Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Αυτά είναι τα 4 μυστικά που θα βελτιώσουν αισθητά την υγεία σας!

Ποια είναι;

27 Μαρτίου 2019 14:16
Αυτά είναι τα 4 μυστικά που θα  βελτιώσουν αισθητά την υγεία σας!

Οι συνήθειές μας είναι παράγοντες ευεξίας που όλες μπορούμε να προσθέσουμε στην καθημερινότητά μας. Επίσης για να έχεις ευεξία μπορείς να κάνεις αυτά τα 10 πράγματα με το που ξυπνήσεις Δε χρειάζεται να είσαι fitness freak ή σκληρή οπαδός της υγιεινής διατροφής για να έχεις «δικαίωμα» στη μακροζωία. Συχνά το μέτρο αποδεικνύεται πολύ πιο ισχυρό και αποτελεσματικό. Προσθέτοντας μικρές, καθημερινές ωφέλιμες συνήθειες στη ζωή σου, βελτιώνεις την υγεία σου βραχυπρόθεσμα κι από 'κει, μακροπρόθεσμα.
Ακόμα περισσότερη πρωτεΐνη στη διατροφή σου
Σχετική επιστημονική έρευνα συνιστά πως οι ενήλικες κάτω των 65 ετών πρέπει να καταναλώνουν καθημερινά 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά κιλό βάρους και 1- 1,2 γραμ. μετά την ηλικία αυτή. Τυρί, γιαούρτι, αυγά, βρώμη, ψάρι, κοτόπουλο και tofu είναι μερικές από τις καλύτερες πηγές, τις οποίες μπορείς να καταναλώσεις όχι μόνο σε κυρίως γεύματα, αλλά και ως σνακ προκειμένου ν' αποφύγεις λιπαρά και επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

Δώσε χρόνο στην αναπνοή σου
Για να είσαι υγιής, δεν αρκεί να μοιράσεις τη ζωή σου ανάμεσα στη δωστή διατροφή και την άσκηση, Πρέπει εξίσου να χαλαρώνεις, να ηρεμείς ώστε να διατηρείς το στρες σε μη τοξικά επίπεδα. Το άγχος επιδρά σε πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού- από το ανοσοποιητικό και το πεπτικό, μέχρι την ποιότητα του ύπνου και φυσικά τη ψυχολογία σου. Κάνε πράγματα λοιπόν που σε αποφορτίζουν, ό,τι κι αν σου ταιριάζει. Ένα ζεστό μπάνιο το βράδυ, διαλογισμό, μια τακτική βόλτα στη φύση και το πιο απλό αλλά βασικό: παίρνε βαθιές αναπνοές. Μια απλή άσκηση είναι 5 βαθιές εισπνοές μέσα σε 30 δευτερόλεπτα. Κλείσε τα μάτια, ανάπνευσε χωρίς να βιάζεσαι και προσπάθησε να σκέφτεσαι καλά πράγματα ή και τίποτα.

Κάνε 10 λεπτά stretching κάθε πρωί Πάρε ιδέες για ασκήσεις που προκαλούν αλλαγές στο βιολογικό μας ρολόι!
Ακόμα κι αν δεν προλαβαίνεις να γυμναστείς, τα τεντώματά σου πρέπει να τα κάνεις. Ακόμα και κάτι πολύ βασικό, όπως το stretching, μπορεί να αβαντάρει συνολικά την υγεία σου, γιατί πρώτα απ' όλα σε ενεργοποιεί, θέτει το σώμα σε δραστηριότητα και δα προληπτικά στον πόνο. Δέκα λεπτά κάθε πρωί, ενώ περιμένεις τον καφέ σου να γίνει είναι ιδανικός χρόνος. Κάνε διατάσεις στα χέρια, τα πόδια, την πλάτη, τον αυχένα και νιώσε να «ξεμπλοκάρει» το σώμα σου.

Βγες έξω, στον καθαρό αέρα
Από το σπίτι στη δουλειά και πάλι πίσω; άντε με ενδιάμεσες στάσεις στο σούπερ μάρκετ και σε αντίστοιχους κλειστούς χώρους; κάτι λείπει κι αυτό είναι η βόλτα εξω από τους 4 τοίχους. Το κρύο και η παγωνιά πέρασαν, δικαιολογία πια δεν υπάρχει για να βάλεις ένα μπουφανάκι και να βγεις έξω, να πάρεις ανάσες στο καθαρό αέρα, να δει το μάτι σου λίγο χρώμα, να περπατήσεις, έστω και 10 λεπτά. Η υγεία έρχεται και μέσα από την αναζωογόνηση.

7 πράγματα που κάνεις και επηρεάζουν την ψυχική σου υγεία χωρίς να το καταλάβεις!


