Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

7+1 θαυματουργές ιδιότητες του μελιού που γνώριζαν οι Αρχαίοι αλλά σήμερα αγνοούμε

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ τι ακριβώς είναι το μέλι και γιατί είναι τόσο καλό για την υγεία μας;

28 Ιουνίου 2021 14:35
7+1 θαυματουργές ιδιότητες του μελιού που γνώριζαν οι Αρχαίοι αλλά σήμερα αγνοούμε
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Σύμφωνα με το Live Science, οι μέλισσες φτιάχνουν μέλι από το νέκταρ των λουλουδιών, χρησιμοποιώντας τις γλώσσες τους για να το πάρουν από τα λουλούδια και το αποθηκεύουν σε ένα δεύτερο στομάχι που έχουν. Το νέκταρ αναμιγνύεται εκεί με ένζυμα και στην συνέχεια μεταφέρεται από μέλισσα σε μέλισσα μέχρι τελικά να φτάσει στην κηρήθρα.

Οι μέλισσες κάνουν αέρα στην κηρήθρα με τα φτερά τους μέχρι να εξατμιστεί όλο το επιπλέον νερό. Μετά, την σφραγίζουν με μία ουσία που σκληραίνει, γνωστή και ως κερί μέλισσας. Παράλληλα δείτε και τι σημαίνει όταν κρυσταλλώνει το μέλι.

Αλλά γιατί φτιάχνουν οι μέλισσες το μέλι;

Επειδή είναι η πηγή τροφής τους! Και τι κάνει το μέλι τόσο θρεπτικό; Σύμφωνα με το Benefits of Honey, το μέλι είναι περίπου 80% φυσική ζάχαρη και 18% νερό. Το υπόλοιπο 2% είναι βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία, όπως και γύρη και πρωτεΐνες.

Παρόλο που το μέλι έχει πολύ ζάχαρη, δεν είναι κακό για την υγεία εάν καταναλώνεται σε μέτριες ποσότητες. Πράγματι, οι βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία που περιέχει κάνουν πολύ καλό στην υγεία μας!

Περισσότερη ενέργεια

Μία μελέτη του Πανεπιστημίου του Memphis βρήκε πως το μέλι είναι μία πολύ καλή πηγή ενέργειας για αθλητές. Αυτό γιατί αντίθετα με τους άλλους υδατάνθρακες, το μέλι δεν αυξάνει τα σάκχαρα στο αίμα μετά την αρχική κορύφωση. Επίσης, είδαν πως βελτιώνει την δύναμη και την ταχύτητα σε αθλητές αντοχής.

Καύση λίπους

Όχι μόνο δίνει ενέργεια, αλλά βοηθάει και στην καύση του λίπους! Επιστήμονες είδαν πως μία κουταλιά την μέρα από μέλι πριν τον ύπνο, μπορεί να σας βοηθήσει να κάψετε λίπος. Αυτό συμβαίνει γιατί το μέλι αυξάνει τον μεταβολισμό και μειώνει τις ορμόνες του άγχους ενώ κοιμάστε. Δοκιμάστε ένα ρόφημα με κανέλα και μέλι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο.

8 θαυματουργές ιδιότητες του μελιού που γνώριζαν οι Αρχαίοι αλλά σήμερα αγνοούμε

Γιατρεύει κοψίματα και εγκαύματα

Σύμφωνα με τον Dr. Axe, το μέλι κάνει πολύ καλό στα κοψίματα και τις πληγές, ειδικά το μέλι φλαμουριάς. Λόγω των αντιβιωτικών ιδιοτήτων του, το μέλι μπορεί ακόμα να βοηθήσει και ενάντια στην ακμή.

Σταματάει τον βήχα

Το WebMD λέει πως με μόλις 2 κ.γ μέλι 30 λεπτά πριν τον ύπνο, μπορεί να περιοριστεί κατά πολύ ο βήχας. Η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής και αποτελεσματική για ενήλικες και παιδιά άνω του ενός έτους.

Ανακουφίζει από την ναυτία

Εάν συνδυαστεί με λεμόνι, το μέλι μπορεί να κάνει θαύματα ενάντια στην ναυτία. Πολλές έγκυες γυναίκες που υποφέρουν από ζαλάδες το ξέρουν αυτό, αλλά η Blessed Herbs εξηγεί τον λόγο. Η στυπτικότητα του λεμονιού καθαρίζει τις τοξίνες από το στομάχι. Αλλά χρειάζεται και το μέλι έτσι ώστε να μπορεί απελευθερώσει πιο αργά την καθαριστική του δύναμη.

