Κυριακή, 28 Απριλίου 2024

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε φρέσκια ντομάτα στα κοκκινιστά σας

Δώστε βάση!

19 Σεπτεμβρίου 2020 20:47
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να βάζετε φρέσκια ντομάτα στα κοκκινιστά σας

Οι κόκκινες σάλτσες είναι οι πιο απλές, οι πιο γρήγορες και αυτές που χρησιμοποιούνται περισσότερο στη μεσογειακή κουζίνα. Το πιο συνηθισμένο είναι να χρησιμοποιούνται τυποποιημένες σάλτσες σε μορφή πελτέ, είναι πολλοί όμως που συμπληρώνουν και φρέσκια ντομάτα στο φαγητό τους και αυτό είναι λάθος. Γιατί όμως;

Η ντομάτα είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί τους καλοκαιρινούς μήνες και χρησιμοποιείται κυρίως σε σαλάτες. Γιατί μπορεί να είναι λάθος όμως να τη βράσουμε; Καταρχάς ένας άγραφος "νόμος" της μαγειρικής λέει πως όταν βάζεις φρέσκια ντομάτα θα πρέπει στη σάλτσα σου να βάλεις και λίγη ζάχαρη για να "τραβήξει" την οξύτητα και να δώσει στη σάλτσα την γλυκύτητα που της λείπει.

Δεν είναι αυτό όμως το πρόβλημα. Τα προβλήματα είναι δύο, κατά κύριο λόγο είναι πως η φλούδα της ντομάτας όπως έχουμε ξαναπεί καλό είναι να μην τρώγεται, δείτε εδώ το λόγο, και εν συνεχεία ρίχνοντας φρέσκια ντομάτα επειδή είναι ένα λαχανικό με αρκετή υγρασία, η σάλτσα σας νερώνει και είναι αρκετά δύσκολο να πήξει και να γίνει η παχύρρευστη σάλτσα που θέλατε.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα θελήσετε να φτιάξετε ένα κοκκινιστό αποφύγετε την φρέσκια ντομάτα και χρησιμοποιείστε αποκλειστικά πελτέ.

Βιολογική ντομάτα τον χειμώνα; Φάτε άφοβα!

Ο χειμώνας πλησιάζει και, τις τελευταίες ώρες, ο «Ιανός» μας τον θυμίζει ακόμη περισσότερο και υπάρχει εύλογα η απορία για το αν η ντομάτα, που τρώμε εκείνη την εποχή, είναι βιολογική και μη επικίνδυνη, μιας και παραδοσιακά πρόκειται για ένα τρόφιμο, που ευδοκιμεί το καλοκαίρι, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε και μια συνταγή για το πώς θα την αξιοποιήσετε.

Αρχικά να τονίσουμε πως από τη στιγμή που το προϊόν είναι πιστοποιημένο, δεν έχετε να φοβάστε κάτι όσον αφορά στην αυθεντικότητα και την ποιότητα του.

Το ότι κυκλοφορούν στην αγορά βιολογικές ντομάτες το χειμώνα, οφείλεται στο ότι πιθανόν να αποτελούν προϊόν θερμοκηπίου ή κάποια εισαγωγή από τρίτη χώρα.

Και αυτές όμως, ακόμα και εάν είναι θερμοκηπίου, είναι βιολογικές, αφού δεν περιέχουν χημικά λιπάσματα και έχουν καλλιεργηθεί σύμφωνα με τα πρότυπα του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Η μόνη διαφορά έγκειται στο ότι πιθανόν να μην είναι τόσο εύγευστες, όσο τα φυσικά προϊόντα που ωριμάζουν στην εποχή τους. Οι κανόνες που διέπουν τη βιολογική γεωργία, δεν απαγορεύουν την καλλιέργεια σε θερμοκήπια.

Μεγάλη μερίδα καταναλωτών, ισχυρίζεται πως λογικό θα ήταν, από τη στιγμή που αναφερόμαστε σε βιολογικά προϊόντα, αυτά να είναι μόνο εποχιακά και να προέρχονται καθαρά και μόνον από τη μητέρα φύση, χωρίς καμία ανθρώπινη παρέμβαση, ακόμα και στο αθώο θα λέγαμε θέμα του θερμοκηπίου.

Εμείς θα σας προτείναμε να προτιμάτε τα εποχιακά προϊόντα και μάλιστα από Ελληνα βιοκαλλιεργητή. Από την άλλη πάλι, δεν είναι κακό να υπάρχει πλουραλισμός και επάρκεια αγαθών όλες τις εποχές του χρόνου. Η επιλογή είναι δική σας.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share