Σάββατο, 28 Μαΐου 2022

Άνοια: Οι τροφές που αυξάνουν κατά 44% τον κίνδυνο - 25 γραμμάρια είναι αρκετά

Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος!

7 Απριλίου 2021 08:39
Άνοια: Οι τροφές που αυξάνουν κατά 44% τον κίνδυνο - 25 γραμμάρια είναι αρκετά
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Άνοια: Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Leed χρησιμοποίησαν δεδομένα 500.000 ανθρώπων για να διερευνήσουν μια πιθανή σύνδεση ανάμεσα στην κατανάλωση τροφών και την ανάπτυξη άνοιας, η οποία επηρεάζει 5-8% του πληθυσμού άνω των 60 ετών σε όλο τον κόσμο.

Όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση στο American Journal of Clinical Nutrition, ανακάλυψαν ότι η κατανάλωση μίας μερίδας 25 γραμμαρίων επεξεργασμένου κρέατος ημερησίως - ποσότητα ίση με μία μερίδα μπέικον - σχετίζεται με κατά 44% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

Τα ευρήματα δείχνουν, επίσης, ότι η κατανάλωση ορισμένης ποσότητας μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος, όπως το βοδινό, το χοιρινό ή το μοσχαρίσιο θα μπορούσε να έχει προστατευτικές επιδράσεις, με τους ανθρώπους που καταναλώνουν 50 γρ. την ημέρα να έχουν 19% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια. Παράλληλα δείτε και για ποιο λόγο δεν πρέπει να τρώτε μοσχαρίσιο κρέας - Τι προκαλεί στην υγεία.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η επικράτηση της άνοιας αυξάνεται και η διατροφή θα μπορούσε να παίζει ένα ρόλο σε αυτό ως τροποποιήσιμος παράγοντας. Η έρευνά μας προστίθεται στον αυξανόμενο όγκο των στοιχείων που συνδέουν την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος με τον αυξημένο κίνδυνο διάφορων μη μεταδοτικών παθήσεων», σχολιάζει ο επικεφαλής ερευνητής, Δρ. Huifeng Zhang.

Άνοια: Οι τροφές που αυξάνουν κατά 44% τον κίνδυνο

Με βάση την έρευνα παίζει ρόλο η συχνότητα κατανάλωσης του κρέατος

Στα δεδομένα που μελετήθηκαν από τους επιστήμονες περιλαμβάνονταν πληροφορίες όπως η συχνότητα κατανάλωσης διάφορων ειδών κρέατος, με τις έξι επιλογές να κυμαίνονται από ποτέ μέχρι μία ή περισσότερες φορές την ημέρα. Σημειώνεται, επίσης, ότι η μελέτη δεν αξιολόγησε την επίδραση της χορτοφαγικής διατροφής στον κίνδυνο άνοιας, αλλά περιελάμβανε δεδομένα ανθρώπων που ανέφεραν ότι δεν κατανάλωναν καθόλου κόκκινο κρέας.

Τα περιστατικά άνοιας που αναδείχθηκαν μέσα σε μία μέση περίοδο παρακολούθησης οκτώ ετών ήταν 2.896. Οι άνθρωποι αυτοί ήταν σε γενικές γραμμές μεγάλης ηλικίας, με χειρότερη οικονομική κατάσταση και μόρφωση, καπνιστές, λιγότερο δραστήριοι σωματικά, με μεγαλύτερος πιθανότητες ύπαρξης ιστορικού εγκεφαλικού επεισοδίου και οικογενειακού ιστορικού άνοιας, καθώς και φορείς ενός γονιδίου που σχετίζεται στενά με την άνοια.

Επίσης, από τον πληθυσμό της μελέτης ήταν περισσότεροι οι άνδρες που διαγνώσθηκαν με άνοια σε σχέση με τις γυναίκες. Σύμφωνα με τα ευρήματα, κάποιοι άνθρωποι είχαν από τρεις έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες ανάπτυξης άνοιας λόγω επιβεβαιωμένων γενετικών παραγόντων, ωστόσο η μελέτη υποδεικνύει ότι οι κίνδυνοι από την κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος ήταν οι ίδιοι, είτε ο άνθρωπος είχε γενετική προδιάθεση για ανάπτυξη άνοιας είτε όχι.

Άνοια: Πώς το κρέας αυξάνει τον κίνδυνο κατά 44%

Η κατανάλωση του κρέατος έχει σχετιστεί με τον κίνδυνο της άνοιας

Όπως αναφέρουν οι συγγραφείς, η κατανάλωση κρέατος έχει ήδη σχετιστεί με τον κίνδυνο άνοιας, αλλά αυτή θεωρείται η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη συμμετεχόντων που εξετάζει τη σύνδεση ανάμεσα σε συγκεκριμένα είδη και ποσότητες κρέατος και τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας.

«Χρειάζεται περαιτέρω επιβεβαίωση, αλλά η κατεύθυνση των επιδράσεων συνδέεται με τις τρέχουσες οδηγίες υγιεινής διατροφής που ορίζουν ότι η χαμηλότερη πρόσληψη μη επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος θα μπορούσε να είναι επωφελής για την υγεία. Αυτή η ανάλυση αποτελεί ένα πρώτο βήμα ώστε να κατανοήσουμε αν αυτά που τρώμε επηρεάζουν τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας», καταλήγουν οι επιστήμονες.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share