Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

10 Καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τις ορμόνες σας και να χάσετε γρήγορα τα περιττά κιλά!

Δώστε ιδιαίτερη βάση!

12 Ιουλίου 2021 19:50
10 Καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τις ορμόνες σας και να χάσετε γρήγορα τα περιττά κιλά!
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

H απώλεια βάρους απαιτεί μεγάλη προσπάθεια. Στην αγορά κυκλοφορούν ένα σωρό σκευάσματα που υπόσχονται αδύνατη σιλουέτα, και είναι πρόκληση να βρείτε από που να ξεκινήσετε.

Η Δρ. Sara Gottfried, συγγραφέας και γιατρός με σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Harvard, μοιράζεται μαζί μας τα μυστικά για απώλεια βάρους και καλύτερη υγεία μέσα από την ορμονική εξισορρόπηση. Το περιττό βάρος δημιουργεί φλεγμονές και οξειδωτικό άγχος στον οργανισμό, προωθώντας ακόμα περισσότερη αποθήκευση λίπους. Αυτό δημιουργεί έναν φαύλο κύκλο ορμονικής ανισορροπίας, με συμπτώματα και ασθένειες που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας.

Σύμφωνα με την Gottfried, το κλειδί για τη βελτίωση της υγείας και απώλεια κιλών είναι η αναστροφή των ορμονικών επιπέδων, που με τη σειρά τους θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε την όρεξή σας και να μειώσετε την αποθήκευση λίπους στον οργανισμό, και ιδιαίτερα το κοιλιακό λίπος.

10 Καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν

Η Gottfried τονίζει ότι δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες. Θερμίδες προερχόμενες από συγκεκριμένες τροφές προωθούν την αποθήκευση κοιλιακού λίπους, ενώ άλλες βοηθούν στην καύση του λίπους. Η γιατρός εξηγεί ότι η μείωση του κοιλιακού λίπους απαιτεί την επαναρρύθμιση των ορμονών της ινσουλίνης, της λεπτίνης, της κορτιζόλης, της αυξητικής ορμόνης και της αδιπονεκτίνης.

Δείτε με την ευκαιρία: Δίαιτα της λεπτίνης: Αυτή είναι η θαυματουργή δίαιτα της Έλενας Παπαρίζου

Μάθετε τις 10 συνήθειες που θα σας αλλάξουν τα επίπεδα των ορμονών!

1. Καταναλώστε αντράκλα (γλιστρίδα)
Η αντράκλα είναι πλούσια πηγή ωμέγα-3 λιπαρών οξέων και μελατονίνης. Τα πλούσια θρεπτικά της συστατικά ενισχύουν την εγκεφαλική λειτουργία, βοηθούν τη μνήμη και τη μάθηση. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα πιστεύεται ότι αντιστρέφουν τις βλαβερές συνέπειες του κοιλιακού λίπους, γι’ αυτό απλά προσθέστε λίγη γλιστρίδα στη σαλάτα σας.

2. Εξασκήστε διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης
Η διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης μειώνει το σωματικό λίπος. Απαιτεί έντονη γυμναστική για 30-75 δευτερόλεπτα, με διαλείμματα 2-3 λεπτών σε χαμηλή ένταση. Αυτή η έντονη προπόνηση επιτρέπει την καύση λίπους σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι η σταθερή cardio προπόνηση.

10 Καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν

3. Καταναλώστε πρωτεΐνη
Η κατανάλωση μικρής ποσότητας πρωτεΐνης και η υπερβολική κατανάλωση θερμίδων μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους. Οι φακές, τα φασόλια, ο βιολογικός σολωμός ή μπακαλιάρος, το βιολογικό βοδινό, είναι πηγές πρωτεϊνών που θα σας χορτάσουν και θα θρέψουν τον οργανισμό σας.

