Κυριακή, 01 Αυγούστου 2021

Καρπούζι και πεπόνι: Πώς θα καταλάβετε αν είναι καλό... ή μάπα

Τα μυστικά για να διαλέξετε τα καλύτερα

22 Ιουλίου 2021 20:20
Καρπούζι και πεπόνι: Πώς θα καταλάβετε αν είναι καλό... ή μάπα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Το καλοκαίρι έχει, ασφαλώς, τα δικά του φρούτα, με το καρπούζι και το πεπόνι να είναι χαρακτηριστικά και άπαντες να θέλουν να γευτούν τα καλύτερα.

Αναφορικά με το καρπούζι, όσο πιο κόκκινο, τόσο πιο εντυπωσιακό και όσο πιο γλυκό και ζουμερό, τόσο πιο μεγάλη και η ικανοποίηση, αν και μπορούμε να φτιάξουμε εντυπωσιακές παρασκευές με αυτό.

Ευτυχώς στην Ελλάδα τα καρπούζια αφθονούν. Δυστυχώς κάποιοι επιτήδιοι προκειμένου να ξεκινήσουν να πωλούν πιο γρήγορα την παραγωγή τους, δεν τα αφήνουν να ωριμάσουν όσο πρέπει, με αποτέλεσμα να φτάνει στο πιάτο μας, το γνωστό ροζ, άγευστο καρπούζι. Και τι δεν έχουμε δοκιμάσει... Χτυπήματα για να μας ανοίξει -αυτό με τα χτυπήματα λειτούργησε ποτέ άραγε; Διαπραγματεύσεις με τον πωλητή να μας πει πότε το έκοψε και από πού είναι...και τόσα άλλα.

Και είναι λογικό. Κανείς δεν θέλει καρπούζι με γεύση κολοκύθας. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε για να μην μας βγει μάπα το καρπούζι;

Υπάρχει ένα μικρό, αλλά σημαντικό μυστικό. Το κοτσάνι. Αν παρατηρήσετε το κοτσάνι του καρπουζιού και δείτε ότι αυτό έχει ξεραθεί, τότε έχετε στα χέρια σας ένα γινομένο, κατακόκκινο και ζουμερό καρπούζι. Αν πάλι το κοτσάνι είναι ακόμα πρασινωπό, τότε μάλλον το καρπούζι κόπηκε πρόωρα από το χωράφι.

Εκτός βέβαια από το κοτσάνι υπάρχουν και άλλοι τρόποι για να εντοπίσετε το γλυκό κόκκινο καρπούζι. Παρατηρήστε το σημείο στο οποίο ακουμπούσε πάνω στο χωράφι. Αν εκείνο το τμήμα του είναι κιτρινωπό τότε έχετε στα χέρια σας ένα γινομένο καρπούζι. Αν είναι λευκό, είναι και πάλι πρόωρα κομμένο.

Επιλέξτε ένα μετρίου μεγέθους καρπούζι που θα νιώσετε ότι είναι πιο βαρύ από ό,τι θα έπρεπε. Επίσης, κάντε έξυπνες αγορές με βάση το φύλο του καρπουζιού. Τα πιο μαρκυά είναι τα αρσενικά. Σύμφωνα με τους παραγωγούς είναι πολύ ζουμερά. Τα πιο στρογγυλά είναι τα θηλυκά και είναι πιο γλυκά στην γεύση.

Το καλό καρπούζι και πεπόνι

Αυτό είναι... το σωστό πεπόνι

Ένα καλό πεπόνι δεν πρέπει να έχει τραυματισμούς, θαμπά ή μαλακά σημεία και μελανιές. Πάρτε το λοιπόν στα χέρια σας, στριφογυρίστε το και ελέγξτε καλά την επιφάνειά του.

Αν και τα φωτεινά χρώματα είναι πάντα πιο εντυπωσιακά, στο πεπόνι ισχύει το όσο πιο θαμπό και άτονο το χρώμα, τόσο πιο γλυκό θα είναι στη γεύση. Να θυμάστε τα γινωμένα πεπόνια έχουν ένα θαμπό κίτρινο προς λεμονί χρώμα, με ελάχιστο πράσινο.

Την ώρα που θα στριφογυρνάτε το πεπόνι στα χέρια σας, εκτός από την επιφάνειά του, νιώστε και το βάρος του. Θα πρέπει να σας φαίνεται βαρύ για το μεγεθός του. Ένα μεγαλούτσικο και βαρύ πεπόνι είναι σίγουρα χυμώδες, λαχταριστό και γλυκό.

Κρατήστε το καλά και δώστε το ένα πολύ ελαφρύ χαστούκι, προσοχή μην τραυματίσετε το φρούτο καθώς χαλάει η γεύση. Άμα το πεπόνι είναι ώριμο θα ακούσετε ένα κοίλο ήχο.

Ζουλίξτε απαλά, επίσης, το πεπόνι με τα δάχτυλα σας στην κυκλική περιοχή γύρω από το κοτσάνι. Άμα το πεπόνι είναι ζαχαρώδες και λαχταριστό εσωτερικά, η περιοχή αυτή θα είναι μαλακή και θα πρέπει να σας μυρίζει γλυκιά πεπονίλα.

 

Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share