώτη φλόγα στα Καλάβρυτα – Όταν οι Πετμεζαίοι «έκλεισαν» την ιστορία στους πύργους του Αρναούτογλου

Η Ελλάδα στρέφει το βλέμμα της 205 χρόνια πίσω, σε μια ημέρα που η ιστορία δεν γράφτηκε με μελάνι, αλλά με το μπαρούτι των Καλαβρυτινών αγωνιστών. Ενώ το ευρύ κοινό έχει ταυτίσει την έναρξη της Ελληνικής Επαναστάσεως με την 25η Μαρτίου, οι κάτοικοι της Αχαΐας γνωρίζουν καλά ότι η φλόγα είχε ήδη αρχίσει να τρεμοπαίζει επικίνδυνα για την Οθωμανική Αυτοκρατορία αρκετές ημέρες νωρίτερα. Σαν σήμερα, το 1821, η περιοχή του Παλαιοπύργου έγινε το σκηνικό μιας από τις πρώτες και πιο καθοριστικές πράξεις του μεγάλου ξεσηκωμού: την επίθεση των Πετμεζαίων κατά των δυνάμεων του Τούρκου Διοικητή, Ιμπραήμ Αρναούτογλου.
Ήταν η στιγμή που η θεωρία έγινε πράξη. Οι Πετμεζαίοι, μια από τις πιο θρυλικές και «σκληροτράχηλες» οικογένειες κλεφταρματολών της Πελοποννήσου, αποφάσισαν ότι η ώρα της αναμονής είχε τελειώσει. Η επίθεση στον Παλαιόπυργο δεν ήταν απλώς μια αψιμαχία, ήταν η επίσημη πρώτη ενός ακήρυχτου πολέμου που θα οδηγούσε στην απελευθέρωση της πρώτης ελληνικής πόλης.
Η ενέδρα στον Παλαιόπυργο και ο τρόμος του Αρναούτογλου
Ο Αρναούτογλου, ο πανίσχυρος Βοεβόδας των Καλαβρύτων, είχε αρχίσει να αντιλαμβάνεται ότι κάτι «ψήνεται» στα γύρω βουνά. Οι φήμες για συγκεντρώσεις οπλαρχηγών στην Αγία Λαύρα και οι μετακινήσεις ενόπλων τον είχαν θέσει σε κατάσταση συναγερμού. Στις 18 Μαρτίου, μια ομάδα ανδρών του που κινούνταν στην περιοχή του Παλαιοπύργου βρέθηκε ξαφνικά αντιμέτωπη με τους άνδρες του Αναγνώστη και του Βασίλειου Πετμεζά.
Η επίθεση ήταν αστραπιαία και απόλυτα οργανωμένη. Οι Έλληνες, γνωρίζοντας κάθε σπιθαμή του εδάφους, κατάφεραν να εγκλωβίσουν τους Τούρκους, αναγκάζοντάς τους σε μια άτακτη υποχώρηση προς το εσωτερικό της πόλης των Καλαβρύτων. Ο Αρναούτογλου, βλέποντας τον κίνδυνο να πλησιάζει την έδρα του, δεν είχε άλλη επιλογή από το να αναζητήσει καταφύγιο στον πιο ασφαλή χώρο που διέθετε: τους τρεις οχυρούς πύργους της πόλης. Αυτό που ξεκίνησε ως μια προσπάθεια επιβολής της τάξης από πλευράς των Οθωμανών, κατέληξε σε έναν εξευτελιστικό αποκλεισμό που θα διαρκούσε πέντε ημέρες.
Η πολιορκία των τριών πύργων: Το προμήνυμα της ελευθερίας
Ο αποκλεισμός του Αρναούτογλου στους πύργους των Καλαβρύτων ήταν μια κίνηση με τεράστιο συμβολικό βάρος. Οι πύργοι αυτοί δεν ήταν απλώς κτίρια, ήταν τα σύμβολα της οθωμανικής κυριαρχίας και καταπίεσης στην περιοχή. Το να βλέπουν οι ραγιάδες τον πανίσχυρο διοικητή τους να κρύβεται «σαν το ποντίκι» πίσω από τις πολεμίστρες, έδωσε μια ανεπανάληπτη ψυχολογική ώθηση στους επαναστατημένους Έλληνες.
