Δευτέρα, 25 Οκτωβρίου 2021

Αθόρυβο εγκεφαλικό: Ποια τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Ποια τα συμπτώματα του αθόρυβου εγκεφαλικού;

17 Ιουλίου 2021 15:45
Αθόρυβο εγκεφαλικό: Ποια τα συμπτώματα που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η μερική παράλυση του προσώπου, η διαταραχή της ομιλίας και η σύγχυση είναι τα τυπικά συμπτώματα που συνοδεύουν ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι περισσότεροι γνωρίζουν τι είναι το ισχαιμικό και το αιμορραγικό εγκεφαλικό, οι δύο βασικότεροι και πιο επικίνδυνοι τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχει όμως και το λεγόμενο μίνι εγκεφαλικό ή μικροεγκεφαλικό (παροδικό ισχαιμικό αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο) και το αθόρυβο εγκεφαλικό, δύο πιο ήπιες μορφές εγκεφαλικού που μπορεί να μην αντιληφθούμε καν.

Εγκεφαλικό ονομάζεται γενικώς ένα επεισόδιο κατά το οποίο διαταράσσεται η παροχή αίματος σε κάποιο τμήμα του εγκεφάλου.

Όταν τα συμπτώματα του εγκεφαλικού είναι εξαιρετικά ήπια, ονομάζεται μίνι εγκεφαλικό. Όταν το εγκεφαλικό δεν εκδηλώνεται με εμφανή συμπτώματα, δεν προκαλεί διαταραχές στη φυσιολογική λειτουργία ή το επεισόδιο δεν αποτυπώνεται στη μνήμη του ασθενούς, πρόκειται για το λεγόμενο αθόρυβο εγκεφαλικό.

Το αθόρυβο εγκεφαλικό μπορεί να προκαλέσει μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο. Τα επαναλαμβανόμενα επεισόδια είναι πιθανό να οδηγήσουν σε προβλήματα μνήμης και νοητικής επεξεργασίας και να αυξήσουν τον κίνδυνο για εκδήλωση ισχαιμικού/αιμορραγικού εγκεφαλικού στο μέλλον.

Μόνο η εγκεφαλική απεικόνιση μπορεί να επιβεβαιώσει αν έχει προηγηθεί αθόρυβο εγκεφαλικό. Τα μόνα σημάδια που προδίδουν το αθόρυβο εγκεφαλικό είναι τα ήπια προβλήματα μνήμης και η ελαφριά δυσκολία προσανατολισμού.

Από την άλλη, το μίνι εγκεφαλικό θεωρείται «προειδοποιητικό» –σαν ένας προσεισμός πριν από ένα μεγάλο σεισμό– και δεν προκαλεί μόνιμες βλάβες στον εγκέφαλο.

Τα συμπτώματά του είναι όμοια με αυτά του κανονικού εγκεφαλικού, είναι όμως πολύ πιο ήπια σε ένταση:

– μούδιασμα ή χαλάρωση στη μία πλευρά του προσώπου – αδυναμία ή μούδιασμα στο χέρι ή το πόδι – δυσνόητη ομιλία – δυσκολία κατανόησης/αιφνίδια σύγχυση – αιφνίδια απώλεια ισορροπίας ή συντονισμού – αιφνίδιος, ισχυρός πονοκέφαλος

Η σωστή διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της χοληστερίνης και του σακχάρου, η υγιεινή διατροφή, η διατήρηση του σωματικού βάρους στα όρια του φυσιολογικού και η συστηματική γυμναστική είναι τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να πάρετε ενάντια σε κάθε τύπο εγκεφαλικού.

Αθόρυβο Εγκεφαλικό: Ποια Τα Συμπτώματα Που Δεν Πρέπει Να Αγνοήσετε

Παρελθόν ο καρκίνος; Ιστορική ανακάλυψη για θεραπεία

Καρκίνος: Μια ιστορική ανακάλυψη έγινε λίγο καιρό πριν και οι ειδικοί υποστηρίζουν πως σε λίγα χρόνια ο καρκίνος θα αποτελεί παρελθόν. Αν και είναι ακόμα νωρίς, οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι ανακάλυψαν -τυχαία- ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, με επικεφαλής τον καθηγητή Άντριου Σιούελ, ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν έναν νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες.

Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν, έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας. Ο Σιούελ δήλωσε ότι η πρόοδος αναμένεται να είναι γρήγορη όσον αφορά τη δοκιμή και ανάπτυξη μιας πιθανής νέας θεραπείας.

Οι πρώτες δοκιμές σε καρκινοπαθείς τελικού σταδίου αναμένεται να ξεκινήσουν εφόσον οι επόμενες εργαστηριακές δοκιμές δείξουν ότι η θεραπεία είναι ασφαλής. Παράλληλα δείτε και πώς θα σκοτώσετε τα καρκινικά κύτταρα μέσα σε 42 ημέρες: Αυτό το ρόφημα θεράπευσε πάνω από 45.000 ανθρώπους!

Ιστορική ανακάλυψη για θεραπεία που καταπολεμά τον καρκίνο

Καρκίνος μαστού - ωοθηκών και δωρεάν έλεγχος εκτός από την παραπάνω ανακάλυψη

Οι «Γυναίκες στην Ογκολογία – W4O Hellas», προσπαθώντας με κάθε τρόπο να στηρίξουν την Ελληνίδα γυναίκα με καρκίνο, υλοποιούν ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης για την ανάλυση των γονιδίων BRCA 1 & 2 σε γυναίκες ασθενείς με καρκίνο του μαστού, από όλη την Ελλάδα, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνσή τους, εφόσον πληρούν τα κριτήρια για γενετικό έλεγχο όπως αυτά έχουν οριστεί από το «Genetic Consensus for BRCA 1 & 2 testing» της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας - ΕΟΠΕ.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share