Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Γιατί πρέπει να πλένετε τα δόντια σας με αλάτι και μαγειρική σόδα

Έξυπνο τρικ

14 Αυγούστου 2021 14:45
Γιατί πρέπει να πλένετε τα δόντια σας με αλάτι και μαγειρική σόδα
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Αν ανήκετε σε εκείνους που θα δοκίμαζαν τα πάντα για ένα λαμπερό και γεμάτο φρεσκάδα χαμόγελο, τότε πρέπει σίγουρα να δοκιμάσετε να πλύνετε τα δόντια σας με θαλασσινό αλάτι ή/και με μαγειρική σόδα.

Είναι ένας απόλυτα φυσικός τρόπος για να ενδυναμώσετε τα ούλα και τα δόντια, να διαλύσετε τυχόν συσσωρευμένη πλάκα και να εξασφαλίσετε δροσερή αναπνοή.

Δείτε για ποιο λόγο...

  • Θαλασσινό αλάτι

Το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το πυρίτιο, ο φώσφορος, το νάτριο, το νικέλιο και ο σίδηρος είναι μερικά μόνο από τα πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα που υπάρχουν στο θαλασσινό αλάτι. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δυναμώνουν τα ούλα, προστατεύουν από τον σχηματισμό πλάκας και την κακή αναπνοή και μπορούν ακόμη και να λευκάνουν τα δόντια σας σε βάθος χρόνου.

Η υψηλή περιεκτικότητα σε ιώδιο δίνει στο αλάτι της θάλασσας αντιβακτηριακές ιδιότητες και σας βοηθά στην εξουδετέρωση των οξέων στο στόμα. Το αλάτι διεγείρει την παραγωγή σάλιου από τους σιελογόνους αδένες. Το σάλιο δημιουργεί ένα αντιβακτηριδιακό "φράγμα" που προστατεύει το σμάλτο των δοντιών σας.

Μπορείτε είτε να βουτήξετε μια υγρή οδοντόβουρτσα σε μισό κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι και να βουρτσίσετε τα δόντια σας με ελαφριές, κυκλικές κινήσεις, ή, εναλλακτικά, μπορείτε να κάνετε "μπουκώματα" με διάλυμα αλατόνερου για 30 δευτερόλεπτα. Αυτά τα μπουκώματα θα σας βοηθήσουν επίσης να περιορίσετε το πρήξιμο και τη φλεγμονή των ούλων και να εξολοθρεύσετε τα βακτήρια στο στόμα.

 Γιατί πρέπει να πλένετε τα δόντια σας με αλάτι και μαγειρική σόδα

  • Μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι από τις καλύτερες ουσίες για να λευκάνετε τα δόντια σας. Είναι αρκετά ισχυρή, ώστε να σπάσει τα αποθέματα πλάκας χωρίς να είναι τόσο λειαντική, ώστε να φθείρει το σμάλτο των δοντιών σας.

Το ανθρακικό νάτριο είναι εξαιρετικά αλκαλικό και ως εκ τούτου ενεργεί αντίθετα με τα οξέα στο στόμα (τα οξέα προκαλούν τερηδόνα), σκοτώνει τα βακτήρια και τα μικρόβια και καταπολεμά την κακή αναπνοή.

Μπορείτε να αναμίξετε τη σόδα με νερό σε υφή πάστας και με αυτό το μείγμα να καθαρίσετε τα δόντια σας. Επίσης μπορείτε να συνδυάσετε τη σόδα και το αλάτι για να φτιάξετε τη δική σας σπιτική οδοντόκρεμα.

Δεν είναι ανάγκη να αντικαταστήσετε την οδοντόκρεμά σας με αλάτι ή μαγειρική σόδα. Αρκούν 1-2 πλύσεις με αυτά τα υλικά κάθε εβδομάδα ως συμπληρωματική οδοντιατρική περίθαλψη.

Nα πλένετε τα δόντια σας με μαγειρική σόδα

9 +1 πασίγνωστα φαγητά που προκαλούν ανεπανόρθωτες βλάβες στα δόντια σας

Όλοι θέλουμε να έχουμε ένα υγιές χαμόγελο και κάνουμε γι’ αυτό ό, τι μπορούμε: Επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρο τακτικά, δεν τρώμε συχνά γλυκά και γενικά παρακολουθούμε τη διατροφή μας. Ωστόσο, συχνά αυτό που μπορεί να φαίνεται ασφαλές εκ πρώτης όψης, μπορεί να είναι επιβλαβές για τα δόντια μας.

Για να προειδοποιήσουμε τους αναγνώστες μας, συντάξαμε έναν κατάλογο με γνωστά προϊόντα, που προκαλούν στα δόντια περισσότερο κακό παρά καλό.

Λευκό κρασί

λευκό κρασί βλάβες δόντια

Οι λάτρεις του λευκού κρασιού θα πρέπει να επιλέξουν: το αγαπημένο τους ποτό ή υγιεινό σμάλτο. Αν φοβάστε για υπερευαισθησία και εύθραυστα δόντια, τότε απέχετε από το λευκό κρασί.

Κόκκινο κρασί

κόκκινο κρασί βλάβες δόντια

Το κόκκινο κρασί δεν επηρεάζει τόσο την υγεία των δοντιών σας, παρά μόνο δίνει μια αντιαισθητική γκρίζα απόχρωση στο σμάλτο των δοντιών.

