Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

Ζουμερό φρούτο που μας σώζει από το έμφραγμα!

Τι διαπίστωσαν οι ερευνητές

29 Σεπτεμβρίου 2021 15:02
Ζουμερό φρούτο που μας σώζει από το έμφραγμα!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Είναι απαραίτητο “αξεσουάρ” σε κάθε ψυγείο το καλοκαίρι και τώρα οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως έχει ευεργετική δράση για την καρδιά μας.

Πρόκειται βέβαια για το καρπούζι!

Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα διαπίστωσαν ότι το ζουμερό καλοκαιρινό φρούτο μειώνει την αρτηριακή πίεση κι έτσι μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφράγματος.

Γιατί βοηθάει την καρδιά

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Hypertension αναφέρει ότι το καρπούζι έχει σημαντικά οφέλη για την καρδιά, ιδιαίτερα σε παχύσαρκα άτομα, ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το κρύο αυξάνει τις πιθανότητες πρόωρου θανάτου λόγω εμφράγματος, καθώς η καρδιά λειτουργεί πιο εντατικά για να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Έτσι, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση εκχυλίσματος καρπουζιού μειώνει την πίεση που ασκείται στην καρδιακή αορτή κι έτσι ο κίνδυνος εμφράγματος και εγκεφαλικού είναι μικρότερος.

 Ζουμερό φρούτο που μας σώζει από το έμφραγμα!

Τυλίγετε το καρπούζι με μεμβράνη και το βάζετε στο ψυγείο; Σταματήστε το αμέσως!

Κάθε φορά που τρως καρπούζι μετά το βάζεις στο ψυγείο, χωρίς να ξέρεις ότι κάνεις κάτι κακό για την υγεία σου. Το πρώτο πράγμα που οι περισσότεροι κάνουν είναι να σκεπάσουν το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη και να το βάλουν στο ψυγείο, αγνοώντας πόσο κακό μπορεί να είναι για την υγεία τους.

Εντούτοις, η πλαστική μεμβράνη περιέχει χημικές ουσίες που μπορούν να μολύνουν τα τρόφιμα που πρέπει να διατηρούνται φρέσκα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή η μόλυνση μπορεί να επηρεάσει την αρτηριακή πίεση και τη γονιμότητα. Παράλληλα δείτε πώς μπορείτε να καταλάβετε αν το καρπούζι και το πεπόνι είναι καλό ή μάπα.

Σε κάθε περίπτωση, εάν έχετε καλύψει το καρπούζι με πλαστική μεμβράνη αλλά δεν το έχετε βάλει στο ψυγείο, ή μόλις το βγάλατε από το ψυγείο αλλά δεν το έχετε ξεσκεπάσει ακόμη - αυτό θα μπορούσε να επιδεινώσει τα πράγματα, επειδή η θερμότητα επηρεάζει την ταχύτερη μόλυνση των τροφίμων.

Καρπούζι: Γιατί δεν πρέπει να το βάζετε στο ψυγείο με μεμβράνη

Τι συμβαίνει με την πλαστική μεμβράνη

Αλλά αυτό δεν είναι όλο – η πλαστική μεμβράνη που καλύπτει το καρπούζι, αυξάνει τη θερμοκρασία και έτσι μπορεί να δημιουργήσει ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την ανάπτυξηπολλών βακτηρίων – ειδικά εάν η ψύξη του ψυγείου δεν έχει ρυθμιστεί στο μέγιστο, επειδή το καρπούζι είναι πλούσιο σε ζάχαρη που βοηθά στην αναπαραγωγή των βακτηρίων.

Ένα άλλο μεγάλο λάθος είναι η τοποθέτηση πολλών στρώσεων πλαστικής μεμβράνης για να διατηρηθεί το καρπούζι φρέσκο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καθώς αυτό αυξάνει τη θερμοκρασία και το καρπούζι δεν μπορεί να «αναπνεύσει» – οδηγώντας σε ζύμωση (ειδικά εάν το καρπούζι είναι έξω από το ψυγείο) και στην περαιτέρω σήψη του. Στη χειρότερη περίπτωση, αυτά τα βακτήρια μπορεί να οδηγήσουν σε τροφική δηλητηρίαση και διάρροια.

Γιατί πρέπει να τρως περισσότερο καρπούζι και δεν πρέπει να πετάξεις τα κουκούτσια

Το καρπούζι δεν είναι μια τροφή που θα βρεις συχνά στα διατροφικά πλάνα αθλητών ή bodybuilders. Αυτοί, προτιμούν να φορτώνουν υδατάνθρακες από αμυλούχες πηγές όπως το ρύζι και το πλιγούρι βρώμης και λιγότερο από φρούτα. Όμως αυτό αποδεικνύεται λάθος. Φρούτα σαν το καρπούζι θεωρούνται από τους επιστήμονες της αθλητικής διατροφής ως άριστο μέσο για δημιουργία μεγαλύτερης αντοχής των μυών.

Γιατί πρέπει να τρως περισσότερο καρπούζι και δεν πρέπει να πετάξεις τα κουκούτσια

Μια πρόσφατη μελέτη από το Universidad Politécnica de Cartagena στην Ισπανία έλεγξε τις επιδράσεις του χυμού καρπουζιού στη μυϊκή αποθεραπεία μετά την άσκηση, αποκαλύπτοντας πως το αμινοξύ κιτρουλίνη που περιέχει το καρπούζι, βοηθά στην ταχύτερη μείωση του καρδιακού ρυθμού και των επιπέδων μυϊκής κόπωσης. Οι εθελοντές έλαβαν 500 ml χυμού καρπουζιού μία ώρα πριν την προπόνηση, ωστόσο, η έρευνα μιλά και για άλλους τρόπους με τους οποίους μπορείς να καταναλώσεις την πολύτιμη κιτρουλίνη:

Παγάκια καρπουζιού: Κόψε ένα καρπούζι σε κύβους και τοποθέτησέ τους στην κατάψυξη μέσα σε πλαστικές σακούλες. Μια ώρα πριν πας γυμναστήριο βάλε μερικά κυβάκια σε ένα σέικερ, χτύπα γερά και απόλαυσε ένα καρπούζι σε μορφή παγωμένου long drink.

Χυμός: Φρέσκο, άσπορο, παγωμένο καρπούζι στο μπλέντερ. Το πίνεις μονορούφι, σαν ρευστό smoothie.

Γκουρμέ: Ψήσε μεγάλες γαρίδες στη σχάρα, τις οποίες θα έχεις μαρινάρει σε χυμό καρπουζιού. Μόλις ψηθούν, ρίξε πάνω τους έξτρα ζουμί από καρπούζι. Έξτρα όφελος; Άπαχη πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας (120 γραμμάρια γαρίδας φορτώνουν τους μυς σου με 25 γραμμάρια πρωτεΐνης).

βοηθά στην ταχύτερη μείωση του καρδιακού ρυθμού

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share