Σάββατο, 11 Μαΐου 2024

Έχετε χαμηλή πίεση; Ποια είναι τα συμπτώματα "καμπανάκι";

Τι πρέπει να προσέχουν όλοι;

15 Σεπτεμβρίου 2019 16:06
Έχετε χαμηλή πίεση; Ποια είναι τα συμπτώματα

H xαμηλή πίεση του αίματος, που ονομάζεται επίσης υπόταση, σημαίνει ότι η ροή του αίματος προς τα όργανα του σώματος είναι ανεπαρκής και, ως εκ τούτου, προκαλούνται σημαντικές βλάβες σε αυτά, σε βαθμό που ο οργανισμός μπορεί να επέλθει σε κατάσταση σοκ. Ποια είναι τα συμπτώματα "καμπανάκια" που πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη σημασία όλοι;

Η χαμηλή πίεση του αίματος (υπόταση) μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και νεφρική ανεπάρκεια. Αυτά είναι τα πιο σοβαρά συμπτώματα του υποτασικού σοκ στο σώμα. Πως τα διάφορα συμπτώματα στα μέρη του σώματος μας μαρτυρούν ελλείψεις στον οργανισμό μας

Τα συμπτώματα που θα παρατηρήσετε θα περιλαμβάνουν όλα ή μερικά από τα ακόλουθα:

Ζάλη
Ναυτία
Τάση λιποθυμίας
“Σκοτείνιασμα” στην όραση
Εμβοές (“κουδούνισμα” στα αυτιά)
Κρύα ή/και υγρά χέρια και πόδια
Ευαισθησία στο φως και τον θόρυβο
Κόπωση και ταχυκαρδία
Πίεση: Φυσιολογικό επίπεδο και υπόταση

Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές των ειδικών προσδιορίζουν την φυσιολογική αρτηριακή πίεση, στις τιμές έως και 120/80 mm Hg. Αυτό σημαίνει ένδειξη 120 και κάτω για την συστολική πίεση και 80 και κάτω για την διαστολική πίεση.

Βέβαια, ο κάθε οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά. Έτσι, αυτό που θεωρείται χαμηλή πίεση του αίματος για τον ένα μπορεί να είναι φυσιολογική κατάσταση για τον άλλο. Οι περισσότεροι γιατροί θεωρούν ότι η αρτηριακή πίεση είναι πολύ χαμηλή, μόνο εάν προκαλεί εμφανή συμπτώματα.

Ορισμένοι ειδικοί ορίζουν την χαμηλή πίεση του αίματος όταν πέφτει κάτω από τα 90 mm Hg συστολικής πίεσης και τα 60 mm Hg διαστολικής πίεσης. Αρκεί και η μία από τις δύο ενδείξεις να είναι κάτω από αυτά τα όρια, για να θεωρηθεί ότι έχετε χαμηλή πίεση.

Μια ξαφνική πτώση της αρτηριακής πίεσης μπορεί να είναι επικίνδυνη. Μια αλλαγή σε επίπεδο μόλις 20 mm Hg (π.χ. από 110 σε 90 mm Hg συστολικής πίεσης) μπορεί να προκαλέσει ζάλη και λιποθυμία, επειδή ο εγκέφαλος δεν λαμβάνει αρκετό αίμα.

Τι πρέπει να κάνετε αν κάποιος έχει απότομα χαμηλή πίεση

Κάντε τους να πιουν νερό. Εάν είναι δυνατόν, δώστε τους ένα αθλητικό ποτό. Τα αθλητικά ποτά έχουν αρκετές θρεπτικές ουσίες και μέταλλα που θα αναπληρώσουν τα χαμένα θρεπτικά συστατικά και θα αυξήσουν την χαμηλή αρτηριακή πίεση.

Δώστε τους ένα σνακ που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Το αλάτι είναι γνωστό ότι αυξάνει τον όγκο του αίματος και έτσι θα αυξήσει την πίεση του αίματος γρήγορα.

Ζητήστε τους να σηκωθούν και να περπατήσουν λίγο με τη βοήθεια κάποιου (εάν αισθάνονται ακόμα ζάλη). Το να μείνουν ξαπλωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα ή το να κάθονται σε μία θέση για παρατεταμένες περιόδους είναι γνωστό ότι μειώνει τα επίπεδα της αρτηριακής πίεσης. Η κίνηση θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος και μαζί και την πίεση του αίματος.

Εάν μπορείτε κάντε τους να φορέσουν ειδικές κάλτσες συμπίεσης. Αυτές βοηθούν στη βελτίωση της κυκλοφορίας στο σώμα και θα εμπδίζουν τη συγκέντρωση του αίματος σε μια περιοχή. Μόλις το αίμα αρχίζει να ρέει ελεύθερα, η πίεση του αίματος θα αυξηθεί αυτόματα.

Δώστε τους να φάνε κάτι με δεντρολίβανο, τζίντζερ, ή βιταμίνη Β και βιταμίνη Ε, που είναι γνωστό ότι αυξάνουν την πίεση του αίματος γρήγορα.

Πείτε τους να κάνουν ένα ντους με εναλλάξ ζεστό και κρύο νερό, καθώς και αυτή η μέθοδος θα αυξήσει την κυκλοφορία του αίματος στο σώμα.

