Πέμπτη, 06 Αυγούστου 2020

Η ποντιακή τυρόπιτα περέκ που τρώγεται χωρίς τύψεις

Είναι λαχταριστή!

7 Ιουλίου 2020 09:54
Η ποντιακή τυρόπιτα περέκ που τρώγεται χωρίς τύψεις
Αρθρογράφος: Σοφία Φυρογένη
ΣΟΦΙΑ ΦΥΡΟΓΕΝΗ

ΣΥΝΤΑΚΤΡΙΑ ATHENSMAGAZINE.GR

Follow us on Google News

Φτιάξτε την πιο λαχταριστή ποντιακή τυρόπιτα με φύλλο περέκ. Πρόκειται για μια εύκολη και γρήγορη συνταγή που σίγουρα θα λατρέψετε. Γενικά υπάρχουν χιλιάδες παραλλαγές.

Με φύλλο κρούστας, με σφολιάτα, με κανταΐφι, με αλεύρι, με ζύμη, αλλά και χωρίς φύλλο (δείτε εδώ τη χθεσινή συνταγή) με ό,τι τραβάει η ψυχή σας γενικότερα. Φυσικά μπορείτε να παίξετε και με τα τυριά, αν και η φέτα μαζί με μυζήθρα είναι ίσως ο πιο αχτύπητος συνδυασμός.

Μια από τις πιο νόστιμες και τραγανές εκδοχές της είναι η τυρόπιτα με φύλλα περέκ. Τα παραδοσιακά δηλαδή φύλλα του Πόντου που μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα με ντέλι προϊόντα ή παραδοσιακά ποντιακά. Διαβάστε παρακάτω τη συνταγή:

Υλικά:

  • 8 φύλλα περέκ
  • 200 γρ. μαλακιά φέτα σε κομματάκια
  • 100 γρ. μυζήθρα
  • 200 γρ. βούτυρο light ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  • Βρέχουμε την επιφάνεια των φύλλων και από τις 2 πλευρές και συνεχίζουμε ζεσταίνοντας λίγο βούτυρο ή ελαιόλαδο στο τηγάνι.
  • Μόλις ζεσταθεί βάζουμε το πρώτο φύλο και λίγο βούτυρο από πάνω (να πάει παντού) ή ελαιόλαδο.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με το δεύτερο, το τρίτο, μέχρι και το προτελευταίο φύλλο.
  • Ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα από κάτω. Τότε, γυρίζουμε τα φύλλα (όπως την ομελέτα) από την άλλη πλευρά.
  • Μόλις γυρίσουμε τα φύλλα, τα ανοίγουμε στη μέση και βάζουμε σε όλη την επιφάνεια το τυράκι, βούτυρο και ξανασκεπάζουμε.
  • Βάζουμε το τελευταίο φύλο και βουτυρώνουμε. Μόλις πάρει χρώμα από κάτω, ξαναγυρίζουμε όλη την πίτα.
  • Μόλις την βγάλουμε, την αφήνουμε για λίγο στο τραπέζι και σερβίρουμε.

Θεϊκή τυρόπιτα με φέτα και θυμάρι

Η τυρόπιτα είναι το τέλειο πρωινό, σνακ ή ακόμη και γεύμα. Φροντίσαμε λοιπόν να βρούμε για εσάς μια μοναδική εναλλακτική συνταγή για να ξεφύγετε λίγο από τα συνηθισμένα και σας προτείνουμε αυτή τη θεϊκή αρωματική τυρόπιτα με φέτα και θυμάρι που είμαστε απόλυτα σίγουροι πως θα λατρέψετε και θα φτιάχνετε ξανά και ξανά! Αν πάλι προτιμάτε τα γλυκά, ρίξτε μια ματιά σε αυτή την αναποδογυριστή μηλόπιτα που θα κάνει όλο το σπίτι σας να μοσχοβολάει!

Πάμε να δούμε τα υλικά και την εκτέλεση της συνταγής!

Υλικά (για 6 - 8 άτομα, ταψί 24 εκ.):

  • 2 χωριάτικα φύλλα για πίτα -το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο ή 1 πακέτο παραδοσιακά χοντρά φύλλα για πίτες
  • 70 ml ελαιόλαδο, για το άλειμμα

Για τη γέμιση:

  • 1/2 φλιτζ. τσαγιού γιαούρτι (κατά προτίμηση πρόβειο, χτυπημένο για 30 δευτερόλεπτα στο μούλτι, μαζί με την πέτσα του - εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε αγελαδινό, χτυπημένο στο μούλτι για 30 δευτερόλεπτα, μέχρι να αφρατέψει)
  • 2 φλιτζ. τσαγιού φέτα, θρυμματισμένη
  • 2 αυγά, προτιμάμε βιολογικά
  • 1 γεμάτη κουτ. γλυκού ξερό θυμάρι τριμμένο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κουτ. γλυκού ξύσμα από ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό λεμόνι

undefined

Διαδικασία:

Γέμιση:

  • Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χτυπημένο γιαούρτι, τη φέτα, το θυμάρι, τα αυγά, αρκετό πιπέρι και το ξύσμα. Ανακατεύουμε πολύ καλά.

Πίτα:

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C και επιλέγουμε είτε την κλασική λειτουργία φούρνου (πάνω-κάτω) είτε τη λειτουργία του αέρα.
  • Αλείφουμε το ταψί που θα χρησιμοποιήσουμε με το ελαιόλαδο και στρώνουμε το ένα χωριάτικο φύλλο, με το μεγαλύτερο μέγεθος.
  • Απλώνουμε από πάνω τη γέμιση, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμη φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σκεπάζουμε με το δεύτερο, μικρότερο φύλλο. Αν χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο, ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η πίτα.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Γεύση & Συνταγές

Ροή ειδήσεων

Share