Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2024

Πόσο ανθυγιεινό είναι να τρως αβοκάντο κάθε μέρα; Η απάντηση θα σε εκπλήξει!

Όλη η αλήθεια για ένα φρούτο του οποίου αγνοούμε τη χρησιμότητα

11 Νοεμβρίου 2024 12:20
Πόσο ανθυγιεινό είναι να τρως αβοκάντο κάθε μέρα; Η απάντηση θα σε εκπλήξει!
Pixabay
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Λένε ότι ένα μήλο την ημέρα κρατάει τον γιατρό μακριά, αλλά υπάρχει και ένα άλλο φρούτο που μπορεί να κάνει θαύματα για την υγεία σας όταν συμπεριληφθεί στο καθημερινό σας μενού.

Το αβοκάντο - ναι, είναι φρούτο - είναι γνωστό για τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο γουακαμόλε, αλλά η κρεμώδης τροφή έχει έναν τόνο οφέλη για την υγεία. Με σχεδόν 20 βιταμίνες και μέταλλα και άφθονα «καλά» λιπαρά, δεν είναι περίεργο που υπάρχει πληθώρα ερευνών που συνδέουν το αβοκάντο με την υγεία της καρδιάς, τη διαχείριση του βάρους και την υγεία του δέρματος.

Είναι όμως πραγματικά υγιεινό να τρώτε αβοκάντο κάθε μέρα;

Η απάντηση θα σε εκπλήξει!
Unsplash

Διατροφικά στοιχεία για το αβοκάντο

Μια μερίδα αβοκάντο (⅓ μέτριο ή 50 γραμμάρια) περιέχει:

  • 80 θερμίδες
  • 1 γραμμάριο πρωτεΐνης
  • 7 γραμμάρια λίπους
  • 4 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 3 γραμμάρια φυτικές ίνες (11% ημερήσια αξία (DV))
  • 250 χιλιοστόγραμμα καλίου (6% DV)
  • 15 γραμμάρια μαγνησίου (4% DV)
  • 0,1 mg βιταμίνης Β6 (6% DV)
  • 1 mg βιταμίνης Ε (6% DV)
  • 4 mg βιταμίνης C (4% DV)
  • 11 mcg βιταμίνης Κ (10% DV)
  • 5 mcg φυλλικό οξύ (10% DV)

Με την ευκαιρία δείτε τις 15 τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου

Είναι το αβοκάντο ένα υγιεινό λίπος;

Μια μερίδα αβοκάντο (⅓ μέτριο) έχει 6 γραμμάρια ακόρεστου λίπους. Το λίπος θεωρούνταν κάποτε ο εχθρός, αλλά τα ακόρεστα λιπαρά έχουν συνδεθεί με τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Το κορεσμένο λίπος είναι αυτό που συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων. Στην πραγματικότητα, οι διατροφικές οδηγίες για τους Αμερικανούς συνιστούν την αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών στη διατροφή με ακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκονται στα αβοκάντο.

Το αβοκάντο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και διαβήτη

Τα αβοκάντο κάνουν καλό στην καρδιά σας, σύμφωνα με μια πρόσφατη συστηματική ανασκόπηση της έρευνας. Από τις μελέτες που εξετάστηκαν, δέκα αντικατέστησαν το αβοκάντο με άλλες πηγές λιπαρών και δύο πρόσθεσαν αβοκάντο στη συνήθη διατροφή των συμμετεχόντων. Τα συνολικά αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση αβοκάντο δύο φορές την ημέρα ως μέρος μιας δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων ολικής και LDL χοληστερόλης στο αίμα. Μια άλλη μελέτη παρατήρησης σε περισσότερες από 68.000 γυναίκες διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη αβοκάντο συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου.

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν επίσης ότι η συμπερίληψη του αβοκάντο στη διατροφή σας μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στις μεταβολικές διαταραχές και στον διαβήτη τύπου 2. Μια τυχαιοποιημένη δοκιμή σε υπέρβαρους ενήλικες διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μόλις μισού αβοκάντο με το μεσημεριανό γεύμα αύξησε τον κορεσμό τους χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους, γεγονός που αποτελεί σημαντικό όφελος για τα άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη. Με άλλα λόγια, το αβοκάντο μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι χωρίς να προκαλεί αύξηση του σακχάρου στο αίμα.

Είναι το αβοκάντο καλό για την απώλεια βάρους;

Δεδομένου ότι τα αβοκάντο έχουν περισσότερες θερμίδες από άλλα προϊόντα, μπορεί να ανησυχείτε ότι η τακτική κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Τα καλά νέα είναι ότι η έρευνα δείχνει στην πραγματικότητα το αντίθετο.

Μια μελέτη σε πάνω από 55.000 άτομα διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έτρωγαν αβοκάντο ζύγιζαν λιγότερο από εκείνους που δεν έτρωγαν τακτικά το φρούτο. Αφού παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για 4 έως 11 χρόνια, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν τουλάχιστον 2 κουταλιές της σούπας αβοκάντο την ημέρα είχαν τις χαμηλότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων σε ένα γεύμα με παραδοσιακά υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες με αβοκάντο συμβάλλει στο αίσθημα πληρότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα λιπαρά στο αβοκάντο είναι μέρος αυτού που σας βοηθάει να μείνετε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και μπορεί στην πραγματικότητα να σας κάνει να τρώτε λιγότερο συνολικά.

Υπάρχουν μειονεκτήματα στην κατανάλωση αβοκάντο;

Ενώ τα αβοκάντο έχουν εντυπωσιακά οφέλη, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου το μέγεθος της μερίδας. Δυστυχώς, είναι δυνατόν να φάτε πάρα πολύ αβοκάντο. Το να μένετε στο ⅓ του φρούτου καθημερινά, θα κρατήσει τις θερμίδες υπό έλεγχο και θα διασφαλίσει ότι το αβοκάντο δεν συμβάλλει στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Τα αβοκάντο μπορεί επίσης να είναι μια ακριβή προσθήκη στη λίστα με τα ψώνια σας, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως η χαμηλή προσφορά, οι αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, τα προβλήματα καλλιέργειας και ο πληθωρισμός. Επιπλέον, παραμένουν ώριμα μόνο για 2-3 ημέρες πριν αρχίσουν να μαυρίζουν. Δεδομένου ότι τα περισσότερα αβοκάντο στο σούπερ μάρκετ δεν είναι ακόμη ώριμα, θα πρέπει να τα παρακολουθείτε στενά για να βεβαιωθείτε ότι τα τρώτε τη σωστή στιγμή.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share