Οι Πετμεζαίοι, μαζί με τον Νικόλαο Σολιώτη και τον Σωτήριο Χαραλάμπη, έστησαν μια σφιχτή πολιορκία. Τα Καλάβρυτα μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης, με τους Έλληνες να πυροβολούν αδιάκοπα κατά των οχυρωμένων Τούρκων. Ήταν η πρώτη φορά που οι Έλληνες δεν κρύβονταν στα βουνά, αλλά πολεμούσαν μέσα στον αστικό ιστό, διεκδικώντας τα σπίτια και την αξιοπρέπειά τους. Η πολιορκία αυτή αποτέλεσε το «προσκλητήριο» για όλους τους γύρω οπλαρχηγούς, οι οποίοι άρχισαν να καταφθάνουν στα Καλάβρυτα, διαισθανόμενοι ότι η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει.
Πετμεζαίοι: Η οικογένεια που «γέννησε» την επανάσταση στην Αχαΐα
Δεν μπορείς να μιλήσεις για τα Καλάβρυτα του 1821 χωρίς να σταθείς στο όνομα των Πετμεζαίων. Η οικογένεια αυτή είχε ήδη προσφέρει δεκάδες θύματα στον αγώνα κατά των Τούρκων στις προηγούμενες δεκαετίες. Ο Αναγνώστης Πετμεζάς, ο πατριάρχης της οικογένειας, ήταν ο άνθρωπος που με την εμπειρία και το κύρος του κατάφερε να ενώσει τους τοπικούς αγωνιστές. Η επίθεση της 18ης Μαρτίου ήταν το επιστέγασμα μιας μακράς πορείας ανυπακοής. Οι Πετμεζαίοι δεν περίμεναν τις επίσημες εντολές από την Φιλική Εταιρεία ή τους προκρίτους για να δράσουν. Ήξεραν ότι αν δεν χτυπούσαν πρώτοι, ο Αρναούτογλου θα προλάμβανε να ενισχύσει τις φρουρές του. Η στρατηγική τους οξυδέρκεια στον Παλαιόπυργο ήταν αυτή που ουσιαστικά «έσπρωξε» τους διστακτικούς προς την επανάσταση, καθώς μετά το πρώτο αίμα, δεν υπήρχε πλέον δρόμος επιστροφής.
Η σημασία της 21ης Μαρτίου και η απελευθέρωση
Η δράση που ξεκίνησε σαν σήμερα, στις 18 Μαρτίου, ολοκληρώθηκε πανηγυρικά στις 21 Μαρτίου 1821. Μετά από πέντε ημέρες πολιορκίας, ο Αρναούτογλου αναγκάστηκε να παραδοθεί. Τα Καλάβρυτα έγιναν η πρώτη ελληνική πόλη που εκδίωξε τους Τούρκους, τέσσερις ολόκληρες ημέρες πριν την παραδοσιακή επέτειο της 25ης Μαρτίου. «Ήταν η μέρα που ο φόβος άλλαξε στρατόπεδο», αναφέρουν οι ιστορικοί αναλυτές. Η παράδοση των Τούρκων στα Καλάβρυτα λειτούργησε ως «ντόμινο» για την Πάτρα, το Αίγιο και την υπόλοιπη Πελοπόννησο.
Διαβάστε επίσης
Σήμερα, το 2026, η επέτειος αυτή μας υπενθυμίζει ότι η ελευθερία δεν χαρίστηκε, αλλά κερδήθηκε με ρίσκο και θυσίες από ανθρώπους που δεν φοβήθηκαν να τα βάλουν με μια αυτοκρατορία. Οι Πετμεζαίοι και οι άνδρες τους στον Παλαιόπυργο έγραψαν την πρώτη σελίδα του έπους του 1821, αποδεικνύοντας ότι μερικές φορές, μια μικρή ενέδρα σε ένα ορεινό πέρασμα μπορεί να αλλάξει τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας.






0 ΣΧΟΛΙΑ