Αλλεργίες από τη μούχλα στο σπίτι: Τα σιωπηλά σημάδια που πρέπει να σας ανησυχήσουν

Από τι κινδυνεύετε
Η μούχλα είναι σχεδόν παντού. Αποτελεί μία εξαιρετικά ποικιλόμορφη κατηγορία μυκήτων, η οποία αναπαράγεται απελευθερώνοντας μικροσκοπικά σωματίδια που μοιάζουν με σπόρους. Μάλιστα, είναι ζωντανός οργανισμός και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ξεκινήσει σαν μία μικρή κηλίδα στην γωνία του ταβανιού και μέσα σε λίγο καιρό να γίνει ολόκληρη στάμπα.
Και όσο την αφήνεις, τόσο εξελίσσεται. Η μούχλα πέρα από το ότι κάνει το σπίτι μας να δείχνει βρώμικο και αντιαισθητικό είναι και επικίνδυνη για την υγεία. Πέρα από τα πολλά προβλήματα υγείας που μπορεί να δημιουργήσει, δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που παθαίνουν αλλεργία στη μούχλα.
Διαβάστε επίσης
Όμως τα συμπτώματα είναι σιωπηλά και συνηθισμένα με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνονται την πηγή του προβλήματος και να θέτουν την υγεία τους σε ακόμη πιο μεγάλο κίνδυνο.
Ποια είναι τα συμπτώματα όσων έχουν αλλεργία στη μούχλα;
Η μούχλα είναι ένας ζωντανός οργανισμός που αναπαράγεται και παράγει μικρά σπόρια. Αυτά τα σπόρια αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, οπότε εισέρχονται στους πνεύμονες με την αναπνοή αλλά και σε όλο το σώμα μας.
Η μούχλα συνδέεται και με την αλλεργική ρινίτιδα ή το άσθμα όταν αυτά εκδηλώνονται όλο τον χρόνο και όχι μόνο την Άνοιξη που συνήθως, ξεκινούν οι εποχικές αλλεργίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ακόμη κι αν το σπίτι μας δεν έχει μούχλα, η μούχλα αναπτύσσεται ακόμη και σε κορμούς δέντρων.
Οπότε μπορεί όταν βγαίνετε έξω να έχετε περίεργα συμπτώματα και να μην ξέρετε που οφείλονται. Επίσης μούχλα μπορεί να αναπτυχθεί και σε σωρούς φύλλων που σαπίζουν. Τα συμπτώματα τις περισσότερες φορές συγχέονται με αυτά που έχουμε όταν κρυολογούμε.
Επίσης μπορεί να πάθουμε μόλυνση των παραρρινίων κόλπων, δηλαδή ιγμορίτιδα ή παραρρινοκολπίτιδα ή άλλα αναπνευστικά προβλήματα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα στη μύτη, στον λαιμό και στα μάτια, έντονο φτέρνισμα, μπούκωμα στη μύτη και καταρροή και βήχας.
Πολλοί ασθενείς εκδηλώνουν και βλέννες στο λαιμό ή άσθμα, συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επισκεφθείτε έναν αλλεργιολόγο όπου θα σας κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις.
Πως να καταπολεμήσουμε τη μούχλα
Στη περίπτωση που το σπίτι σας έχει μούχλα η απόκτηση ενός αφυγραντήρα θα εμποδίσει την μούχλα να αναπτυχθεί ξανά αφού ισορροπεί τα επίπεδα υγρασίας στο σπίτι, που σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να είναι γύρω στο 30-35%.
Επίσης θα πρέπει το σπίτι να έχει καλή μόνωση και να μην αφήνετε νερά να στεγνώνουν στους τοίχους ύστερα από βροχές ή και εξαιτίας του μπάνιου που κάνατε. Αερίστε σωστά το σπίτι και δοκιμάστε κόλπα καθαρίσματος με φυσικά υλικά για να απαλλαγείται από την μούχλα σε κάθε γωνιά του σπιτιού.
Θεραπεία
Οι θεραπευτικές επιλογές περιλαμβάνουν αντιισταμινικά και ρινικά σπρέι κορτικοστεροειδών. Η χρήση φυσιολογικού ορού για τον καθαρισμό της μύτης, μπορεί επίσης να φανεί χρήσιμη, καθώς απομακρύνει τους ερεθιστικούς παράγοντες από τις αναπνευστικές οδούς. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας συστήσει κάποιο εμβόλιο κατά της αλλεργίας.