Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης
Τι δείχνουν τα ευρήματα;
Μελέτη από τη Βρετανία αποκαλύπτει τους χώρους με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρώτος χώρος στη λίστα, συνδέεται με 30 φορές μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με τον τελευταίο στη λίστα!
Κουρεία, κομμωτήρια, και γενικά οι υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης, αλλά και τα σπίτια συγγενών και φίλων αποδεικνύεται ότι είναι οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την μετάδοση του κορωνοϊού.
Τα στοιχεία της βρετανικής μελέτης που εξέτασε δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.
Ο ελάχιστος κίνδυνος υπολογίζεται ότι αφορά τα καταστήματα και, περιέργως, τις δομές υγείας.
Οι ερευνητές του Public Health England ανέλυσαν δεδομένα για όλα τα κρούσματα κορωνοϊού που ιχνηλατήθηκαν το διάστημα 1 Νοεμβρίου 2020 – 20 Ιανουαρίου 2021 (συνολικά πάνω από 2,3 εκατ. κρούσματα) όταν εξαπλωνόταν ραγδαία στη χώρα το βρετανικό στέλεχος Άλφα και η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο Lancet Infectious Diseases.
Οι χώροι μετάδοσης κατά φθίνουσα σειρά:
- Υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης (κουρεία, κομμωτήρια, χώροι μασάζ και περιποίησης νυχιών)
- Επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων
- Υπηρεσίες πληροφοριών και ενημέρωσης
- Σχολεία, Βρεφοκομεία και νηπιαγωγεία
- Παραγωγή τροφίμων
- Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
- Σωφρονιστικά καταστήματα – κέντρα κράτησης
- Εστιατόρια
- Υπηρεσίες έκτακτων αναγκών
- Χώροι αναψυχής
- Εργοστάσια – εργοτάξια
- Δημόσιες υπηρεσίες
- Μέσα μεταφοράς, αποθήκες, κέντρα διανομής
- Πανεπιστήμια και φορείς εκπαίδευσης
- Υπηρεσίες κρίσιμων υποδομών
- Υπηρεσίες υγείας – κοινωνικές υπηρεσίες
- Καταστήματα.
Έρευνα - Κορωνοϊός: Σύμμαχος στην καταπολέμηση της Covid-19 ο καφές
Ο καφές, σύμφωνα με σχετική έρευνα, θα μπορούσε να αποδειχθεί σύμμαχος στην καταπολέμηση και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.
Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν.
10% μείωση του κινδύνου
Και τα λαχανικά στο παιχνίδι
Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, ενώ το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) δείχνει το αντίθετο αποτέλεσμα, που δεν συνδέεται με το ίδιο το κρέας, αλλά μάλλον με τα επιβλαβή πρόσθετα των τροφίμων.