Παρασκευή, 13 Δεκεμβρίου 2024

15 τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου: Τι να αποφύγετε στην διατροφή σας

Δώστε προσοχή!

11 Νοεμβρίου 2024 09:46
15 τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου: Τι να αποφύγετε στην διατροφή σας
Από Αλεξία Τέλο

Η γνώση των καλύτερων τροφών που βοηθούν στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια διατροφή πλούσια σε τροφές που είναι υγιείς για τον εγκέφαλο.

Για κάποια καθοδήγηση, συντάξαμε έναν κατάλογο τροφίμων για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που παρέχουν ποικίλα οφέλη, όλα υποστηριζόμενα από κλινικά στοιχεία. Υπάρχουν επίσης πολλά φρούτα στη λίστα, επειδή είναι πλούσιες πηγές αντιοξειδωτικών και φλαβονοειδών, τα οποία είναι εξαιρετικά για την αποκατάσταση από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Δείτε επίσης: Άνοια: 6 πράγματα που την επιδεινώνουν! Σώστε τους δικούς σας ανθρώπους

Πριν βουτήξουμε, αξίζει να αναφέρουμε ότι ενώ πολλά τρόφιμα είναι χρήσιμα, ορισμένα τρόφιμα μπορούν να επιδεινώσουν προϋπάρχουσες καταστάσεις, όπως η υψηλή χοληστερόλη ή η υψηλή αρτηριακή πίεση. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διαιτολόγο σας προτού κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πρόκειται να ανακαλύψετε τις καλύτερες τροφές και δίαιτες για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Χρησιμοποιήστε τους παρακάτω συνδέσμους για να μεταβείτε απευθείας σε οποιαδήποτε ενότητα:

  • Διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Οι καλύτερες τροφές για την αποκατάσταση από το εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Κορυφαία φρούτα για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Τροφές για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση
  • Τροφές που πρέπει να αποφεύγονται κατά την ανάρρωση από εγκεφαλικό επεισόδιο
  • Η καλύτερη διατροφή για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο

Διατήρηση μιας υγιεινής διατροφής κατά τη διάρκεια της αποκατάστασης του εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι καλύτερες τροφές που βοηθούν στην αποκατάσταση από το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι οι τροφές που προάγουν τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα (BDNF). Ο BDNF είναι μια πρωτεΐνη που υποστηρίζει την ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων (νευρώνων) και προωθεί τις νευρωνικές συνδέσεις εντός του εγκεφάλου. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τη διαδικασία της νευροπλαστικότητας, την ικανότητα του εγκεφάλου να επανασυνδέεται μετά από έναν τραυματισμό, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η νευροπλαστικότητα σας βοηθά να ανακτήσετε τις χαμένες δεξιότητες μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο και ενεργοποιείται καλύτερα με την άσκηση και τη μαζική εξάσκηση, γι' αυτό και οι θεραπευτές σας σας ζητούν να εκτελείτε ιδιαίτερα επαναλαμβανόμενες ασκήσεις αποκατάστασης. Ενώ η νευροπλαστικότητα ενεργοποιείται με τη συνεχή εξάσκηση, η κατανάλωση τροφών που ενισχύουν την παραγωγή του BDNF μπορεί επίσης να ενισχύσει τα αποτελέσματα της νευροπλαστικότητας.

Και πάλι, είναι σημαντικό να συμβουλεύεστε πάντα τον διαιτολόγο ή τον γιατρό σας πριν κάνετε οποιαδήποτε αλλαγή στη διατροφή σας. Μπορούν να σας βοηθήσουν να διασφαλίσετε ότι δεν επιδεινώνετε τυχόν προϋπάρχουσες ιατρικές καταστάσεις ή παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Στη συνέχεια, θα ανακαλύψετε έναν κατάλογο τροφίμων για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ανάρρωσης, σύμφωνα με τις τελευταίες κλινικές έρευνες.

