Δευτέρα, 03 Αυγούστου 2020

Μυκονιάτικη τυρόπιτα με τυροβολιά έτοιμη σε λίγα λεπτά

Απλά υπέροχη!

10 Ιουλίου 2020 09:38
Μυκονιάτικη τυρόπιτα με τυροβολιά έτοιμη σε λίγα λεπτά
Αρθρογράφος: ATHENSMAGAZINE TEAM
ATHENSMAGAZINE TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Follow us on Google News

Το Athensmagazine.gr σας καλημερίζει με ακόμα μια υπέροχη συνταγή για τυρόπιτα, μετά την τραγανή που είναι έτοιμη σε 10 λεπτά!

Σήμερα σας έχουμε την Μυκονιάτικη τυρόπιτα! Πάμε να την δούμε αναλυτικά παρακάτω:

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C, στον αέρα.

Σε ένα μπολ τρίβουμε με τα χέρια μας την τυροβολιά και προσθέτουμε τα 3 από τα 4 αυγά, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα κρεμμύδι ψιλοκομμένα.

Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε τον άνηθο και το ελαιόλαδο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να δέσει το μείγμα.

Συνταγή για Μυκονιάτικη τυρόπιτα

Βουτυρώνουμε ένα ταψί ή πυρίμαχο σκεύος με διαστάσεις περίπου 30×40 εκ. Στρώνουμε τα μισά φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα.

Έπειτα προσθέτουμε τη γέμιση, απλώνοντάς την ομοιόμορφα.

Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, και πάλι βουτυρώνοντάς τα. Διπλώνουμε στριφτά προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν και χαράζουμε σε μεγάλα τετράγωνα κομμάτια (ή τρίγωνα, αν χρησιμοποιούμε στρογγυλό ταψί). Περιχύνουμε και αλείφουμε με το τελευταίο μας αυγό.

Ψήνουμε στο φούρνο μας στους 180°C για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι η πίτα μας να πάρει χρώμα.

Πηγή: mykonos-flora.gr

Η βλάχικη διπλωτή τυρόπιτα με τα 5 υλικά

Φτιάξτε μια λαχταριστή βλάχικη τυρόπιτα που σίγουρα δεν έχετε δοκιμάσει ξανά! Πρόκειται για μια συνταγή, γρήγορη και εύκολη με μόνο 5 υλικά. Μην καθυστερείτε άλλο, δοκιμάστε την. Σε περίπτωση όμως, που θέλετε μια διαφορετική συνταγή, δείτε εδώ την ποντιακή τυρόπιτα.

Υλικά

  • 2 φλ. τσαγ. νερό
  • 4 φλ. τσαγ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο αλάτι
  • 250 γρ. φέτα
  • 250 γρ. βούτυρο φρέσκο ή ελαιόλαδο

συνταγή για τυρόπιτα

Εκτέλεση

  • Λιώστε το βούτυρο. Αλείψτε καλά με λίγο από το λιωμένο βούτυρο το ταψί της κουζίνας.
  • Σε λεκανίτσα ρίξτε το νερό, το αλάτι, σιγά-σιγά το αλεύρι και φτιάξτε μια ζύμη μαλακιά και ελαστική. Ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο ακόμα αλεύρι. Ζυμώστε αρκετά τη ζύμη σας για να μπορέσετε να την απλώσετε πιο εύκολα…
  • Χωρίστε τη ζύμη σε 15 ισομεγέθη κομμάτια. Πλάστε τα κομμάτια σε μπαλάκια…
  • Απλώστε κάθε μπαλάκι σε φύλλο μικρό στο μέγεθος πιάτου του φρούτου.
  • Χωρίστε τα φύλλα σε τρεις πεντάδες. Αλείψτε κάθε ένα από τα τέσσερα φύλλα κάθε πεντάδας με μια γεμάτη κουταλιά βούτυρο, βάλτε τα το ένα πάνω στο άλλο και σκεπάστε τα με το πέμπτο φύλλο χωρίς να το αλείψετε.
  • Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις υπόλοιπες δύο πεντάδες.
  • Αλευρώστε τον πάγκο σας. Πάρτε την πρώτη πεντάδα και ανοίξτε την σε φύλλο. Ανοίξτε το φύλλο όσο μεγαλύτερο γίνεται. Όσο μεγαλύτερο, τόσο λεπτότερο, τόσο πιο τραγανή και επιτυχημένη η πίτα. Ραντίστε με το βούτυρο όλη την επιφάνεια του φύλλο.
  • Πασπαλίστε με το τριμμένο τυρί. Πιάστε την μια άκρη του φύλλου και φέρτε την μέχρι το κέντρο του.
  • Πιάστε την απέναντι άκρη και διπλώστε την πάνω από την προηγούμενη. Θα έχετε τώρα μπροστά σας ένα παραλληλόγραμμο. Ραντίστε με βούτυρο.
  • Διπλώστε τις δύο άκρες φέρνοντας την μία πάνω στην άλλη και φτιάξτε ένα τετράγωνο φάκελο. Βάλτε τον φάκελο στο κέντρο του ταψιού και αλείψτε την επιφάνειά του με βούτυρο.
  • Συνεχίστε με τον ίδιο τρόπο και με τις άλλες δύο πεντάδες των φύλλων. Θα φτιάξετε έτσι άλλους δύο φακέλους και θα τους τοποθετήσετε πάνω από τον πρώτο.
  • Με τις παλάμες σας, σιγά σιγά και ξεκινώντας από το κέντρο, πατήστε με δύναμη και προσπαθήστε να απλώσετε τη ζύμη σε όλη την επιφάνεια του ταψιού…
  • Ψήστε στους 180 με 200 βαθμούς για τρία τέταρτα με μία ώρα, να ροδοκοκκινίσει η επιφάνεια.
 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share