Σάββατο, 13 Αυγούστου 2022

Ώρα να μπει τέλος στο μυστήριο: Είναι η καστανή ζάχαρη καλύτερη από τη λευκή;

Εδώ θα βρείτε την απάντηση

24 Ιουλίου 2020 17:34
Ώρα να μπει τέλος στο μυστήριο: Είναι η καστανή ζάχαρη καλύτερη από τη λευκή;
Από ATHENSMAGAZINE TEAM

Εδώ και αρκετές δεκαετίες είναι πολλοί οι ειδικοί μας συστήνουν να περιορίσουμε, ή ακόμη και να σταματήσουμε την κατανάλωση ζάχαρης, αλλά πολλές φορές εμείς καταφεύγουμε στη λύση της καστανής έναντι της λευκής.

Η λύση αυτή από πολλούς θεωρείται πιο υγιεινή. Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν πως δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά και πρόκειται... για μύθο, ενώ εδώ μπορείτε να δείτε πώς να ξεπεράσετε το πρόβλημα με τη μουχλιασμένη φέτα, χρησιμοποιώντας τη ζάχαρη.

Πρώτα από όλα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η λευκή ζάχαρη είναι το πλέον επεξεργασμένο σάκχαρο από το οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε ίχνος ανόργανων στοιχείων και βιταμινών. Η καστανή ζάχαρη είναι ακριβώς σαν τη λευκή απλώς δεν της έχει αφαιρεθεί κατά την επεξεργασία η μελάσα και έτσι αποκτά το καφέ της χρώμα. Η μελάσα περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Οπότε είναι λογικό να λέμε ότι η άσπρη ζάχαρη είναι λιγότερο υγιεινή από την καστανή.

Είναι η καστανή ζάχαρη καλύτερη από τη λευκή;

Από πλευράς θερμίδων, η καστανή ζάχαρη έχει τα ίδια αποτελέσματα με τη λευκή. Η μελάσα που περιέχεται στην καστανή περιέχει κάποιες από τις βιταμίνες του συμπλέγματος Β και κάποια μικροθρεπτικά συστατικά όπως το ασβέστιο, ο σίδηρος και το μαγνήσιο.

Ωστόσο οι συγκεντρώσεις των συστατικών αυτών είναι σε πολύ μικρό ποσοστό. Αν καταναλώναμε 1 κιλό καστανή ζάχαρη, η οποία θα περιείχε 100 γραμμάρια μελάσα η θρεπτική της αξία θα ήταν υπολογίσιμη. Γενικότερα, στις ποσότητες που καταναλώνεται η ζάχαρη (5-50 γραμ.) η ποσότητα και η αξία τη μελάσας είναι πολύ μικρή.

Οι διαιτολόγοι τη συνιστούν περισσότερο σε σχέση με τη λευκή για τον εξής απλό λόγο. Επειδή έχει υποστεί λιγότερη επεξεργασία έχει και σαν αποτέλεσμα να μην αυξάνει τόσο απότομα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αφού έχει σχετικά μικρότερο γλυκαιμικό δείκτη συγκριτικά με τη λευκή ζάχαρη.

Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως ο οργανισμός σας θα αφομοιώσει πιο ομαλά τα σάκχαρα αυτά, δεν θα υπάρξουν έντονες διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και έτσι θα μπορέσεις να ρυθμίσεις αποτελεσματικότερα την όρεξή του, ενώ ο οργανισμός σου θα αποθηκεύσει μικρότερες ποσότητες λίπους.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share