15 καλύτερα τρόφιμα που βοηθούν στην αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου

Μαζί με τις τροφές που αυξάνουν τα επίπεδα του BDNF, οι καλύτερες τροφές για την αποκατάσταση από το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πλούσιες σε βιταμίνες και μέταλλα που ενισχύουν τον εγκέφαλο. Είναι ιδανικό να λαμβάνετε τα θρεπτικά συστατικά σας από τη διατροφή σας όποτε είναι δυνατόν και να χρησιμοποιείτε συμπληρώματα (που έχει εγκρίνει ο γιατρός σας) για να καλύψετε τα κενά. Παρακάτω θα ανακαλύψετε έναν υγιεινό κατάλογο τροφίμων για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο, μαζί με τα θρεπτικά συστατικά που παρέχουν.

Σολωμός

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα συμβάλλουν στη διατήρηση των επιπέδων του νευροτροφικού παράγοντα που προέρχεται από τον εγκέφαλο και προάγουν τη νευροπλαστικότητα. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, περιέχουν ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που ονομάζεται EPA. Ενώ ο οργανισμός παράγει από μόνος του κάποια ποσότητα EPA, η αύξηση του EPA μπορεί να βοηθήσει κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Στην πραγματικότητα, είναι μία από τις κορυφαίες βιταμίνες για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορούν να καταναλωθούν φυσικά μέσω της διατροφής σας.

Λιναρόσποροι (άλφα-λινολενικό οξύ)

Οι λιναρόσποροι είναι μια εξαιρετική πηγή α-λινολενικού οξέος (ALA), το οποίο είναι ένα ωμέγα-3 λιπαρό οξύ που μπορεί να ληφθεί μόνο μέσω της διατροφής, δεδομένου ότι το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει μόνο του ALA. Μια πρόσφατη μελέτη τόνισε ότι το ALA ενισχύει τον εγκεφαλικό νευροτροφικό παράγοντα, τη νευροπροστασία και τη νευροπλαστικότητα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να υποστούν νέο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ξηροί καρποί και σπόροι (βιταμίνη Ε)

Οι ξηροί καρποί και οι σπόροι αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Ε, η οποία σχετίζεται με τη μείωση του κινδύνου γνωστικής έκπτωσης με την ηλικία. Η βιταμίνη Ε είναι επίσης ευεργετική για την αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της που προστατεύουν τα κύτταρα από τη βλάβη των ελεύθερων ριζών. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει επίσης στη βελτίωση της γνωστικής λειτουργίας.

Αβοκάντο (ελαϊκό οξύ)

Οι περιοχές του εγκεφάλου σας που είναι υπεύθυνες για την επεξεργασία πληροφοριών βασίζονται στο ελαϊκό οξύ για να αποδίδουν με τη βέλτιστη ταχύτητα. Αυτό είναι ένα ιδανικό θρεπτικό συστατικό για να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο, ειδικά αν παλεύετε με γνωστικές δυσκολίες.

Ένα τρόφιμο που είναι πλούσιο σε ελαϊκό οξύ είναι τα αβοκάντο, τα οποία αποτελούν επίσης μεγάλη πηγή αντιοξειδωτικών. Μελέτες έδειξαν ότι τα μοναδικά αντιοξειδωτικά στα αβοκάντο μπορεί επίσης να είναι αποτελεσματικοί νευροπροστατευτικοί παράγοντες. Δοκιμάστε να προσθέσετε ένα τέταρτο ενός αβοκάντο στο σάντουιτς, τη σαλάτα ή το smoothie σας.

Αυγά

Τα αυγά είναι μια ευεργετική πηγή πρωτεΐνης για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα αυγά είναι μαλακά και μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους, επιτρέποντας την εύκολη κατανάλωσή τους από όσους έχουν δυσκολίες στην κατάποση (δυσφαγία) μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Επιπλέον, η κατανάλωση αυγών μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ενός άλλου εγκεφαλικού επεισοδίου, σύμφωνα με μελέτη του Journal of the American College of Nutrition. Στην πραγματικότητα, περαιτέρω έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση ενός αυγού την ημέρα μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου κατά 12%.

Ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο συμβάλλει στην αύξηση της ποσότητας της απολιποπρωτεΐνης στο σώμα σας, η οποία είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο αίμα.

Οι υψηλές ποσότητες αυτής της πρωτεΐνης μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων. Προσέξτε να μην υπερκαταναλώνετε ελαιόλαδο μόνο και μόνο επειδή περιέχει χρήσιμα θρεπτικά συστατικά για την αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου. Αλλά όταν ενδείκνυται, το ελαιόλαδο μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιλογή ως σάλτσα σαλάτας ή ως συστατικό μαγειρικής.

Κινόα

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι φυτικές τροφές, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ένας δημοφιλής τύπος δημητριακών ολικής αλέσεως είναι η κινόα. Η κινόα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και περιέχει όλα τα αμινοξέα που είναι απαραίτητα για τον σχηματισμό μιας πλήρους πρωτεΐνης.

Οι πλήρεις πρωτεΐνες είναι οι πρωτεΐνες που ο οργανισμός δεν μπορεί να παράγει μόνος του, αλλά τις χρειάζεται για να επιδιορθώσει τα κύτταρα και να δημιουργήσει νέα. Έτσι, η κινόα μπαίνει εύκολα σε αυτόν τον κατάλογο τροφίμων για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ελληνικό γιαούρτι

Το ελληνικό γιαούρτι είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου και πρωτεΐνης. Μπορεί να συμπεριληφθεί στο πρωινό σας ή ως επιλογή για σνακ. Το ελληνικό γιαούρτι είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή προβιοτικών, τα οποία προάγουν την υγεία του εντέρου και μπορούν επίσης να μειώσουν τον μελλοντικό κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

Επιπλέον, το ελληνικό γιαούρτι είναι μια πιο μαλακή επιλογή τροφής για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο που μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στη μάσηση ή στην κατάποση. Ωστόσο, αν δυσκολεύεστε με την κατάποση, είναι σημαντικό να συνεργαστείτε στενά με τον λογοθεραπευτή σας για να δημιουργήσετε μια ασφαλή λίστα με τρόφιμα που είναι κατάλληλα για να φάτε.

Πράσινο τσάι

Η καφεΐνη είναι ένα θέμα που συζητείται συχνά στον τομέα της αποκατάστασης των εγκεφαλικών επεισοδίων.Επειδή η καφεΐνη προκαλεί βραχυπρόθεσμη αλλά δραματική αύξηση της αρτηριακής πίεσης, θα πρέπει να αποφεύγεται εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα του γιατί είναι σημαντικό να συζητάτε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας πριν κάνετε οποιαδήποτε διατροφική αλλαγή.

Για τους επιζώντες που εξακολουθούν να επιθυμούν καφεΐνη, το πράσινο τσάι είναι μια υγιεινή επιλογή λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε αντιοξειδωτικά και φλαβονοειδή. Μια μελέτη από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία διαπίστωσε ότι οι επιζώντες από εγκεφαλικό επεισόδιο που έπιναν αρκετά φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα συνέβαλαν στη μείωση του κινδύνου θανάτου κατά 62%.

Όσπρια

Αναμφισβήτητα τα λαχανικά αποτελούν βασικό μέρος μιας υγιεινής, ισορροπημένης διατροφής.Τα όσπρια είναι μια κατηγορία λαχανικών που είναι ιδανικά κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από το εγκεφαλικό επεισόδιο, επειδή είναι εξαιρετικές πηγές καλίου, σιδήρου και πρωτεΐνης.

Διαφορετικοί τύποι οσπρίων που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο είναι τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς.Τα φασόλια ειδικότερα είναι πλούσια σε μαγνήσιο το οποίο βοηθά στη νευροπροστασία. Τα όσπρια είναι επίσης ευπροσάρμοστα και μπορούν να γίνουν μπιφτέκια χωρίς κρέας ή να ενσωματωθούν σε σούπες και βραστά.