4. Αποφύγετε το αλκοόλ και τα αναψυκτικά
Τα αναψυκτικά, οι συσκευασμένοι χυμοί και το αλκόολ προωθούν την αποθήκευση κοιλιακού λίπους. Αν σκοπεύετε να χάσετε βάρος, αποφύγετε ιδιαίτερα την κατανάλωση αλκοόλ από τη διατροφή σας.

10 Καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν

5. Αποφύγετε τη γλουτένη και τα γαλακτοκομικά
Η γλουτένη και τα γαλακτοκομικά είναι τα πιο κοινά τρόφιμα που προκαλούν δυσανεξία. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αποφυγή τροφών με γλουτένη μπορεί να μειώσει το λίπος, τις φλεγμονές και την αντίσταση στην ινσουλίνη. Οι τροφικές δυσανεξίες τείνουν να αυξάνουν τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, και μπορούν να ενεργοποιήσουν τη δημιουργία φλεγμονών.

6. Διαχειριστείτε το άγχος
Το χρόνιο άγχος αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, που μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους και αποθήκευση λίπους. Βρείτε τρόπους να διαχειρίζεστε το άγχος σας, είτε είναι με τη βοήθεια χαλαρωτικού μπάνιου, γιόγκας, διαλογισμού, γυμναστικής ή δημιουργικής διεξόδου.

10 Καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν

7. Περιορίστε τη φρουκτόζη
Η φρουκτόζη είναι το πιο βλαβερό σάκχαρο όσον αφορά το μεταβολισμό. Δεν στέλνει σήμα στον εγκέφαλο αν έχετε χορτάσει, και έτσι νιώθετε ότι πεινάτε και συνεχίζετε να τρώτε. Η φρουκτόζη αποθηκεύεται απευθείας στο ήπαρ, όπου δημιουργεί λίπος και ενεργοποιεί αντίσταση στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη, με αποτέλεσμα να δημιουργείται φλεγμονή, ένα επιβαρυμένο ήπαρ και περισσότερο σπλαχνικό λίπος.

8. Κοιμηθείτε περισσότερο
Για να κάψετε το σπλαχνικό λίπος, το σώμα χρειάζεται 7 με 8,5 ώρες αδιάκοπου ύπνου. Ο ύπνος κρατάει υπό έλεγχο τα επίπεδα της κορτιζόλης και της ινσουλίνης, γι’ αυτό κοιμηθείτε καλά το βράδυ σε καθημερινή βάση.

9. Ανεβάστε τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης
Η αδιπονεκτίνη είναι μια ορμόνη που εμπλέκεται στη ρύθμιση των επιπέδων της γλυκόζης, όπως επίσης και στον καταβολισμό των λιπαρών οξέων. Η ορμόνη αυτή εκκρίνεται αποκλειστικά από τον λιπώδη ιστό στην κυκλοφορία του αίματος.Τα επίπεδα της ορμόνης στο αίμα συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με το ποσοστό σωματικού λίπους στα ενήλικα άτομα. Όσο μεγαλύτερα είναι τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης στο αίμα, τόσο περισσότερο λίπος μπορείτε να κάψετε. Για να αυξήσετε τα επίπεδα της αδιπονεκτίνης, καταναλώστε φιστίκια Αιγίνης και πασατέμπο, καταναλώστε καθημερινά τουλάχιστον 35 γραμμάτια φυτικών ινών και βεβαιωθείτε ότι λαμβάνετε αρκετό μαγνήσιο μέσω της διατροφής σας.

10 Καθημερινές συνήθειες που θα σας βοηθήσουν

10. Κάντε διαλείπουσα νηστεία
Η διαλείπουσα νηστεία είναι ωφέλιμη για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Η Δρ.Gottfried προτείνει να επιλέξετε ένα οχτάωρο και μέσα σε αυτό το οχτάωρο να τρώτε. Για παράδειγμα το πρώτο γεύμα θα πρέπει να είναι στις 12 και το τελευταίο στις 8. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι να τρώτε αρκετά κατά τη διάρκεια του 8ωρου.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share