Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021

Σας αρέσουν τα μακαρόνια; Το απόλυτο κόλπο για να μειώσετε τις θερμίδες

Θα σας σώσει

23 Μαΐου 2020 12:32
Σας αρέσουν τα μακαρόνια; Το απόλυτο κόλπο για να μειώσετε τις θερμίδες
Από Γιάννης Κυριακόπουλος

Τα μακαρόνια είναι ένα νόστιμο και γρήγορο πιάτο που δύσκολα μπορεί κανείς ν' αντισταθεί. Πολλοί, ωστόσο, τα αποφεύγουν γιατί φοβούνται μην πάρουν κιλά.

Yπάρχει ένας εύκολος και ανέξοδος τρόπος να απολαύσουμε τα ζυμαρικά χωρίς να ανησυχούμε για τις θερμίδες τους. Ωστόσο, μία 34χρονη μητέρα 5 παιδιών έχασε 30 κιλά χωρίς να στερηθεί το ψωμί και τα μακαρόνια

Όπως όλοι οι υδατάνθρακες, έτσι και αυτοί που προέρχονται από τα ζυμαρικά διασπώνται από το πεπτικό σύστημα και στη συνέχεια απορροφώνται από τον οργανισμό ως απλά σάκχαρα, με αποτέλεσμα να αυξάνουν τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Ως αντίδραση στην αύξηση αυτή, ο οργανισμός παράγει μαζικά ινσουλίνη ώστε να ρυθμιστούν τα επίπεδα γλυκόζης. Οι απότομες αυξομειώσεις στα επίπεδα γλυκόζης πυροδοτούν κρίσεις πείνας και λιγούρας, ακόμη κι αν έχει περάσει λίγη ώρα από τη στιγμή που καταναλώσαμε το τελευταίο μας γεύμα. Τροφές που επιδρούν κατ’ αυτόν τον τρόπο στον οργανισμό είναι τα γλυκά και κάθε είδους αρτοποιήματα, τα ζυμαρικά, οι πατάτες, το ρύζι και το ψωμί. Για το λόγο αυτό, οι διατροφολόγοι συνιστούν την κατανάλωση τροφών με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συστατικό που προωθεί την αύξηση και επακόλουθη μείωση στα επίπεδα γλυκόζης με πολύ πιο αργό ρυθμό απ’ ό,τι οι υδατάνθρακες.

Για τα πρακτικά, θα πρέπει φυσικά να αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιλέξετε τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το καστανό ρύζι και το μαύρο ψωμί σε αντιδιαστολή με τα αντίστοιχα λευκά (επεξεργασμένα) προϊόντα, καθώς τα πρώτα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες.

Τρώτε μακαρόνια με κιμά; Σταματήστε το αμέσως

Αν τρώτε μακαρόνια μαζί με κιμά, τότε σταματήστε το αμέσως. Πρόκειται για έναν συνδυασμό που κάνει κακό στην υγεία σας, όπως συμβαίνει και με την κρέμα γάλακτος.

Κάποια τρόφιμα είναι καλό να μην καταναλώνονται μαζί, μιας και ο συνδυασμός τους μπορεί να καταλήξει μοιραίος, διότι μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ένα σωρό άλλες παρενέργειες στον οργανισμό. Για παρόμοιο λόγο, αξίζει επίσης να μιλήσουμε για τα ζυμαρικά με κιμά.

Βλάπτουν την υγεία τα μακαρόνια με τον κιμά;

Οι σιελογόνες αδένες εκκρίνουν ένζυμα πτυλαλίνης και αμυλάσης, τα οποία καταστρέφουν τους αμυλούχους υδατάνθρακες (μακαρόνια) σε απλά σάκχαρα. Η κάλυψη πρωτεϊνικών προϊόντων (κρέας) με σάκχαρα δημιουργεί επικίνδυνες ενώσεις που μπορούν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη διαβήτη και καρδιαγγειακών παθήσεων. Οπότε, καλό θα ήταν να τρώτε τα ζυμαρικά σας με κάτι άλλο.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share