ΑΡΧΙΚΗ LIFE RETROMANIA

14 Απριλίου 1528: Ποιος ήταν ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική;

Το άγαλμα του Θεόδωρου στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας
Το άγαλμα του Θεόδωρου στην πόλη Κλιαργουότερ της Φλώριδας
Athensmagazine Ορίστε μας ως προτεινόμενη πηγή ειδήσεων στο Google

Ο Θεόδωρος αποβιβάστηκε σε μια ακτή της Φλόριντα στις 14 Απριλίου 1528, ως μέλος μιας ισπανικής εξερευνητικής αποστολής. Η αποστολή είχε ξεκινήσει στις 17 Ιουνίου 1527 από το λιμάνι Σανλούκαρ της Ανδαλουσίας, αποτελούμενη από έναν στόλο πέντε πλοίων υπό την ηγεσία του σκληροτράχηλου δον Πάνφιλο ντε Ναρβάεθ, με προορισμό τις δυτικές ακτές του Μεξικού και τη Φλόριντα, τότε αποικίες του ισπανικού στέμματος.

Σύμφωνα με το ημερολόγιο του ταμία της αποστολής, Αλβάρ Νούνιεθ Καμπέθα ντε Βάκα, ανάμεσα στο πλήρωμα υπήρχε ένας Έλληνας με το όνομα Θεόδωρος. Πιθανότατα ήταν μισθοφόρος, όπως πολλοί που αναζητούσαν εύκολο κέρδος εκείνη την εποχή.

Μετά από πολλές περιπέτειες, ο στόλος του Ναρβάεθ έφτασε στις ακτές της δυτικής Φλόριντα, κοντά στη σημερινή πόλη Τάμπα, στις 14 Απριλίου 1528. Τους υποδέχθηκαν Ινδιάνοι, οι οποίοι τους έδειξαν κομμάτια χρυσού. Στην ερώτηση των κονκισταδόρων για την προέλευση του χρυσού, οι Ινδιάνοι υπέδειξαν τα βουνά της ενδοχώρας, όπου ζούσαν οι Απαλάτσι, μια τοπική φυλή. Ελπίζοντας να βρουν χρυσοφόρες περιοχές, οι εξερευνητές ξεκίνησαν για τα βουνά. Ωστόσο, η πορεία αποδείχθηκε καταστροφική, με πολλούς από αυτούς να πεθαίνουν από ασθένειες και τις εναπομείνασες δυνάμεις να χάνουν τον προσανατολισμό τους σε αφιλόξενα εδάφη.

Δον Θεόδωρος Γκριέγκο: Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική
Δον Θεόδωρος Γκριέγκο: Ο πρώτος Έλληνας που πάτησε το πόδι του στην Αμερική

Σε αυτό το αδιέξοδο, σημαντική ήταν η συμβολή του Θεόδωρου, τον οποίο οι Ισπανοί αποκαλούσαν “El Griego” (ο Έλληνας). Με τις γνώσεις του στη ναυπηγική, κατασκεύασε βάρκες που τους επέτρεψαν να διαφύγουν μέσω των παραποτάμων του Μισισιπή. Στις 28 Οκτωβρίου 1528, έφτασαν σε έναν όρμο κοντά στη σημερινή Πενσακόλα, αρκετά μακριά από την αρχική τους βάση.

Οι Ινδιάνοι της περιοχής προσφέρθηκαν να τους προμηθεύσουν νερό, και ο Θεόδωρος τους ακολούθησε. Από εκείνη τη στιγμή, τα ίχνη του χάθηκαν. Οι σύντροφοί του υπέθεσαν ότι τους εγκατέλειψε για να κρατήσει το χρυσάφι για τον εαυτό του. Η αποστολή του Ναρβάεθ επέστρεψε στην Ισπανία το 1537, δέκα χρόνια μετά την αναχώρησή της. Τρία χρόνια αργότερα, ο γραμματέας του Ισπανού κατακτητή Ερνάντο ντε Σότο, Γονζάλο Βαλντέζ, επισκέφθηκε την περιοχή όπου χάθηκε ο Θεόδωρος. Εκεί, οι Ινδιάνοι αποκάλυψαν ότι ο Έλληνας είχε δολοφονηθεί για άγνωστο λόγο από μέλη της φυλής τους.

Η ελληνική κοινότητα της Φλόριντα τιμά τον Θεόδωρο ως τον πρώτο Έλληνα που πάτησε το πόδι του στην Αμερική. Το 2005, ανήγειραν προς τιμήν του ένα άγαλμα στην παραλία της πόλης Κλιαργουότερ, του οποίου τα αποκαλυπτήρια έγιναν στις 8 Ιανουαρίου.

0 ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη Σχόλιου