Δευτέρα, 13 Μαΐου 2024

Πώς να είσαι ζεν όλη μέρα: Φυτό-αρωγός στην αντιμετώπιση του άγχους

Το φυτό αποτελεί ένα φθηνό υποκατάστατο χημικών αγχολυτικών φαρμάκων χωρίς τον ανάλογο κίνδυνο εθισμού

20 Αυγούστου 2022 11:55
Πώς να είσαι ζεν όλη μέρα: Φυτό-αρωγός στην αντιμετώπιση του άγχους
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η βαλεριάνα (Valeriana officinalis) είναι ένα φυτό ευρέως γνωστό για τις αναλγητικές και υπνωτικές του ιδιότητες σε άτομα που έχουν προβλήματα αϋπνίας, όπως επίσης και για την αγχολυτική δράση που παρουσιάζει.

Με την ευκαιρία, δείτε επίσης: «Θαύμα» για την υγεία: Αυτό είναι το φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες και ιστορία πάνω από 2.000 χρόνια!

Αναπτύσσεται κυρίως στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη και το φαρμακευτικό μέρος του φυτού αποτελούν οι φρέσκιες ρίζες του, που έχουν έντονη μυρωδιά.

Από την αρχαιότητα υπάρχουν αναφορές για χρήση της βαλεριάνας στη θεραπεία της αϋπνίας, ημικρανίας, κόπωσης και διαταραχών στο στομάχι. Στις μέρες μας, χρησιμοποιείται παραδοσιακά τόσο για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, όσο και για τα συμπτώματα εμμηνόπαυσης, τους πονοκεφάλους, το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) και τις αγχώδεις διαταραχές.

Πώς να είσαι ζεν όλη μέρα: Φυτό-αρωγός στην αντιμετώπιση του άγχους

Η ρίζα της βαλεριάνας περιέχει δύο βασικούς τύπους ενώσεων, τα σεσκιτερπένια (βαλερενικό οξύ) και διάφορους τριεστέρες (βαλεποτριικά), στα οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η αναλγητική της δράση.

Καταναλώνεται κυρίως ως τσάι, αλλά κυκλοφορεί στην αγορά και στη μορφή υγρού εκχυλίσματος, βάμματος και συμπληρωμάτων διατροφής. Είναι ευαίσθητη στο φως και γι’ αυτό το λόγο θα πρέπει να αποθηκεύεται σε περιβάλλον που να προφυλάσσεται από αυτό.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share