Βατόμουρα (φλαβονοειδή)

Τα μούρα γενικά είναι μια εύκολη προσθήκη σε αυτόν τον κατάλογο τροφίμων για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.Τα βατόμουρα ειδικότερα περιέχουν φλαβονοειδή που βοηθούν στην ενίσχυση της παραγωγής του BDNF, προωθώντας έτσι τη νευροπλαστικότητα. Τα φλαβονοειδή έχει επίσης αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και συμβάλλουν στη βελτίωση της συνολικής γνωστικής λειτουργίας και των νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Ρόδι (αντιοξειδωτικά)

Τα ρόδια είναι ένα άλλο εξαιρετικό φρούτο που μπορείτε να απολαύσετε κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ισχυρά αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην προστασία του εγκεφάλου και του σώματος από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων με αντιοξειδωτικά βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος, καθιστώντας τα ρόδια μια εξαιρετική προσθήκη στη λίστα των τροφίμων για την αποκατάσταση από το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εσπεριδοειδή (βιταμίνη C)

Τα εσπεριδοειδή, όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, δεν είναι μόνο μεγάλες πηγές βιταμίνης C, αλλά αποτελούν επίσης μεγάλη πηγή φλαβονοειδών.

Στην πραγματικότητα, η περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή που βρίσκονται στα εσπεριδοειδή βοηθά στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων, στην ενίσχυση των αιμοφόρων αγγείων και στη μείωση της φλεγμονής.

Τα εσπεριδοειδή μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση της ακαμψίας των αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Το γκρέιπφρουτ είναι μεταξύ των κορυφαίων εσπεριδοειδών για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο λόγω του κυρίαρχου φλαβονοειδούς που είναι γνωστό ως ναρινγενίνη. Η ναρινγενίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των νευρολογικών τραυματισμών και έχει βρεθεί ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιφλεγμονώδη φλαβονοειδή.

Μήλα (φυτικές ίνες)

Μπορεί να έχετε ακούσει το δημοφιλές ρητό «ένα μήλο την ημέρα κρατάει τον γιατρό μακριά» - και είναι αλήθεια. Τα μήλα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες, ιδιαίτερα σε πηκτίνη.

Η πηκτίνη είναι μια εξαιρετικά διαλυτή ίνα που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση και τη διατήρηση των επιπέδων χοληστερόλης. Αυτό βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πλάκας και στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, διατηρώντας τις αρτηρίες καθαρές από απόβλητα.

Ντομάτες (λυκοπένιο)

Το λυκοπένιο είναι ένα φυτικής προέλευσης θρεπτικό συστατικό που παρέχει νευροπροστατευτικά οφέλη και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν πολλά συμπληρώματα λυκοπενίου, αλλά συνιστάται να λαμβάνετε τις βιταμίνες σας από τη διατροφή σας όποτε είναι δυνατόν.Ευτυχώς, το λυκοπένιο είναι άμεσα διαθέσιμο στις ντομάτες.

Οι ντομάτες αποτελούν πλούσια πηγή των αντιοξειδωτικών, καθιστώντας τες ένα εξαιρετικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο.Ενώ οι ντομάτες είναι ευέλικτες και μπορούν να προστεθούν στη διατροφή σας με διάφορους τρόπους, όπως σε σούπες και κατσαρόλες, είναι σημαντικό να προσέχετε να μην προσθέτετε υπερβολικό αλάτι στα πιάτα σας, ειδικά αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τρόφιμα για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση

Οι προϋπάρχουσες συνθήκες υγείας, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης δεύτερου εγκεφαλικού επεισοδίου. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να προσέχετε τις τροφές που συμπεριλαμβάνετε στη διατροφή σας για να βοηθήσετε στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο να περιορίσουν την κατανάλωση ορισμένων τροφίμων που περιέχουν υπερβολικό αλάτι ή/και ζάχαρη.

Το αλάτι (νάτριο) μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή σας πίεση και να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA) συνιστά την κατανάλωση όχι περισσότερων από 2.300 mg νατρίου την ημέρα. Ενώ αυτή η ποσότητα μπορεί να φαίνεται μεγάλη, μπορεί να καταναλωθεί γρήγορα, ιδίως μέσω της κονσερβοποιημένης σούπας και των επεξεργασμένων κρεάτων.

