Σαν σήμερα, 16 Αυγούστου 1936: Τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Βερολίνου – Θριαμβευτής μπροστά στον Χίτλερ ο μαύρος σπρίντερ Τζέσε Όουενς

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1936 πραγματοποιήθηκαν από την 1η έως τις 16 Αυγούστου στο Βερολίνο, την πρωτεύουσα της Γερμανίας. Συμμετείχαν 3.963 αθλητές (3.632 άνδρες και 331 γυναίκες) από 49 χώρες. Η διοργάνωση διεξήχθη υπό την κυριαρχία του ναζιστικού καθεστώτος με επικεφαλής τον Αδόλφο Χίτλερ, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε τους Αγώνες για την προώθηση της ιδεολογίας της «Αρίας Φυλής». Τρία χρόνια αργότερα, ο Χίτλερ έγινε υπεύθυνος για τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, τον πιο αιματηρό στην ιστορία της ανθρωπότητας, για να ακολουθήσουν το 1948 οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
Η επιλογή του Βερολίνου ως διοργανώτριας πόλης έγινε από τη ΔΟΕ στις 13 Μαΐου 1931, όταν η Γερμανία κυβερνιόταν ακόμα από τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης. Το Βερολίνο κέρδισε με 43 ψήφους, έναντι 16 της Βαρκελώνης.
Για πρώτη φορά, η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε στην Αρχαία Ολυμπία από την πρωθιέρεια Κούλα Πράτσικα και μεταφέρθηκε μέσω λαμπαδηδρομίας στο Βερολίνο, μια ιδέα του Ναζί αξιωματούχου δρος Καρλ Ντιμ. Νέα αθλήματα προστέθηκαν στο πρόγραμμα, όπως το μπάσκετ, το χάντμπολ και το κανό, ενώ για πρώτη φορά έγινε τηλεοπτική μετάδοση σε κινηματογραφικές αίθουσες της Γερμανίας μέσω κλειστού κυκλώματος.
Η Γερμανία κατέκτησε την κορυφή στον πίνακα μεταλλίων με 89 μετάλλια (33 χρυσά, 26 αργυρά, 30 χάλκινα), ακολουθούμενη από τις ΗΠΑ με 56 και την Ιταλία με 22. Παρόλα αυτά, η εντυπωσιακή επίδοση του Αφροαμερικανού Τζέσε Όουενς, με τέσσερα χρυσά μετάλλια (100 μ, 200 μ, μήκος, 4×100 μ), διέψευσε τις θεωρίες περί ανωτερότητας της «Αρίας Φυλής» και προκάλεσε την αποχώρηση του Χίτλερ από το στάδιο. Επιπλέον, η 12χρονη Δανή κολυμβήτρια Ίνγκε Σέρενσεν έγινε η νεαρότερη ολυμπιονίκης, κερδίζοντας χάλκινο μετάλλιο στα 200 μ. πρόσθιο.
Η Ελλάδα που δεν πήρε μετάλλιο και η σπουδαία κίνηση του Σπύρου Λούη
Η Ελλάδα συμμετείχε με 40 αθλητές, για πρώτη φορά με μία αθλήτρια, την κυπριακής καταγωγής Δομνίτσα Λανίτου – Καβουνίδου. Οι αθλητές μας δεν μπόρεσαν για μία ακόμη διοργάνωση να ανέβουν στο βάθρο και αρκέστηκαν σε τρία πλασαρίσματα στην εξάδα, με τον Άγγελο Παπαδήμα στην σκοποβολή (4ος), τον Χρήστο Μάντικα στα 400 μ. μετ’ εμποδίων (6ος) και τον Νίκο Σύλλα στη δισκοβολία (6ος).
Ο σταρ της ελληνικής αποστολής ήταν ο γηραιός ολυμπιονίκης του Μαραθωνίου Σπύρος Λούης, ο θρύλος του οποίου παρέμενε αναλλοίωτος με το πέρασμα του χρόνου. Προσκλήθηκε από τον Χίτλερ και ντυμένος, όπως το συνήθιζε, φουστανελλάς, συναντήθηκε και φωτογραφήθηκε μαζί του στην τελετή έναρξης των αγώνων την 1η Αυγούστου. Ο Λούης προσέφερε στον Φύρερ ένα κλαδί ελιάς ως σύμβολο της ειρήνης, που ήδη είχε αρχίσει να μπαίνει σε δοκιμασία και δεν τον χαιρέτησε με τον γνωστό ναζιστικό τρόπο, όπως έκαναν τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής.






0 ΣΧΟΛΙΑ