Ρίχνει την αυξημένη πίεση

Το LiveStrong αναφέρει πως το μέλι περιέχει έναν ειδικό τύπο υδατανθράκων που είναι γνωστοί και ως ολιγοσακχαρίτες. Αυτός ο υδατάνθρακας λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό και σαν μηχανισμός μείωσης της αρτηριακής πίεσης. Έτσι, είναι καλή ιδέα να προσθέσετε μία κουταλιά της σούπας μέλι στην καθημερινή σας διατροφή.

8 θαυματουργές ιδιότητες του μελιού

Καταπολεμάει την πιτυρίδα

Μία έρευνα από το Dubai λέει πως οι αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του μελιού το κάνουν μία αποτελεσματική θεραπεία ενάντια στην πιτυρίδα και στην σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, όπως απώλεια μαλλιών και ψαλίδα.

Απλά βάλτε λίγο μέλι διαλυμένο σε ζεστό νερό στα μαλλιά σας. Αφήστε το να κάτσει για 3 ώρες και μετά ξεπλύνετε απαλά με ζεστό νερό. Επαναλάβετε κάθε μέρα μέχρι τα συμπτώματα να υποχωρήσουν.

Βοηθάει στον ύπνο

Ο David Wolfe ισχυρίζεται πως τρώγοντας λίγο μέλι και αλάτι Ιμαλαΐων βοηθάει σε έναν πιο άνετο ύπνο. Λέει πως το αλάτι αυτό περιέχει μαγνήσιο, το οποίο μειώνει την ορμόνη του άγχους και έτσι μπορούμε να κοιμηθούμε πιο εύκολα.

Το μέλι από την άλλη, βοηθάει το συκώτι και τα άλλα όργανα ενώ κοιμάστε. Ανακατέψτε 5 κ.γ μέλι με 1 κ.γ αλάτα Ιμαλαΐων και αποθηκεύστε το σε ένα βάζο. Κάθε νύχτα, βάλτε ένα κουταλάκι από το μίγμα κάτω από την γλώσσα σας.

Το μέλι είναι από τις πιο γλυκές και γευστικές φυσικές τροφές που υπάρχουν στον πλανήτη. Είναι εκπληκτικό το πόσα οφέλη έχει στην υγεία μας! Εσείς τι περιμένετε; Προσθέστε το στην καθημερινότητά σας. Τα οφέλη του είναι ατελείωτα!

Κανέλα: Πώς βοηθά στην υγεία

  • Σύμφωνα με την Αμερικανική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, η κανέλα βοηθά να αντιμετωπιστούν οι μυϊκοί σπασμοί, η τάση προς έμετο, η διάρροια, το κρυολόγημα και τα προβλήματα στύσης.
  • Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Diabetes UK, η κανέλα μπορεί να βοηθήσει επίσης στην αποτελεσματικότερη διαχείριση του διαβήτη τύπου 1 και του διαβήτη τύπου 2.
  • Σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Υγείας, η κιναμμωμαλδεΰδη της κανέλας μπορεί να βοηθήσει επίσης στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από βακτήρια και μύκητες.
  • Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ διαπίστωσαν ότι ένα συστατικό της κανέλας (CEppt) μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Νευρολόγος από το Ιατρικό Κέντρο του αμερικανικού Πανεπιστημίου Rush υποστηρίζει ότι η κανέλα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετική και για τους ασθενείς με σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς βοηθά να ανασταλεί η εξέλιξη της νόσου.
  • Μελέτη από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια κατέδειξε επίσης ότι η κανέλα βοηθά τον οργανισμό να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την κατανάλωση λιπαρών.

Κανέλα και μέλι: Όλες οι θεραπευτικές ιδιότητές τους

Μέλι: Πώς βοηθάει στην πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης

  • Μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal καταδεικνύει ότι το μέλι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.
  • Μελέτη που δημοσιεύεται στο ίδιο επιστημονικό περιοδικό δείχνει επίσης ότι το μέλι μειώνει τη διάρκεια των συμπτωμάτων σε μικρά παιδιά με βακτηριακή γαστρεντερίτιδα.
  • Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ και δημοσιεύθηκε το 2010 στην επιθεώρηση FASEB Journal κατέδειξε ότι το μέλι έχει την ιδιότητα να καταπολεμά τα βακτήρια κι έτσι μπορεί να προστατεύσει από ευρύ φάσμα λοιμώξεων.
  • Το μέλι είναι, τέλος, ιδανικό για την καταπολέμηση του βήχα ακόμη και στα πολύ μικρά παιδιά, θεωρία που επιβεβαιώνεται από μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Pediatrics.
TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share