Υπόθεση πίεση: Ποια είναι η "σωστή" πίεση ανά ηλικία;

Ποια είναι η "σωστή" πίεση ανά ηλικία; Τι πρέπει να γνωρίζουμε όλοι μας για να είμαστε υγιείς και χωρίς προβλήματα;!

Η πίεση του αίματος (αρτηριακή πίεση) μεταβάλλεται διαρκώς ανάλογα με την κατάσταση του σώματος και εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως η ελαστικότητα των αρτηριών, ρυθμιστικούς μηχανισμούς του νευρικού μας συστήματος και λειτουργία των νεφρών.

Το αίμα έχει πίεση κατά τη μεταφορά του στο σώμα μας, που μπορούμε εύκολα να μετρήσουμε σε κάποια από τις κεντρικές αρτηρίες, συνηθέστερα στην αρτηρία του βραχίονα. Κατά τη μέτρηση αυτή καταγράφεται μία μέγιστη τιμή, η «μεγάλη» (συστολική) πίεση και μία ελάχιστη τιμή, η «μικρή» (διαστολική) πίεση σε χιλιοστά της στήλης υδραργύρου.

Μακροχρόνια υψηλές τιμές πιέσεως επιδρούν αρνητικά στην υγεία των αρτηριών και αυξάνουν την πιθανότητα να εμφανιστεί έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Τα όρια της μέσης αρτηριακής πιέσεως πέραν των οποίων συμβαίνουν περισσότερα εμφράγματα και εγκεφαλικά είναι αυτά που καθορίζουν την «σωστή» πίεση, η οποία διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Στην πραγματικότητα λοιπόν «σωστή» είναι η πίεση που μειώνει την πιθανότητα να νοσήσουμε στο μέλλον.

Πέρασαν πολλά χρόνια πριν διαπιστώσουμε πως υψηλότερες τιμές αρτηριακής πιέσεως επιδρούν αρνητικά στην υγεία μας. Ο Πρόεδρος Ρούζβελτ ήταν σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο και οι θεράποντες ιατροί του διαφωνούσαν αν πρέπει να μειωθούν τα επίπεδα της συστολικής αρτηριακής του πίεσης, η οποία ήταν 180 με 190 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (δηλαδή «μεγάλη» πίεση 18 με 19).

Χρειάστηκε μια σειρά μελετών, στις οποίες παρακολουθήσαμε χιλιάδες ανθρώπους για δεκαετίες, συσχετίζοντας τις συνήθεις μετρήσεις της πίεσής τους (αλλά και της χοληστερίνης τους και τις συνήθειές τους, όπως κάπνισμα και διατροφή) με την εμφάνιση κάποιου εμφράγματος ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Χάρις σε αυτές τις μελέτες μπορούμε σήμερα να συστήνουμε τη «σωστή» πίεση για κάθε ηλικιακή ομάδα.

Συγκεκριμένα:

Ενήλικες άνδρες και γυναίκες, μέχρι την ηλικία των 60 ετών, δεν πρέπει να έχουν τον μέσο όρο των τιμών της αρτηριακής τους πίεσης σε επίπεδα μεγαλύτερα των 140/90 χιλιοστών της στήλης υδραργύρου (δηλαδή πάνω από 14 «μεγάλη» πίεση και 9 «μικρή»).
Μετά τα 60 έτη, το όριο της «μεγάλης» (συστολικής) πιέσεως ανεβαίνει στα 150 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (δηλαδή πάνω από 15 θεωρείται υψηλή) και παραμένει έτσι και μετά τα 80 έτη. Άρα τα 150/90 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (15 «μεγάλη» και 9 «μικρή) είναι τα όρια της πιέσεως για υπερήλικες.

Σωστές τιμές σε παιδιά και εφήβους

Και οι νεώτεροι; Ποιες είναι οι «σωστές» τιμές πιέσεως σε παιδιά και εφήβους; Υπάρχουν συστάσεις και για αυτές τις ηλικιακές ομάδες, παρόλο που δεν έχουμε μελέτες που συσχετίζουν τις τιμές της αρτηριακής πίεσης με την αρρώστια, όπως στους ενήλικες.

Η «λάθος» πίεση σε παιδιά και εφήβους προκύπτει από την απομάκρυνσή της από τον μέσο όρο των πιέσεων για τη συγκεκριμένη ηλικία, φύλο και ύψος, με βάση σχετικές καταγραφές. Δεν υπάρχει λοιπόν «σωστή» τιμή πιέσεως, όπως στους ενήλικες, δηλαδή ένα γενικό όριο που ακολουθείται από όλους, με διαφοροποιήσεις έστω, όσο μεγαλώνει η ηλικία.

Υπάρχουν ανώτερες τιμές αρτηριακής πιέσεως, με βάση σχετικούς πίνακες, που μεταβάλλονται ανά έτος ηλικίας. Για παράδειγμα ένα δεκάχρονο αγόρι μέσου ύψους δεν πρέπει να ξεπερνά τα 120/80 χιλιοστά της στήλης υδραργύρου (12 «μεγάλη», 8 «μικρή») και μια δεκαεξάχρονη κοπέλα τα 135/90 (13,5 «μεγάλη», 9 «μικρή»). Σε κάθε περίπτωση οι «σωστές» τιμές πιέσεως σε παιδιά και εφήβους είναι μικρότερες από αυτές των ενηλίκων.

 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share