Πατατάκια

πατατάκια βλάβες δόντια

Είναι απλό: τα πατατάκια, που αποτελούνται από γρήγορους υδατάνθρακες, υπό την επίδραση του σάλιου μετατρέπονται σε γλυκόζη, και απειλεί τα δόντια με τερηδόνα. Επιπλέον, μετά την κατανάλωσή τους μένει στα δόντια μια επίστρωση από άμυλο, και γι’ αυτό αν δεν θέλετε να αποκτήσετε οδοντική πλάκα μετά από ένα σνακ, ξεπλύνετε το στόμα σας με νερό.

Τσίχλα

τσίχλα βλάβες δόντια

Φαίνεται ότι μασώντας μια τσίχλα χωρίς ζάχαρη, δεν μπορεί να προκαλέσει κάποιο κακό στα δόντια. Αλλά ο βασικός κίνδυνος της τσίχλας δεν είναι η ζάχαρή της, αλλά η καταστροφική της δράση στα σφραγίσματα και τις γέφυρες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της μάσησης αυξάνεται η ροή του σάλιου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό αλκαλικού pH, το οποίο με τη σειρά του, διαβρώνει εξίσου τα σφραγίδατα και το σμάλτο.

Ποπ κορν

ποπ κορν βλάβες δόντια

Ταινία χωρίς ποπ κορν γίνεται; Αξίζει να το σκεφτείτε την επόμενη φορά που θα φάτε ποπ κορν, καθώς πάντα υπάρχουν κελύφη καλαμποκιού που δεν ανοίγουν κατά το ψήσιμο και μπορούν να βλάψουν τα σφραγίσματα τα αδύναμα δόντια. Επιπλέον, αν τρώτε γλυκό ποπ κορν, τότε όπως και τα πατατάκια, αποτελείται από γρήγορους υδατάνθρακες που μόλις έρθουν σε επαφή με σάλιο μετατρέπονται σε καταστροφική γλυκόζη.

Ντομάτες

ντομάτες βλάβες δόντια

Καθώς και τα εσπεριδοειδή, οι ντομάτες έχουν υψηλή οξύτητα, και αυτό αφορά όχι μόνο τις φρέσκες ντομάτες, αλλά επίσης μια ποικιλία από σάλτσες, σούπες και μαγειρευτά. Το οξύ έχει εξαιρετικά αρνητική επίδραση στο σμάλτο και αυξάνει σημαντικά την ευαισθησία των δοντιών. Θα πρέπει να το προσέξετε και να μην μαγειρεύετε συχνά πιάτα, στα οποία βασικό συστατικό είναι η ντομάτα.

Ψωμί, ζυμαρικά και πατάτες

ζυμαρικά βλάβες δόντια

Τα προϊόντα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες αμύλου κατά τη μάσηση κολλάνε στα δόντια και παραμένουν στο στόμα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, σε επαφή με το σάλιο, οι αμυλούχες ουσίες μετατρέπονται σε γλυκόζη, που προκαλεί τερηδόνα.

Αποξηραμένα φρούτα

αποξηραμένα φρούτα βλάβες δόντια

Τα αποξηραμένα βερίκοκα, δαμάσκηνα και άλλα φρούτα είναι επικίνδυνα για τα δόντια, εξαιτίας της κολλώδους υφής τους που κυριολεκτικά κολλάει ζάχαρη στα δόντια. Όπως γνωρίζετε, η ζάχαρη έχει δυσάρεστες συνέπειες: προκαλεί το σχηματισμό της τερηδόνας και καταστρέφει το σμάλτο.

Τσάι

τσάι βλάβες δόντια

Δεν είναι μυστικό ότι το τσάι περιέχει καφεΐνη, η οποία όμως δεν βλάπτει το στόμα. Στο τσάι περιέχεται φθόριο, το οποίο επηρεάζει αρνητικά την υγεία των δοντιών. Το φθόριο είναι απαραίτητο για τον άνθρωπο, αλλά σε υπεραφθονία οδηγεί σε σοβαρές ασθένειες των δοντιών και των οστών. Για να μη το παρακάνετε, μην πίνετε παραπάνω από 4 φλιτζάνια τσάι την ημέρα και απέχετε από φθηνά φακελάκια τσαγιού.

Μύρτιλλα

μύρτιλλα βλάβες δόντια

Τα μύρτιλλα δεν επηρεάζουν τη δύναμη των δοντιών, αλλά αμέσως αφήνουν μπλε λεκέδες στα δόντια . Φυσικά, αν δεν τα τρώτε πολύ συχνά, δεν θα συμβεί τίποτα, αλλά οι λάτρεις αυτών των μούρων πρέπει να έχουν υπόψη ότι με την πάροδο του χρόνου, τα δόντια θα κιτρινίσουν ελαφρώς από τον χυμό των μύρτιλλων.

Μπόνους: Μάθετε με ποιο όργανο σχετίζεται ο πονόδοντος

βλάβες δόντια γνάθος

Μερικοί γιατροί λένε ότι μπορείτε να εντοπίσετε ανάλογα με ποιο δόντι πονάει, το αντίστοιχο όργανο του σώματος που νοσεί. Για παράδειγμα, αν πονούν οι κυνόδοντες, θα πρέπει να ελέγξετε για χολοκυστίτιδα, ενώ αν πονάνε οι φρονιμίτες μπορεί να υπάρχει πρόβλημα υγείας στην καρδιά και το στομάχι. Η απόδειξη αυτής της σχέσης είναι δύσκολη, αλλά αν θέλετε να θυμάστε ποιο δόντι αντιστοιχεί σε ποιο εσωτερικό όργανο, λάβετε υπόψη το παραπάνω σχεδιάγραμμα.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share