Παρασκευή, 19 Απριλίου 2024

Ρητή απαγόρευση: Οι 5 τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας για μια υγιή καρδιά

Οι μικρές διατροφικές αλλαγές μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο

8 Ιουνίου 2023 18:32
Ρητή απαγόρευση: Οι 5 τροφές που πρέπει να βγάλετε από τη διατροφή σας για μια υγιή καρδιά
© Pexels
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η διατήρηση μιας υγιούς καρδιάς είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική υγεία μας και, φυσικά, για να απολαμβάνουμε τη ζωή. Ποιες είναι οι 5 τροφές στις οποίες μπαίνει ρητή απαγόρευση και πρέπει να τις βγάλετε από τη διατροφή σας;

Ως επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την καρδιαγγειακή υγεία, οι καρδιολόγοι κατανοούν τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η διατροφή στην υγεία της καρδιάς. Με την ευκαιρία, ποια είναι η δίαιτα της τούρτας.

Παρόλο που δεν υπάρχει η «τέλεια διατροφή», υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που οι καρδιολόγοι θα απέφευγαν γενικά, λόγω των πιθανών βλαβερών επιπτώσεών τους στην καρδιαγγειακή υγεία. Και ποια είναι αυτά;

Τρανς λιπαρά

Μια ομάδα τροφίμων για την οποία οι καρδιολόγοι προειδοποιούν ομόφωνα είναι τα τρανς λιπαρά. Τα λίπη αυτά παράγονται τεχνητά με την προσθήκη υδρογόνου στα φυτικά έλαια, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων τροφίμων. Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης (LDL), ενώ μειώνουν την καλή χοληστερόλη (HDL), ενισχύοντας τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και εγκεφαλικού επεισοδίου. Απόφυγε τρόφιμα όπως το τηγανητό fast food, τα συσκευασμένα σνακ, τη μαργαρίνη και τα αρτοσκευάσματα του εμπορίου, καθώς συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά.

Επεξεργασμένα κρέατα

Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το λουκάνικο, το μπέικον και τα αλλαντικά περιέχουν υψηλές ποσότητες νατρίου, κορεσμένων λιπαρών και συντηρητικών, γεγονός που τα καθιστά επιζήμια για την υγεία της καρδιάς.

επεξεργασμένο κρέας
© Pexels

Η κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και ορισμένων τύπων καρκίνου. Προτίμησε άπαχες πρωτεΐνες, όπως πουλερικά χωρίς την πέτσα, ψάρια, όσπρια και ξηρούς καρπούς ως πιο υγιεινές εναλλακτικές.

Ζαχαρούχα ποτά

Τα ζαχαρούχα ποτά, όπως τα αναψυκτικά, τα ενεργειακά ποτά, οι χυμοί φρούτων και τα ζαχαρούχα τσάγια, μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία της καρδιάς. Συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα, συμβάλλοντας στην αύξηση του σωματικού βάρους, την παχυσαρκία και τον αυξημένο κίνδυνο διαβήτη. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, οδηγώντας σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Προτίμησε το νερό, το τσάι από βότανα χωρίς ζάχαρη ή φρεσκοστυμμένους χυμούς φρούτων με μέτρο.

Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

Μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, αυξάνοντας την πίεση στην καρδιά και επιβαρύνοντας τις αρτηρίες. Οι καρδιολόγοι συνιστούν τον περιορισμό της κατανάλωσης τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο, όπως τα επεξεργασμένα σνακ, οι σούπες σε κονσέρβες, το fast food και οι έτοιμες σάλτσες. Αντ’ αυτού, πρόσθεσε στα γεύματά σου βότανα, μπαχαρικά, χυμό λεμονιού ή ξύδι για να ενισχύσεις τις γεύσεις, μειώνοντας παράλληλα την πρόσληψη νατρίου.

Ραφιναρισμένα δημητριακά και ζάχαρη

Τα εξευγενισμένα δημητριακά, συμπεριλαμβανομένου του λευκού ψωμιού, του λευκού ρυζιού και των ζυμαρικών, στερούνται βασικών θρεπτικών συστατικών και φυτικών ινών. Μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους όταν καταναλώνονται σε υπερβολικό βαθμό.

Ομοίως, ό,τι περιέχει ζάχαρη, όπως τα κέικ, τα μπισκότα και τα γλυκά, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρόσθετα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη, οδηγώντας σε αυξημένη φλεγμονή και κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Επίλεξε δημητριακά ολικής αλέσεως, όπως καστανό ρύζι, κινόα και ψωμί ολικής αλέσεως και ικανοποίησε τις λιγούρες σου με φρέσκα φρούτα ή σπιτικά γλυκά που θα γνωρίζεις τα συστατικά τους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share