Η ζάχαρη είναι ένα άλλο συστατικό που οι ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο και υψηλή αρτηριακή πίεση θα πρέπει να περιορίζουν ή να αποφεύγουν αν είναι δυνατόν. Οι υπερβολικές ποσότητες ζάχαρης μπορούν να βλάψουν τα αιμοφόρα αγγεία και να αυξήσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η υπερβολική ζάχαρη μπορεί επίσης να προκαλέσει διαβήτη και αύξηση του σωματικού βάρους, που είναι ένας άλλος παράγοντας κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, επομένως είναι ζωτικής σημασίας να περιορίσετε τα τρόφιμα και τα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Το αλκοόλ είναι ένας άλλος τύπος ποτού που συμβάλλει στην υψηλή αρτηριακή πίεση. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει επίσης διάφορους παράγοντες κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου. Ρωτήστε το γιατρό σας πότε είναι ασφαλές για εσάς να πιείτε ένα αλκοολούχο ποτό μετά από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο και πόσο επιτρέπεται να πίνετε.

Ποια είναι η καλύτερη διατροφή για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο;

Αν και ο παραπάνω κατάλογος τροφίμων παρέχει πολλά οφέλη, είναι σημαντικό να δημιουργήσετε μια διατροφή που λειτουργεί καλύτερα για εσάς. Ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας μπορεί να σας δώσει οδηγίες σχετικά με τις τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε με βάση το μοναδικό ιατρικό ιστορικό σας και τυχόν προϋπάρχουσες καταστάσεις υγείας. Μπορεί επίσης να σας συστήσουν να ξεκινήσετε με απλές, υγιεινές για την καρδιά δίαιτες.

Για παράδειγμα, η μεσογειακή δίαιτα και η δίαιτα DASH είναι δύο δίαιτες που έχει βρεθεί ότι προστατεύουν από νευροεκφυλιστικές ασθένειες και άλλες καταστάσεις όπως το εγκεφαλικό επεισόδιο. Η Μεσογειακή Διατροφή είναι μια δίαιτα που βασίζεται κυρίως σε φυτά και ενθαρρύνει την κατανάλωση υγιεινών λιπαρών, όπως τα ψάρια και το ελαιόλαδο, καθώς και φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως.

Μια άλλη εξαιρετική δίαιτα για ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η δίαιτα Dietary Approaches to Stop Hypertension (δίαιτα DASH). Η δίαιτα DASH επικεντρώνεται στη διαχείριση διατροφικών αλλαγών που είναι ευέλικτες και θρεπτικές, παραμένοντας παράλληλα εντός της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης νατρίου, η οποία συμβάλλει στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος, η μεσογειακή παρέμβαση DASH για τη νευροεκφυλιστική καθυστέρηση, ή δίαιτα MIND, έχει επίσης κλινικά αποδειχθεί ότι βελτιώνει την αποκατάσταση του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Πρόκειται για ένα απλό υβρίδιο των δύο διαιτών που ενθαρρύνει την κατανάλωση 10 τύπων τροφίμων (όπως πράσινα λαχανικά, μούρα και φασόλια) και αποθαρρύνει 5 ποικιλίες τροφίμων (όπως μαργαρίνη, τυρί και γλυκά).Η δίαιτα MIND συμβάλλει επίσης στη διαχείριση ορισμένων παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως η αθηροσκλήρωση και η παχυσαρκία.

Τα τρόφιμα που περιλαμβάνονται σε αυτές τις δίαιτες μοιάζουν πολύ με τον κατάλογο των τροφίμων σε αυτό το άρθρο.Είτε επιλέξετε να ακολουθήσετε μια επίσημη δίαιτα είτε απλώς να συμπεριλάβετε περισσότερα τρόφιμα από αυτόν τον κατάλογο, μπορείτε να δώσετε στον εαυτό σας ένα πλεονέκτημα έναντι ορισμένων παραγόντων κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ παράλληλα προάγετε την ανάρρωση.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share