Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024

Το ήξερες; Αν ρίχνεις κανέλα στον καφέ ο εγκέφαλός σου θα...

Όντως τώρα;

3 Δεκεμβρίου 2021 10:50
Το ήξερες; Αν ρίχνεις κανέλα στον καφέ ο εγκέφαλός σου θα...
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εσύ σίγουρα δεν το γνώριζες πως η κανέλα μπορεί να βάλει τον εγκέφαλό σου σε... λειτουργία! Κι όμως, αυτό το μπαχαρικό που βρίσκεται στην κουζίνα σου έχει πολλές ευεργετικές ικανότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό!

Ειδικοί αναφέρουν χαρακτηριστικά πως μπορείς –και πρέπει- να προσθέτεις κανέλα στον καφέ σου.

Η κανέλα βάζει τον εγκέφαλό σας σε λειτουργία

Η καφεΐνη που περιέχεται στον καφέ μπορεί να είναι ο τρόπος με τον οποίο ο εγκέφαλός σου μπαίνει σε λειτουργία το πρωί, αλλά η προσθήκη κανέλας στην κούπα σου θα βελτιώσει τη γνωστική επεξεργασία του εγκεφάλου σου, θα ενισχύσει πλήρως τη λειτουργία του εγκεφάλου σου και θα σε βοηθήσει να ελέγξεις τις οπτικές και κινητικές ικανότητες.

Η κανέλα κάνει καλό στην καρδιά σου

Στην ίδια ερευνητική μελέτη του Penn State, η ερευνητική ομάδα ανακάλυψε ότι η κανέλα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ασθενειών. Με απλά λόγια, μειώνει τα επιβλαβή τριγλυκερίδια που προκαλούν φραγμένες αρτηρίες και άλλα καρδιακά προβλήματα υγείας κατά 30%. Δοκίμασε να πιεις αυτό το ρόφημα με κανέλα και θα πάθεις πλάκα! Θα κάνει καλό στον οργανισμό σου και το συστήνουν και γιατροί!

Μην το παρακάνεις με την κανέλα στον καφέ - Έχει παρενέργειες

Το μεγάλο πρόβλημα με την κανέλα κασσία είναι ότι έχει σημαντική περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, μια αντιπηκτική ουσία που όμως είναι τοξική για το συκώτι σε μεγάλες ποσότητες και προκαλεί καρκίνο στα ζώα (πρόκειται για μια ομάδα ουσιών που βρίσκονται σε διάφορα λαχανικά, φρούτα και μπαχαρικά και μυρίζουν σαν φρέσκο άχυρο).

Ο αμερικανικός οργανισμός Food and Drug Administration έχει απαγορεύσει την κουμαρίνη ως αρωματικό πρόσθετο από το 1954 ενώ το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (Council of the European Communities) έθεσε το 1988 ως ανώτατο όριο περιεκτικότητας σε κουμαρίνη τα 2 mg ανά κιλό στα διάφορα τρόφιμα και αναψυκτικά. Βάσει νεωτέρων στοιχείων, το 2008, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (European Food Safety Authority) έθεσε ως μέγιστη συνιστώμενη Ανεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (TDI) το 0,1 mg κουμαρίνης ανά κιλό σωματικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ένα άνθρωπος 60 κιλών μπορεί να καταναλώνει μέχρι 6 mg κουμαρίνης την ημέρα.

Θα μπορούσε κάποιος να ξεπεράσει εύκολα το ανώτατο όριο; Η κασσία περιέχει κατά μέσο όρο 3 γραμμάρια κουμμαρίνης ανά κιλό (3 mg ανά γραμμάριο) ενώ έχουν βρεθεί και δείγματα που περιείχαν 10 γραμμάρια ανά κιλό – μια τσεχική μελέτη βρήκε περιεκτικότητα 2,6-7 γραμμάρια ανά κιλό σε εξήντα δείγματα. Συνεπώς με 2 γραμμάρια κασσία ένας άνθρωπος 60 κιλών έχει φτάσει στο ανώτατο όριο πρόσληψης κουμαρίνης, και μπορεί να το έχει ξεπεράσει. Ένα κουταλάκι του γλυκού περιέχει περίπου 4,25 γραμμάρια σκόνης κασσία και από 5,5 μέχρι 12 mg κουμαρίνη, άρα είναι στο όριο και πιθανότατα το ξεπερνά. Ένα μικρό παιδί βάρους 15 κιλών φτάνει στο όριο καταναλώνοντας 0,5 γραμμάρια.

Να σημειωθεί ότι ενώ η κασσία περιέχει κουμαρίνη μέχρι και 1% (συνήθως 0,4-0,8%), η κανέλα Κεϋλάνης περιέχει μόνο ίχνη της ουσίας, περίπου 0,004% αν και νεότερες μελέτες βρήκαν περιεκτικότητα 0,017%. Λόγω αυτών των διαφορών, μόνο η κασσία έχει αντιπηκτικές ιδιότητες. Όσον αφορά την περιεκτικότητα σε κουμαρίνη, να σημειωθεί ότι ακόμα και το ίδιο δέντρο μπορεί να δώσει σημαντική διαφορά, συνεπώς δεν υπάρχει σταθερή σύγκριση για τα δύο είδη. Μια μελέτη σε 91 δείγματα στη Γερμανία έδειξε ότι η σκόνη κασσίας είχε κατά μέσο όρο 63 φορές περισσότερη κουμαρίνη από την κανέλα Κεϋλάνης ενώ η αντίστοιχη διαφορά στα ξυλάκια κανέλας ήταν 18 φορές.

Για να περιοριστεί η πρόσληψη κουμαρίνης, η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε μια κατευθυντήρια γραμμή για τη μέγιστη περιεκτικότητά της στα τρόφιμα αρτοποιίας. Μέχρι 50 mg ανά κιλό στα εποχιακά και 15 mg ανά κιλό στα καθημερινά. Για τα επιδόρπια το όριο είναι 5 mg ανά κιλό. Μια μελέτη του 2014 στη Δανία εξέτασε 74 τρόφιμα τα οποία περιείχαν κανέλα και βρήκε ότι ξεπερνούσαν τα ευρωπαϊκά όρια σχεδόν κατά 50%.

Είναι σαφές, ότι κατά την εγκυμοσύνη και το θηλασμό θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερη προσοχή.

Ένας μικρός αριθμός ατόμων μπορεί να εκδηλώνει αλλεργία στην κανέλα.

Πηγή: youweekly.gr

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share