ΑΡΧΙΚΗ LIFE ΟΜΟΡΦΙΑ & ΥΓΕΙΑ

7 σημάδια που τα μαλλιά σας μπορεί να αποκαλύψουν για την υγεία σας

Unsplash

Τι πρέπει να προσέχετε;

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι ευχαριστημένοι με την κατάσταση των μαλλιών τους, διότι πιστεύουν ότι δεν είναι αρκετά πυκνά, μακριά ή λαμπερά, ενώ άλλοι παλεύουν με την πιτυρίδα ή την τριχόπτωση. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί επίσης να είναι σημάδια διαφόρων ασθενειών.

Προσέξτε τα μαλλιά σας!

  • Απώλεια μαλλιών

Η απώλεια μαλλιών είναι φυσιολογική- είναι μέρος του κύκλου ανάπτυξης, αλλά αν παρουσιάζετε υπερβολική τριχόπτωση, μπορεί να είναι σημάδι ότι ο οργανισμός σας έχει χαμηλά αποθέματα σιδήρου ή αναιμία. Εάν ο γιατρός σας διαπιστώσει ότι έχετε πραγματικά έλλειψη σιδήρου, η κατανάλωση περισσότερων τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ή η λήψη συμπληρώματος σιδήρου μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια μαλλιών.

Η τριχόπτωση μπορεί επίσης να συμβεί με ξαφνικές αλλαγές στα επίπεδα των οιστρογόνων και συχνά παρατηρείται μετά την εγκυμοσύνη ή μετά τη διακοπή των αντισυλληπτικών χαπιών.

  •  Αραίωση μαλλιών

Τα άτομα που πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, μια κατάσταση που συμβαίνει όταν ο θυρεοειδής αδένας τους δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες, μπορεί να παρατηρήσουν αυξημένη αποβολή μαλλιών και αλλαγή στην εμφάνιση των μαλλιών. Μπορεί να προκαλέσει αραίωση των μαλλιών και άλλα συμπτώματα, όπως κόπωση, δυσανεξία στο κρύο, πόνο στις αρθρώσεις, μυϊκό πόνο, πρησμένο πρόσωπο και αύξηση του σωματικού βάρους. Μια εξέταση θυρεοειδοτρόπου ορμόνης (TSH) θα διαγνώσει την πάθηση και η θεραπεία περιλαμβάνει τη λήψη θυρεοειδικών φαρμάκων.

Όταν η αραίωση των μαλλιών συμβαίνει εξαιτίας του στρες, ονομάζεται τελογενές εξάνθημα (telogen effluvium). Προκαλεί τις ενεργά αναπτυσσόμενες τρίχες να περάσουν στο στάδιο της ηρεμίας και να πέσουν. Αυτό σημαίνει μείωση του αριθμού των τριχοθυλακίων που παράγουν τρίχες, προκαλώντας αραίωση.

  • Τριχόπτωση

Ο ιατρικός όρος για την τριχόπτωση είναι αλωπεκία και μπορεί να είναι είτε εντοπισμένη είτε εκτεταμένη. Οι μυκητιασικές λοιμώξεις, η σιδηροπενική αναιμία, τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών και η χρήση φαρμάκων μπορεί να κρύβονται πίσω από την τριχόπτωση, ενώ το σφιχτό styling των μαλλιών μπορεί να προκαλέσει έλξη στον θύλακα και απώλεια της ακεραιότητας της τρίχας. Αλλά η ηλικία, το φύλο και η γενετική ευθύνονται επίσης για αυτό το ενοχλητικό σύμπτωμα.

Τριχόπτωση
  • Σημειακή φαλάκρα

Στη γυροειδή αλωπεκία, το ανοσοποιητικό σας σύστημα επιτίθεται λανθασμένα στους θύλακες των τριχών, προκαλώντας την ξαφνική πτώση των μαλλιών. Οι περισσότεροι άνθρωποι θα έχουν μία ή δύο φαλακρές κηλίδες, οι οποίες μπορούν να αντιμετωπιστούν εύκολα με ενέσεις, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις όλες οι τρίχες του σώματος πέφτουν.

