Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

8+1 τροφές που προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ και την άνοια - Δώστε προσοχή

Αγοράστε αυτά τα τρόφιμα άμεσα!

27 Ιουνίου 2021 19:47
8+1 τροφές που προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ και την άνοια - Δώστε προσοχή
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Η ομάδα του Athensmagazine.gr θα σας παρουσιάσει τροφές που πρέπει να τρώτε σε καθημερινή βάση, διότι προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ και την άνοια. Τα τελευταία χρόνια οι επιστήμονες καταγράφουν σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων άνοιας και νόσου Αλτσχάιμερ. Στην Ελλάδα μόνο, οι πάσχοντες από τη νόσο Αλτσχάιμερ και από άλλες μορφές άνοιας υπολογίζονται πάνω από 200.000, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο ο αριθμός φτάνει τα 36 εκατομμύρια!

Πάντως σε σχέση με το παρελθόν η πρόληψη φαίνεται να είναι πολύ πιο αποτελεσματική. Σημαντικό ρόλο, όπως και σε όλες τις ασθένειες, παίζει η διατροφή. Αν έχετε ιστορικό άνοιας στην οικογένειά σας και ανησυχείτε για την δική σας υγεία, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να διαμορφώσετε σωστά τη διατροφή σας. Παράλληλα δείτε εδώ και πέντε τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο.

Δείτε παρακάτω τις τροφές που ενεργοποιούν το μυαλό και το προστατεύουν από κάθε μορφή άνοιας:

τροφές για Αλτσχάιμερ

Τα φυλλώδη λαχανικά

Τέτοια είναι το λάχανο, το σπανάκι, τα χόρτα και οι λαχανίδες. Όλα αυτά τα λαχανικά είναι πλούσια σε Φυλλικό οξύ
(βιταμίνη Β9), συστατικό που βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία και μειώνει τα συμπτώματα κατάθλιψης.

Τα κραμβοειδή λαχανικά

Τέτοια είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα λαχανικά αυτά περιέχουν φυλλικό οξύ και έχουν καρτενοειδή που μειώνουν την ομοκυστεΐνη (ένα αμινοξύ που συνδέεται με τη γνωστική εξασθένηση).

Φασόλια και όσπρια

Αυτά τα τρόφιμα περιέχουν φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγγάνιο και κάλιο, που μπορούν να βοηθήσουν στη γενική καλή λειτουργία του σώματος και των εγκεφαλικών νευρώνων. Περιέχουν επίσης χολίνη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που ενισχύουν την ακετυλοχολίνη (νευροδιαβιβαστής κρίσιμος για τη λειτουργία του εγκεφάλου).

Τροφές ολικής άλεσης όπως η κινόα και η βρόμη χωρίς γλουτένη.

Μούρα και κεράσια

Τα φρούτα αυτά περιέχουν ανθοκυανίνη, η οποία προστατεύει τον εγκέφαλο από περαιτέρω βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και περιέχουν αντιοξειδωτικά και πολλή βιταμίνη C και Ε.

H κολοκύθα, τα καρότα, οι ντομάτες, τα κολοκυθάκια, τα παντζάρια και τα σπαράγγια. Aυτά τα λαχανικά, αν δεν παραμαγειρευτούν, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, φυλλικό οξύ και σίδηρο, συστατικά που ευνοούν τη γνωστική λειτουργία.

Τα άτομα που τρέφονται με τρόφιμα πλούσια σε Ω3 λιπαρά έχει αποδειχτεί πως έχουν 26% λιγότερες πιθανότητες να έχουν στο μέλλον εγκεφαλικές αλλοιώσεις που προκαλούν άνοια σε σύγκριση με άτομα που δεν καταναλώνουν τέτοια τρόφιμα. Τα λιπαρά οξέα βοηθούν τον εγκέφαλο να παραμένει δραστήριος και ενεργός. Τα Ω3 υπάρχουν στα ψάρια, στον λιναρόσπορο, στο ελαιόλαδο και σε συμπληρώματα διατροφής.

