Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης

Τι δείχνουν τα ευρήματα;

18 Ιουλίου 2021 10:18
Έρευνα - Κορωνοϊός: Οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Μελέτη από τη Βρετανία αποκαλύπτει τους χώρους με τον μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού. Αξιοσημείωτο είναι πως ο πρώτος χώρος στη λίστα, συνδέεται με 30 φορές μεγαλύτερο ρίσκο σε σχέση με τον τελευταίο στη λίστα!

Κουρεία, κομμωτήρια, και γενικά οι υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης, αλλά και τα σπίτια συγγενών και φίλων αποδεικνύεται ότι είναι οι χώροι με τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την μετάδοση του κορωνοϊού.

Τα στοιχεία της βρετανικής μελέτης που εξέτασε δεδομένα για εκατοντάδες χιλιάδες κρούσματα του δεύτερου κύματος του κορωνοϊού είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά.

χώροι μετάδοσης κορωνοιός

Ο ελάχιστος κίνδυνος υπολογίζεται ότι αφορά τα καταστήματα και, περιέργως, τις δομές υγείας.

Οι ερευνητές του Public Health England ανέλυσαν δεδομένα για όλα τα κρούσματα κορωνοϊού που ιχνηλατήθηκαν το διάστημα 1 Νοεμβρίου 2020 – 20 Ιανουαρίου 2021 (συνολικά πάνω από 2,3 εκατ. κρούσματα) όταν εξαπλωνόταν ραγδαία στη χώρα το βρετανικό στέλεχος Άλφα και η συγκεκριμένη μελέτη παρουσιάζεται ως προδημοσίευση στο Lancet Infectious Diseases.

Οι χώροι μετάδοσης κατά φθίνουσα σειρά:

  • Υπηρεσίες προσωπικής περιποίησης (κουρεία, κομμωτήρια, χώροι μασάζ και περιποίησης νυχιών)
  • Επισκέψεις σε σπίτια συγγενών και φίλων
  • Υπηρεσίες πληροφοριών και ενημέρωσης
  • Σχολεία, Βρεφοκομεία και νηπιαγωγεία
  • Παραγωγή τροφίμων
  • Σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • Σωφρονιστικά καταστήματα – κέντρα κράτησης
  • Εστιατόρια
  • Υπηρεσίες έκτακτων αναγκών
  • Χώροι αναψυχής
  • Εργοστάσια – εργοτάξια
  • Δημόσιες υπηρεσίες
  • Μέσα μεταφοράς, αποθήκες, κέντρα διανομής
  • Πανεπιστήμια και φορείς εκπαίδευσης
  • Υπηρεσίες κρίσιμων υποδομών
  • Υπηρεσίες υγείας – κοινωνικές υπηρεσίες
  • Καταστήματα.

Έρευνα - Κορωνοϊός: Σύμμαχος στην καταπολέμηση της Covid-19 ο καφές

Ο καφές, σύμφωνα με σχετική έρευνα, θα μπορούσε να αποδειχθεί σύμμαχος στην καταπολέμηση και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου COVID-19.

Η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, όπως καταδεικνύει έρευνα του Πανεπιστήμιο Νορθουέστερν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Nutrients», oi επιστήμονες εξέτασαν σχεδόν 40.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειo, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών τους συνηθειών, μεταξύ 2006 και 2010.
καφές έρευνα κορωνοιός

10% μείωση του κινδύνου

Ο σκοπός της μελέτης ήταν να αποκαλυφθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, επεξεργασμένου κρέατος, κόκκινου κρέατος, φρούτων, λαχανικών και λιπαρών ψαριών, και την πιθανή μετάδοση της νόσου COVID-19.
Πάντως, με βάση τα σχετικά επιστημονικά ευρήματα, «η συνήθης κατανάλωση ενός ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα συσχετίστηκε με περίπου 10% μείωση του κινδύνου για τη νόσο COVID-19 σε σύγκριση με λιγότερο από ένα φλιτζάνι ανά ημέρα».
Όπως υποδεικνύεται στη μελέτη, «οι πιθανότητες θετικότητας στη νόσο COVID-19 ήταν 0,90, 0,90 και 0,92 για την κατανάλωση ποσότητας ενός φλιτζανιού, δύο-τριών φλιτζανιών και άνω των τεσσάρων φλιτζανιών καφέ ανά ημέρα, αντίστοιχα, σε σχέση με την κατανάλωση κάτω από ένα φλιτζάνι καφέ ημερησίως.
Από την πλευρά τους, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να εξηγηθούν από τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του καφέ που μπορούν, εν μέρει, να ανακουφίσουν τα σύνδρομα που συνδέονται με «τη σοβαρότητα και τη θνησιμότητα της νόσου COVID-19», αλλά τόνισαν ότι ο αντίκτυπος του καφέ στην ασθένεια αξίζει περαιτέρω διερεύνησης.
λαχανικά έρευνα κορωνοιός

Και τα λαχανικά στο παιχνίδι

Στη μελέτη αναλύθηκε, επίσης, η συσχέτιση των ασθενειών με άλλα προϊόντα.

Ειδικότερα, η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων λαχανικών μειώνει τον κίνδυνο μόλυνσης από τη νόσο COVID-19, ενώ το επεξεργασμένο κρέας (όπως το λουκάνικο και το ζαμπόν) δείχνει το αντίθετο αποτέλεσμα, που δεν συνδέεται με το ίδιο το κρέας, αλλά μάλλον με τα επιβλαβή πρόσθετα των τροφίμων.
Οι συγγραφείς της προαναφερθείσας μελέτης υποστηρίζουν: «Αν και αυτά τα ευρήματα απαιτούν ανεξάρτητη επιβεβαίωση, η τήρηση ορισμένων διατροφικών συμπεριφορών μπορεί να είναι ένα επιπλέον εργαλείο τόσο για τις υπάρχουσες οδηγίες προστασίας από τη νόσο COVID-19 όσο και για τον περιορισμό της εξάπλωσης αυτού του ιού».
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share