Απαραίτητα στην διατροφή σας: 5 φρούτα που κάνουν καλό στην υγεία της καρδιάς σας!

Πεντανόστιμα φρούτα
Δεν είναι μυστικό ότι τα φρούτα είναι υγιεινά και θρεπτικά. Γνωρίζατε όμως ότι η κατανάλωση φρούτων μπορεί επίσης να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς σας και να αυξήσει τη διάρκεια ζωής σας;
Πολλές έρευνες, συμπεριλαμβανομένης μιας μελέτης του 2019 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Current Medicinal Chemistry, αποκάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα, μεταξύ άλλων τροφίμων, έχει ισχυρά καρδιαγγειακά προστατευτικά αποτελέσματα.
Ποια πέντε φρούτα όμως ξεχωρίζουν για τις ευεργετικές ιδιότητες στην καρδιά;
Βατόμουρα
Τα βατόμουρα είναι ένα νόστιμο φρούτο γεμάτο με θρεπτικά συστατικά κρίσιμα για την υγεία της καρδιάς. Ένα τέτοιο θρεπτικό συστατικό είναι οι ανθοκυανίνες – μια ομάδα από βαθύ κόκκινο, μπλε και μοβ φυτικές χρωστικές. Οι ανθοκυανίνες είναι πλούσιες σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν την καρδιαγγειακή υγεία. Επιπλέον, μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύτηκε στο Biomolecules βρήκε ότι οι ανθοκυανίνες είναι μια «φθηνή, προσιτή και αποτελεσματική προσέγγιση» για την πρόληψη της αθηροσκλήρωσης (συσσώρευση αρτηριακής πλάκας) και τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακής γήρανσης και ασθενειών.
Ένα φλιτζάνι βατόμουρα παρέχει περισσότερο από το ένα τρίτο της Ημερήσιας Αξίας σας για βιταμίνη C και 5% της ημερήσιας πρόσληψης καλίου, ανά το USDA — δύο βασικά θρεπτικά συστατικά για την καρδιαγγειακή υγεία.
«Τα βατόμουρα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες, φλαβονόλες και νερό, καθιστώντας τα απίστευτα υγιεινά για την καρδιά και το γαστρεντερικό σωλήνα λόγω της περιεκτικότητάς τους σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες», λέει η Ellis Hunnes. «Επιπλέον, είναι χαμηλά σε θερμίδες, χορταστικά και αντιφλεγμονώδη».
Θυμηθείτε επίσης πόσο θρεπτικό είναι το αβοκάντο σε καθημερινή χρήση
Μύρτιλα
Αυτά τα μικροσκοπικά αλλά δυνατά μούρα είναι γεμάτα μαρμελάδα με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των ιδιοτήτων που είναι υγιεινές για την καρδιά. Η καθημερινή κατανάλωση βατόμουρου έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη κυτταρική λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων για να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη της πήξης του αίματος, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2019 που δημοσιεύτηκε στο The Journals of Gerontology.
Τα βατόμουρα είναι πλούσια σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες βελτιώνουν την καρδιαγγειακή υγεία μειώνοντας τη χοληστερόλη και βοηθώντας το έντερό σας στην εξάλειψη της χολής, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nutrients το 2021. Σύμφωνα με το USDA, 1 φλιτζάνι βατόμουρα προσφέρει 4 γραμμάρια (11% έως 14% του DV σας) διαιτητικών ινών.
Σμέουρα
Αυτά τα αγαπημένα μούρα είναι διασκεδαστικά για σνακ (μπορείτε επίσης να τα θεωρήσετε καραμέλα της φύσης) και φανταστικά για την καρδιαγγειακή ευεξία. Για παράδειγμα, η κατανάλωση μούρων (όπως τα σμέουρα) έχει συσχετιστεί με πολλά καρδιομεταβολικά οφέλη, όπως η μειωμένη χοληστερόλη LDL, η βελτίωση της αρτηριακής πίεσης, η υγιής διαχείριση βάρους και η μείωση της φλεγμονής.
Ένα φλιτζάνι σμέουρα παρέχει 8 γραμμάρια φυτικών ινών, ανά το USDA. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας θρεπτικά συστατικά για την καρδιαγγειακή υγεία και τη λειτουργία σας.
Παπάγια
Η παπάγια (στοργικά ονομάζεται pawpaw) περιέχει πολλά φιλικά προς την καρδιά θρεπτικά συστατικά, όπως κάλιο και τις αντιοξειδωτικές βιταμίνες A και C. Σύμφωνα με το USDA, 1 φλιτζάνι κομμάτια παπάγιας παρέχει σχεδόν το 100% της DV σας για βιταμίνη C και το 8% της DV σας για βιταμίνη ΕΝΑ.
Οι ανεπάρκειες σε βιταμίνες Α και C έχουν συσχετιστεί με καρδιαγγειακές ανωμαλίες όπου η συμπλήρωση με αυτές τις βιταμίνες έχει ισχυριστεί ότι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, υψηλή αρτηριακή πίεση, αθηροσκλήρωση, καρδιακή προσβολή και καρδιακή ανεπάρκεια, σύμφωνα με μια ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Frontiers in Physiology στο 2021.
Επιπλέον, οι τροφές πλούσιες σε κάλιο μπορούν να ενισχύσουν την υγεία της καρδιάς διαστέλλοντας τα αιμοφόρα αγγεία σας, επιτρέποντας πιο αποτελεσματική κυκλοφορία του αίματος, σύμφωνα με μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύτηκε στο Food Science & Nutrition.
Κόκκινα σταφύλια
Η υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες των κόκκινων σταφυλιών τα καθιστά ένα ακόμη φανταστικό φρούτο για την προστασία της υγείας της καρδιάς. Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στα σταφύλια έχει αποδειχθεί ότι ωφελούν την ανθρώπινη υγεία στη θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη μειώνοντας το οξειδωτικό στρες, μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και μειώνοντας τη φλεγμονή, σύμφωνα με μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση που δημοσιεύτηκε στο Molecules το 2021.
Άλλες συμβουλές για την υποστήριξη της υγείας της καρδιάς σας
Εάν αναζητάτε περισσότερους τρόπους για να ενισχύσετε την υγεία της καρδιάς σας, εξετάστε το ενδεχόμενο να ακολουθήσετε τη λίστα ελέγχου Life’s Essential 8 που αναπτύχθηκε από την American Heart Association. Αυτά είναι κρίσιμα μέτρα για την υποστήριξη της καρδιαγγειακής υγείας που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού και άλλω