Η γυροειδής αλωπεκία δεν είναι επιβλαβής ή μεταδοτική, αλλά μπορεί να είναι σκληρή ψυχολογικά. Τα μαλλιά μπορεί να ξαναβγούν από μόνα τους και η θεραπεία μπορεί να τα βοηθήσει να ξαναβγούν πιο γρήγορα. Δυστυχώς, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίζουν την γυροειδής αλωπεκία επανειλημμένα.

  • Γκριζάρισμα

Το γκριζάρισμα είναι ένα φυσικό μέρος της γήρανσης, καθώς οι θύλακες των τριχών σας παράγουν λιγότερο χρώμα καθώς μεγαλώνετε. Τα γονίδιά σας παίζουν επίσης ρόλο στο πότε τα μαλλιά σας γκριζάρουν, αλλά και το στρες μπορεί να έχει αντίκτυπο.

Μια μελέτη έδειξε ότι το χρόνιο στρες μπορεί πράγματι να συμβάλλει στο γκριζάρισμα των μαλλιών, προκαλώντας βλάβη στο DNA και μειώνοντας την προσφορά των κυττάρων που παράγουν χρωστική ουσία στους θύλακες των τριχών. Ένας άλλος τύπος στρες, γνωστός ως οξειδωτικό στρες, μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στα γκρίζα μαλλιά. Το οξειδωτικό στρες (όταν οι ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν τα κύτταρα αναστέλλουν τις διαδικασίες επιδιόρθωσης του οργανισμού) μπορεί να επηρεάσει τα κύτταρα που παράγουν χρωστική ουσία.

  • Ξηρά, εύθραυστα μαλλιά

Το στέγνωμα με το πιστολάκι, η χρήση σίδερου, η βαφή, η λεύκανση, ακόμη και το υπερβολικό βούρτσισμα – όλα μπορούν να βλάψουν το εξωτερικό στρώμα (επιδερμίδα) των μαλλιών σας. Προσπαθήστε να αποφεύγετε τις χημικές θεραπείες μαλλιών, να χρησιμοποιείτε λιγότερο συχνά το πιστολάκι και το σίδερο, να εφαρμόζετε προϊόντα προστασίας των μαλλιών, να αποφεύγετε τον πολύ άμεσο ήλιο.

Unsplash

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα ξηρά μαλλιά είναι το αποτέλεσμα ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας που επηρεάζει την ικανότητα των μαλλιών σας να διατηρούν την υγρασία. Ένα από αυτά τα προβλήματα είναι ο υποπαραθυρεοειδισμός, μια κατάσταση κατά την οποία ο παραθυρεοειδής αδένας στο λαιμό σας παράγει πολύ λίγη παραθυρεοειδική ορμόνη, η οποία μειώνει το επίπεδο ασβεστίου στο αίμα σας. Το ασβέστιο είναι βασικό θρεπτικό συστατικό για την υγεία των μαλλιών, καθώς και των οστών, των δοντιών και άλλων ιστών.

  • Πιτυρίδα

Αν και είναι ενοχλητική, η πιτυρίδα δεν είναι επιβλαβής. Μπορεί να οφείλεται σε υπερανάπτυξη ενός μύκητα. Άλλοι πιθανοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το λιπαρό δέρμα, το άγχος, την παχυσαρκία, το κρύο, τον ξηρό καιρό και την ύπαρξη εκζέματος ή ψωρίασης.

Εάν οι νιφάδες της πιτυρίδας που βλέπετε είναι λιπαρές και κίτρινες, μπορεί να έχετε σμηγματορροϊκή δερματίτιδα. Πρόκειται για μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση που μπορεί να εμφανιστεί εκεί όπου υπάρχουν πολλοί λιπογόνοι αδένες, όπως το τριχωτό της κεφαλής και το πρόσωπο. Αν και η σμηγματορροϊκή δερματίτιδα σχετίζεται με ορμόνες, μύκητες, ακόμη και με ορισμένες νευρολογικές παθήσεις όπως η νόσος του Πάρκινσον ή ο HIV, όλες αυτές οι παθήσεις αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο όπως η πιτυρίδα: με σαμπουάν κατά της πιτυρίδας.