Ένας στους έξι ενήλικες παγκοσμίως αντιμετωπίζουν πρόβλημα ψυχικής υγείας όπως κρίση άγχους ή κατάθλιψη.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ψυχολογία μας και μάλιστα συχνά εν αγνοία μας και δημιουργούν προβλήματα στην ψυχική μας υγεία.
Σίγουρα ένα άτομο είναι ισορροπημένο ψυχικά όταν έχει τη δυνατότητα να είναι λειτουργικό και αποτελεσματικό στις υποχρεώσεις της καθημερινότητάς του. Ταυτόχρονα όταν βρίσκει νόημα στην ζωή του και μπορεί να την απολαμβάνει.

Η ποιότητα του τρόπου ζωής κάθε ανθρώπου αντανακλά την ποιότητα της ψυχικής του υγείας.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 7 κακές συνήθειες που πολλοί άνθρωποι υιοθετούν και τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζουν πόσο κακό κάνουν στην ψυχική τους υγεία, οπως διαβάζουμε σε άρθρο του Insider.

1. Κοιμάσαι πολύ ή πολύ λίγο

Πολλοί ειδικοί τονίζουν ότι καλή μέρα από τον βραδινό ύπνο φαίνεται. Είναι γεγονός ότι ο βραδινός ύπνος παίζει καθοριστικό ρόλο στην συνολική υγεία και την ευεξία του ανθρώπου. Οσο καλύτερα κοιμόμαστε, τόση περισσότερη ευεξία νιώθουμε την επόμενη ημέρα. Η έλλειψη ύπνου οδηγεί σε κακή απόδοση στην εργασία, αυξημένο κίνδυνο τραυματισμών και τροχαίων και συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας. Ο καλός ύπνος έχει ευεργετική επίδραση στη διάθεση.

2. Πίνεις πολύ αλκοόλ

Το αλκοόλ, εκτός από τα σωματικά συμπτώματα, μπορεί να ρίξει την διάθεση, με αποτέλεσμα κάποιοι άνθρωποι να νιώθουν αρκετά «πεσμένοι» ψυχολογικά. Οι ειδικοί τονίζουν ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνει το μέγεθος των εγκεφαλικών κυττάρων, προκαλώντας βλάβη στον εγκέφαλο, με κύρια χαρακτηριστικά την αρνητική ψυχολογία και την απώλεια μνήμης. Γι' αυτό, καλό είναι να υπάρχει μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ.

3. Είσαι εθισμένη με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Όσες περισσότερες ώρες περνάει κανείς στο Facebook και στο Instagram, τόσο πιθανότερο είναι στο τέλος να νιώσει κοινωνικά απομονωμένος. Οι ειδικοί τονίζουν ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης τροφοδοτούν μια κρίση ψυχικής υγείας καθώς δίνουν μεγάλη έμφαση στην εικόνα, πράγμα που φαίνεται πως ενισχύει τα αισθήματα ανεπάρκειας και άγχους στους νέους.

4. Εστιάζεις περισσότερο στις αρνητικές σκέψεις

Μια αρνητική σκέψη μπορεί να μας χαλάσει τη διάθεση. Πόσο μάλλον ότι εστιάζουμε περισσότερο στις αρνητικές σκέψεις, παρά στις θετικές. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει το σώμα μας και την υγεία μας. Οι αρνητικές σκέψεις εκτός από τις επιπτώσεις που έχουν στη σωματική μας υγεία, μας κάνουν να νιώθουμε θλίψη, θυμό, απογοήτευση, φόβο, αδικία.

5. Απομονώνεσαι από ανθρώπους που νοιάζονται για εσένα

Η κοινωνική απομόνωση έχει αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική υγεία μας. Τα στατιστικά δείχνουν ότι οι άνθρωποι που διατηρούν σταθερές κοινωνικές σχέσεις έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κατάθλιψη. Οι υγιείς σχέσεις και οι σταθεροί κοινωνικοί δεσμοί δημιουργούν ένα «προστατευτικό πλέγμα» που κρατά μακριά την κατάθλιψη.

6. Δεν ζητάς βοήθεια

Αυτό που πρέπει να έχει κατά νου κάθε άτομο που δυσκολεύεται ψυχικά είναι η έγκαιρη αναζήτηση βοήθειας, προκειμένου να ανακουφιστεί, αλλά και να λάβει την απαραίτητη στήριξη ώστε να νιώθει καλά. Θέλει θάρρος και δύναμη να το κάνει, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να μην μείνει μόνος του και απομονωμένος.

7. Τρέφεσαι με ανθυγιεινό φαγητό

Η κακή διατροφή ενισχύει το φαύλο κύκλο της κατάθλιψης αφού μειώνει την ενέργεια του ατόμου, αλλά ταυτόχρονα μειώνει και την αυτοεκτίμησή του. Η σωστή διατροφή επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την ψυχική υγεία. Τροφές πλούσιες σε ω3 λιπαρά οξέα, τριπτοφάνη, βιταμίνες Β και C και ιχνοστοιχεία επηρεάζουν θετικά την ψυχική μας υγεία

Διαβάστε περισσότερα θέματα ομορφιάς και υγείας στο Athensmagazine.gr.

TAGS
 

Ομορφιά & Υγεία

Ροή ειδήσεων

Share