Αμύγδαλα, κάσιους, καρύδια, φουντούκια, φιστίκια και πεκάν. Οι ξηροί καρποί περιέχουν Ω3 και Ω6 λιπαρά, βιταμίνη Ε, φολικό οξύ, βιταμίνη B6 και μαγνήσιο.

Ηλιόσποροι και πασατέμπος. Αυτοί οι σπόροι περιέχουν ψευδάργυρο, χολίνη και βιταμίνη Ε.

Κανέλα, φασκόμηλο και κύμινο. Αυτά τα μπαχαρικά μπορούν να βοηθήσουν στη διάσπαση της πλάκας του εγκεφάλου και στη μείωση της φλεγμονής που προκαλεί προβλήματα μνήμης. Συμβάλλουν ακόμα κατά της παχυσαρκίας, των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη και της υπέρτασης.

Αυτή η καθημερινή συνήθεια σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άνοια!

Τα χρόνια κατανάλωσης αλκοόλ φαίνεται να επηρεάζει περισσότερο τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας καθορίζουν οι επιστήμονες μέσα από νέα έρευνά τους! Αμερικανοί ερευνητές αποκαλύπτουν ότι η συχνή κατανάλωση αλκοόλ στη μέση ηλικία συνδέεται με κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με τα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο JAMA.

«Υπάρχει μια αποδεδειγμένη σύνδεση μεταξύ της αυξημένης κατανάλωσης αλκοόλ και του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας, ωστόσο είναι δύσκολο να καθορίσουμε αν η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ έχει κάποια συνέπεια στην εγκεφαλική υγεία, όταν συγκρίνεται με την ολοκληρωτική αποχή από το αλκοόλ», αναφέρει η Δρ. Sara Imarisio, διευθύντρια έρευνας στο Ίδρυμα Έρευνας για τη Νόσο Αλτσχάιμερ της Βρετανίας.

«Κάποιοι άνθρωποι που δεν πίνουν πλέον μπορεί να έχουν ιστορικό κατάχρησης αλκοόλ, πράγμα που καθιστά δύσκολη την εύρεση δεσμών μεταξύ της συνήθειας κατανάλωσης αλκοόλ και της υγείας. Για το λόγο αυτό, εμείς εξετάσαμε μόνο την κατανάλωση αλκοόλ σε μεγαλύτερη ηλικία, χωρίς να γνωρίζουμε τις συνήθειες των συμμετεχόντων τα προηγούμενα χρόνια, Η έρευνά μας, λοιπόν, υποδεικνύει ότι ο τρόπος ζωής στη μέση ηλικία μπορεί να επιφέρει τις σημαντικότερες συνέπειες στο μελλοντικό μας κίνδυνο για άνοια», προσθέτει η ειδικός.

Αυτή η καθημερινή συνήθεια σε φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην άνοια!

Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι που αφορούν στην υγεία έτσι ώστε να μας κάνουν να προσέχουμε τις ποσότητες αλκοόλ που καταναλώνουμε. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι τρέχουσες οδηγίες συνιστούν λιγότερες από 14 μερίδες των 10 ml αλκοόλ την εβδομάδα τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η άνοια προκαλείται από κάποιες αλλαγές που επηρεάζουν τη δομή και την υγεία του εγκεφάλου, υπάρχουν, όμως, πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να μειώσουμε τον κίνδυνο.

Τα περισσότερα στοιχεία μέχρι στιγμής υποστηρίζουν ότι, εκτός από την κατανάλωση αλκοόλ στα πλαίσια των συνιστώμενων οδηγιών, προτείνεται η φυσική και πνευματική δραστηριότητα, η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, η αποχή από το κάπνισμα και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους και χαμηλών επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, με στόχο την καλύτερη δυνατή κατάσταση της υγείας του εγκεφάλου καθώς μεγαλώνουμε.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share